Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για τις κρίσιμες… καρέκλες

Ανακοινώνονται άμεσα ο νέος Επίτροπος στην ΕΕ και οι νέοι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων. Ποια ονόματα ακούγονται. Τα κριτήρια για τις αποφάσεις και ο επόμενος ανασχηματισμός.

Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για τις κρίσιμες… καρέκλες

Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα πρόσωπα τα οποία θα τοποθετηθούν σε κρίσιμες θέσεις εντός και εκτός συνόρων για το επόμενο διάστημα. Μετά τον ανασχηματισμό των υπουργών, ο οποίος ακολούθησε το απρόσμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ήρθε η ώρα για περαιτέρω αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό μέσω των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, ενώ άμεσα θα ανακοινωθεί και ο νέος Επίτροπος που προτείνει η χώρα μας για την Ε.Ε.

Και στις δύο περιπτώσεις τον τελικό λόγο θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, με την επιστροφή του από το Παρίσι όπου βρίσκεται προσκεκλημένος του Εμ. Μακρόν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θα δώσει το «πράσινο φως» και μαζί το στίγμα του για τη συνέχεια.

Ως προς το πρόσωπο του Επιτρόπου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παραμείνει στη θέση του ο Μαργαρίτης Σχοινάς, παρά τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με την επανεκλεγείσα Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η χώρα θα έχει έναν επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής του ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα προτείνει ένα πρόσωπο και όχι δύο, ενώ συνδέει απόλυτα αυτό με το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η χώρα μας.

Επικρατέστερος δείχνει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι των υπουργών Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα.

Όσο για το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η χώρα μας, όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σίγουρα θα ήθελα ένα που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Ανάμεσα στα άλλα, θα ενδιαφερόταν για αυτά της Άμυνας, της Ανταγωνιστικότητας, της Διεύρυνσης και της Ενέργειας.

«Κλειστές πόρτες»

Στο εσωτερικό, η λίστα με τους νέους γενικούς γραμματείς των υπουργείων φέρεται να είναι έτοιμη από τους τρεις στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, Άκη Σκέρτσο, Θανάση Νέζη και Γιώργο Μυλωνάκη.

Στη σκιά της γκρίνιας που ακούστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για αλαζονική συμπεριφορά και «κλειστές πόρτες» από ορισμένους εν ενεργεία γενικούς γραμματείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει το υπουργικό σχήμα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό, με αγαστή συνεργασία των νέων προσώπων με τους υπουργούς.

«Προφανώς το κριτήριο επιλογής ενός ανθρώπου που εισέρχεται σε αυτή τη θέση για πρώτη φορά είναι το βιογραφικό του, οι ικανότητές του, η πορεία της ζωής του. Αυτά είναι που εξετάζει ο Πρωθυπουργός», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως «είναι δεδομένο ότι ο κορμός και της σύνθεσης των Γενικών Γραμματέων και της Κυβέρνησης είναι η Ν.Δ., αλλά όχι με αποκλειστικό κριτήριο να είσαι στη Ν.Δ.».

Πάντως, έντονα ακούγεται η πιθανότητα αξιοποίησης πρώην βουλευτών, όπως των Χριστόφορου Μπουτσικάκη, Γιάννη Μελά και Σάββα Χιονίδη, του πρώην εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Τάσου Γαϊτάνη στη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης, του πρώην δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου ως Γραμματέα Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών και του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Γιώργου Παπαδημητρίου στο υπουργείο Υγείας.

Αντίθετα, υπό αποχώρηση φέρονται να είναι η γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ζέφη Δημαδάμα, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, η Δήμητρα Λυγούρα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Γιώργος Βούτσινος από το υπουργείο Παιδείας.

Σημαντικό κριτήριο για την τελική επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι, εξάλλου, και η… παλαιότητα, καθώς «ισόβιοι γενικοί γραμματείς δεν υπάρχουν», όπως λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ζητήθηκε και από τους υπουργούς η αξιολόγηση των γενικών γραμματέων τους.

Επόμενο στάδιο των αλλαγών στη βάση του κρατικού μηχανισμού θα είναι ο ανασχηματισμός στις Διοικήσεις Οργανισμών και Φορέων που εκτιμάται ότι θα γίνει το φθινόπωρο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v