Αποφασισμένος να καταγγείλει τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ενώπιον των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ότι δεν χρησιμοποιεί τη συνταγματική της ονομασία, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινούν στην Ουάσιγκτον.
Ο πρωθυπουργός, όπως έχει διαμηνύσει, θα θέσει σε ανώτατο επίπεδο, στη διάρκεια συζήτησης για θέματα ασφάλειας, το θέμα της μη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους της γειτονικής χώρας, καθώς και της προκλητικής στάσης της νέας ηγεσίας και δη της Προέδρου και του Πρωθυπουργού Κρ. Μιτσκόσκι, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Οι συμβάσεις οι οποίες ψηφίζονται και κυρώνονται πρέπει να εφαρμόζονται, αλλά δεν βλέπουμε αυτό να συμβαίνει από την άλλη πλευρά», τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Έκανε δε λόγο για την ύπαρξη μιας σειράς από πολύ σοβαρές δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στα διεθνώς συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα από τα δύο κράτη. «Όλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τα θέσει σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφερθεί στη συμφωνία η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes», σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει σε δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών και σε όσα έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη. «Η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη, στο ΝΑΤΟ, είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας και είναι κάτι που είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το θέσει», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.
Διμερείς συναντήσεις
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι προγραμματισμένη, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, να πραγματοποιηθούν κάποιες διμερείς συναντήσεις. Αυτό αφορά και το ενδεχόμενο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Σήμερα ο πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Daniel Speckhard, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα έχει επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.
Αύριο, Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με τη Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, και το βράδυ θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.
Η φετινή θα είναι η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης σε αυτήν της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία).
Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πρότασή του, που διατύπωσε από κοινού με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Κάτι που συσχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- που ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες.