Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το καθοριστικό καλοκαίρι για την «τύχη» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Παρατεταμένη διαμάχη στο εσωτερικό του πρώτου και προεδρική κούρσα στο δεύτερο την ώρα που ο κόσμος... καίγεται. Η ταχεία «αποτσιπροποίηση» στην Κουμουνδούρου και τα σενάρια ανάλογα με την προεδρική εκλογή στο ΠΑΣΟΚ.

Το καθοριστικό καλοκαίρι για την «τύχη» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για εντονότερο καύσωνα διαρκείας, η χρήση κλιματιστικού καθίσταται απαγορευτική για μεγάλο τμήμα της κοινωνίας λόγω των διαρκών αυξήσεων στην τιμή ρεύματος, οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους δύο δεν θα πάει καθόλου διακοπές λόγω οικονομικής δυσχέρειας και ακρίβειας, αλλά η λεγόμενη “προοδευτική αντιπολίτευση” περί των εσωκομματικών της τυρβάζει.

Τα στελέχη της επικαλούνται τα παραπάνω στις δημόσιες παρεμβάσεις τους και στη συνέχεια δίνουν την εντύπωση ότι… αλλάζουν πλευρό, διότι στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μία (η τελική…) εσωτερική διαμάχη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ "τρέχουν” για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.

Όλοι μαζί εμφανίζουν μία εικόνα … "αλλού ο κόσμος κι αλλού εμείς”, αδυνατώντας να καταλάβουν ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας που καλείται να επιστρέψει άμεσα την “κατά λάθος” επιδότηση που τους έδωσε η κυβέρνηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ουδόλως ενδιαφέρεται για τις δηλώσεις του Σπίρτζη ή την τήρηση του καταστατικού από τη Χ. Τρικούπη.

Οι λίγοι ψύχραιμοι - και κοινωνικά γειωμένοι - των δύο κομμάτων χτυπούν ήδη …ολόκληρο καμπαναριό για να καταλάβουν οι “αρμόδιοι” ότι αν τα κόμματά τους συνεχίσουν έτσι, θα μετατραπούν σε άδεια κελύφη πριν εμφανιστούν τα πρωτοβρόχια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ηγεσία και “διαφωνούντες” παίζουν το γνωστό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι: το προεδρικό επιτελείο διστάζει να πάρει τελικές αποφάσεις ακόμα και για την “τύχη” των κομματικών μέσων ενημέρωσης, ενώ όσοι αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη τεντώνουν το σκοινί “τόσο, όσο” ώστε να μη σπάσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και απαντηθεί το ερώτημα: πότε-πώς-ποιοι θα δώσουν σάρκα και οστά στον περίφημο “νέο προοδευτικό φορέα”.

Πλην απροόπτου, η απάντηση δεν θα δοθεί πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις 13 Οκτωβρίου, ωστόσο η δημοσκοπική πορεία των υποψηφίων θα επιτρέψει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχουν στις διεργασίες για το νέο φορέα ή πόλο, να έχουν έτοιμες τις αποφάσεις τους πριν καν ανοίξει η αυλαία του καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 4 Οκτωβρίου.

Για κάποιους δε, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, αυτές οι αποφάσεις θα έχουν ήδη ληφθεί: όχι μόνο διότι 70 μέλη και στελέχη του κόμματος τον παρέπεμψαν με το ερώτημα της διαγραφής στην Επιτροπή Δεοντολογίας για αντικομματική συμπεριφορά, αλλά και επειδή ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει: “το εύχομαι, θα ήταν τιμή μου”. Στο ερώτημα γιατί δεν φεύγει μόνος του αφού “εύχεται” να τον διαγράψουν, άλλοι μιλούν για “σχεδιασμό ηρωικής εξόδου” και άλλοι για ατολμία.

“Αποτσιπροποίηση” με γοργούς ρυθμούς

Την ίδια στιγμή ο κ. Κασσελάκης συντηρεί με καθημερινές “πινελιές” την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη δεινή οικονομική κατάσταση του κόμματος αφού “όλα έγιναν την 15ετία που ήταν πρόεδρος”.
Με τον τρόπο του ωθεί στα άκρα στελέχη και μέλη που έχουν την αναφορά τους στον κ. Τσίπρα, επιταχύνοντας την “αποτσιπροποίηση” και το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο κόμμα.

Με τι στόχο; Προφανώς, να φτάσει στο συνέδριο “ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ”, χωρίς “τα βαρίδια του παρελθόντος” που, ενδεχομένως, θα αλλάξει και όνομα ώστε να είναι πλήρης η μετεξέλιξη του.

Μένει να φανεί εάν ο κ. Κασσελάκης δώσει στους “απέναντί” του τον χρόνο που θέλουν ή εάν θα επισπεύσει καταστάσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο με αφορμή “την υπόθεση Σπίρτζη”.

Το βέβαιο είναι ότι εάν, όλοι μαζί, περιορίσουν τη δραστηριότητά στους στο “εσωκομματικό”, δεν θα βρίσκουν το φθινόπωρο μέλη και οπαδούς για να απευθυνθούν.

