Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς απαντά η Αθήνα στις νέες τουρκικές προκλήσεις

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δια στόματος Φιντάν και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. «Καμία υποχώρηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», διαμηνύει η κυβέρνηση.

Πώς απαντά η Αθήνα στις νέες τουρκικές προκλήσεις

Μέρα δεν αφήνουν οι Τούρκοι που να μην επιμένουν στην προκλητική ρητορική τους και την ανάδειξη των αναθεωρητικών και επεκτατικών σχεδίων τους όσον αφορά το Αιγαίο και την Κύπρο. Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, αλλά και την παρουσία τους στην μεγαλόνησο με αφορμή την επέτειο εισβολής του Αττίλα, η πολιτική ηγεσία της γείτονος συνεχίζει να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, μακριά από το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών και την εμπέδωση του καλού κλίματος για το οποίο έχει υπάρξει σχετική συμφωνία.

Χθες, μια μέρα μετά τις ανιστόρητες αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για την μειονότητα της Θράκης με αφορμή την 29η επέτειο από τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ και λίγα 24ωρα ύστερα από την πρόκληση του τουρκικού στόλου ανοιχτά της Κάσου, ήταν η σειρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το ενδεχόμενο αυτό να επανεξεταστεί. «Εμείς με την Λιβύη, όπως γνωρίζετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα», σημείωσε, την ίδια ώρα που το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας κινείτο στο ίδιο μήκος κύματος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, «τονίστηκε ότι η εποικοδομητική μας προσέγγιση, η οποία έχει ως προτεραιότητα το διάλογο στα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα επιτραπεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί η ασυμβίβαστη πρακτική της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας».

Για το Κυπριακό, επισημάνθηκε ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο πριν από μισό αιώνα έγινε «στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών» και χάρη σε αυτή επικρατεί σήμερα «περιβάλλον ειρήνης, ηρεμίας και ασφάλειας» στο νησί.

Καμία υποχώρηση

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τη συμπεριφορά της Άγκυρας, ξεκαθαρίζει ότι στην Κάσο ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βάσει του αρχικού σχεδιασμού, όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα αλλά και στα διεθνή ύδατα της ελληνικής ΑΟΖ, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «η Τουρκία θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επί τη βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι άκυρο και ανυπόστατο νομικά. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, πλην όμως η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί τη βάση της πολιτικής της. Άρα, εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου».

Όμως σε αυτό, υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης, «εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη… Δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα».

Αυτή η στάση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν είναι υποχωρητική, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο, αφού παρήχθη απολύτως το ωφέλιμο αποτέλεσμα, το οποίο έγινε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αναδόχου εταιρείας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, η Αθήνα επιμένει ότι η συζήτηση η οποία θα λάβει χώρα έχει ένα και μόνο στόχο, την επανένωση του νησιού, όπως ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με την ελληνική επιχειρηματολογία, η διατήρηση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου της Κύπρου και η δημιουργία δύο κρατών, δεν αποτελούν λύση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v