Χ. Τρικούπη: Μάχη με ή για το καταστατικό

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα πάντα κινούνται γύρω από τις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων προέδρων, οι οποίοι αναμένεται σύντομα να γίνουν οκτώ με την επίσημη ένταξη της Άννας Διαμαντοπούλου στην “κούρσα”.

Το σουρεάλ επεισόδιο του σήριαλ “υποψηφιότητες” αφορά στο εάν θα αλλάξουν το καταστατικό του κόμματος ώστε να είναι υποψήφιος ο Χάρης Δούκας (σ.σ. υπάρχει ασυμβίβαστο επειδή είναι δήμαρχος) ή εάν … θα το παρακάμψουν, καθιστώντας το “κουρελού”, όπως έλεγαν παλαιότερα στον ΣΥΡΙΖΑ για το δικό τους.
Άπαντες ομνύουν στην ανάγκη να βρεθεί λύση ώστε να μην κατηγορηθούν ότι “στερούμε από τον Χάρη την υποψηφιότητα”, αλλά ουδείς προτείνει έκτακτο συνέδριο για να αλλάξει το καταστατικό - τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Για τις ανάγκες της προεδρικής διεκδίκησης δε, όλοι μιλούν για την αυτοτέλεια του κόμματος, με τον κ.Δούκα να μην κρύβει την προσήλωσή του στην προοδευτική συνεργασία, επικαλούμενος τον τρόπο με τον οποίον βρέθηκε στο τιμόνι του δήμου Αθηναίων: δεξιοί ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στην κάλπη του δεύτερου γύρου για να ψηφίσουν τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αμέσως και με “γραμμή” υπέρ του κ. Δούκα, ο οποίος, στον πρώτο γύρο, κέρδισε τη δεύτερη θέση με μόλις 14,1% έναντι του Κώστα Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ) που ήρθε τρίτος με 13,3%. Για την ιστορία, ο κ. Μπακογιάννης στον πρώτο γύρο πέτυχε 41,3%…

“Στην Αθήνα οι δεξιοί ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στον δεύτερο γύρο και οι προοδευτικές δυνάμεις συνεργάστηκαν μετά από ήττα στον πρώτο γύρο. Ας το σκεφτούν αυτό όσοι επιχειρούν μηχανιστική μεταφορά” λέει παράγοντας του κόμματος (που στηρίζει τον Παύλο Γερουλάνο), υποστηρίζοντας ότι στις εθνικές εκλογές αφενός δεν υπάρχουν… δύο γύροι και, αφετέρου, η όποια προσπάθεια κοινής καθόδου πρέπει να έχει ευοδωθεί πριν από τις κάλπες “και να είναι πειστική”.

Τέσσερα σενάρια “για μετά”

Όσο για τα σενάρια μετά την 13η Οκτωβρίου; Προς το παρόν, οι μπαρουτοκαπνισμένοι του κόμματος εμφανίζουν τέσσερα:

*Αν κερδίσει η κ.Διαμαντοπούλου, το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει “ακροκεντρώα” ταυτότητα και θα γίνει συνομιλητής-δορυφόρος του κ.Μητσοτάκη. (Προσθέτουν μάλιστα ότι η υποψηφιότητά της, παρότι βρίσκεται εκτός “πασοκικής” δράσης εδώ και δέκα χρόνια, γίνεται “σε συνεννόηση με το Μαξίμου” κι αυτό “θα εκφραστεί στις κάλπες αφού μπορούν να ψηφίσουν για πρόεδρο κι αυτοί που θα δηλώσουν “φίλοι” την τελευταία στιγμή).
Σε αυτό το σενάριο, λένε, θα αποχωρήσει από το κόμμα το “παραδοσιακό” ΠΑΣΟΚ και μαζί με τους αποχωρήσαντες …ή τους προς αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τολμήσουν το νέο σχήμα.

*Αν κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, το εν λόγω ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει τη θέση του, ωστόσο η αίσθηση ότι “ο σημερινός πρόεδρος έφτασε στο ταβάνι του, δεν μπορεί να πάει παραπάνω” θα δημιουργήσει εικόνα στασιμότητας και, ίσως, θα προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις.

*Αν κερδίσει ο Παύλος Γερουλάνος, θα υπάρξει κλίμα αλλαγής, ενώ με τις δηλώσεις του περί “αυτοτελούς πλην ανοικτού κόμματος” για συνεργασίες “από κάτω”, ενθαρρύνονται συμμαχίες σε όλα τα “επίπεδα”.

*Αν κερδίσει ο Χάρης Δούκας, θεωρείται βέβαιο το προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις για κεντρική συνεργασία υπό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Από τους όρους και τη μορφή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ανταπόκριση νυν στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τελούν εν αναμονή χειρισμών και αποφάσεων.

Η εξέλιξη δεν θα είναι εύκολη. Ο (εκ των υποστηρικτών του) Πέτρος Ευθυμίου μίλησε πρόσφατα για “απελπισμένους του ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνουν ρόλους”, ενώ …η παλιά καραβάνα, Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι “ο κύκλος του Τσίπρα έκλεισε, δεν θα επιστρέψει με άλλο πρόσωπο”, αναφερόμενος σε ένα σχήμα-ομπρέλα μεταξύ των δύο κομμάτων ή τμημάτων τους.

Αξιόλογες προβλέψεις πάντως δεν αναμένονται μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v