Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Να αρχίσουμε τη συζήτηση της σύγκλισης δυνάμεων

Αν το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στη χώρα μας, τότε έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχουμε βρει λύσεις για την Αυγή».

Κασσελάκης: Να αρχίσουμε τη συζήτηση της σύγκλισης δυνάμεων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εξελίξεις στο κόμμα, για τα συμπεράσματα από την Κεντρική Επιτροπή και για την εφημερίδα Αυγή.
Αρχικά ο κ. Κασσελάκης μίλησε για τις γαλλικές εκλογές και τη νίκη Μελανσόν.

«Κατ' αρχάς έχουμε πάρα πολύ δρόμο για να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στη Γαλλία στο τέλος. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας στην οποία η Αριστερά -και να το τονίσω όχι η κεντροαριστερά- έχει τη μεγαλύτερη επιρροή από τις άλλες παρατάξεις και αυτό είναι θετικό. Αλλά πρέπει λίγο να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ποιο είναι το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας και ποιο το δικό μας. Εδώ μιλάμε για 577 περιφέρειες μονοεδρικές. Αν κάποιος το κάνει αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας στη Γαλλία, θα είχαμε 89 Περιφέρειες στην Ελλάδα, με 89 μονοεδρικές Περιφέρειες. Πιστεύεστε ότι μετά από 2 γύρους δεν θα αναγκαζόμασταν να έχουμε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων; Τότε να δείτε πόσο δύσκολο θα ήταν για τον κ. Μητσοτάκη να πάρει 41% συν μπόνους και να μπορεί αυτή την στιγμή να κάνει ό,τι θέλει στη χώρα μας. Εμείς έχουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που βασίζεται καθαρά στη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή. Δεν μπορούμε έτσι να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης

Και συνέχισε: «Για τα πολιτικά, εάν πάρει κάποιος τα ποσοστά του α’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα και βάλει αυτά τα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα για τη Βουλή, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τεράστια διαφορά αυτού του κόμματος και δυνατότητα αυτοδυναμίας, κ.ο.κ. Με αυτά τα ποσοστά όμως στον β' γύρο στην Αθήνα, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προοδευτικός υποψήφιος, καταφέραμε να νικήσουμε τον κ. Μπακογιάννη. Η σύγκλιση στο τωρινό βουλευτικό σύστημα προφανώς είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί υπάρχει και η ενισχυμένη αναλογική, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά σε βάση προγραμμάτων. Δεν είναι το ίδιο με μονοεδρικές Περιφέρειες».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανένα απολύτως κώλυμα να έχουμε πολύ φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στις τράπεζες»

Περί συγκλίσεων με κόμματα της κεντροαριστεράς υπογράμμισε πως πρέπει «να αρχίσουμε τη συζήτηση της σύγκλισης. Εγώ ο ίδιος στην ομιλία μου στην ΚΕ το Σάββατο, είπα ότι στις επόμενες προτάσεις νόμου, τροπολογίες που θα έχουμε στη Βουλή, στο ζήτημα των τραπεζών και τα υπερκέρδη τους που ζημιώνουν τον ελληνικό λαό, ότι εκεί θα απευθυνθώ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -όποια και αν είναι αυτή-, όταν οι προτάσεις είναι έτοιμες, για να συνεργαστούμε στο να τις βελτιώσουμε. Και αν είναι ένα πλαίσιο που υπάρχει συναίνεση, τότε έχει καλώς. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανένα απολύτως κώλυμα να έχουμε πολύ φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στις τράπεζες, στα υπερκέρδη τους, στις προμήθειες. Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει δουλέψει στην πραγματική οικονομία, στο επιχειρείν. Ο υπ. Οικονομικών πρέπει να έχει εμπειρία στον πραγματικό κόσμο της οικονομίας. Δεν μπορεί να είναι θεωρητική η εμπειρία ενός υπουργού. Οι τράπεζες ρυθμίζονται από την ΕΚΤ. Αν έχει τη δυνατότητα ο υπουργός να κάνει κάτι, γιατί δεν το κάνει;».

Για το επιχειρείν και τα κέρδη των εταιρειών: «Θέλουμε να έχουμε πλούτο με βιώσιμη συμπεριληπτική ανάπτυξη στη χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να περάσουν το κατώφλι των τραπεζών. Και συγχρόνως όσες έχουν πρόσβαση σε όλα τα συστήματα -τραπεζικά και πολιτικά-, να έχουν ρεκόρ κερδών. Κάτι δεν λειτουργεί στην οικονομία μας. Αν το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στη χώρα μας, τότε έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι όλες οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

«Να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες μας - Η ΝΔ δεν παρουσιάζει τις ρυθμίσεις χρεών της»

Για τα οικονομικά των κομμάτων είπε: «Άλλη μια μάστιγα που θα βρούμε μπροστά μας είναι το ιδιωτικό χρέος. Το κυβερνών κόμμα αυξάνει το χρέος του συνεχώς και βλέπουμε να χάνονται σπίτια από τα κόκκινα δάνεια. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε τραπεζικά χρέη. Χρέη σε προμηθευτές έχουμε. Θέλουμε να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες με τα έσοδά μας για να μπορούμε να λέμε στον κόσμο ότι μπορούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας και συνεπώς μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα μας. Γιατί η ΝΔ δεν παρουσιάζει τη ρύθμιση χρέους που έχει, ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να έχει αυτές τις ρυθμίσεις στα χρέη του, και επίσης τις ρυθμίσεις των πολιτικών, το Πόθεν Έσχες τους. Κάναμε τροπολογία γι' αυτό».

«Δεν έχουμε βρει λύση για την Αυγή - Έχει μειωθεί η επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο κ. Κασσελάκης. «Εμείς θέλουμε οι ρυθμίσεις των πολιτικών προσώπων να είναι δημόσιες και η ΝΔ το απορρίπτει αυτό. Όσον αφορά στο δικό μας θέμα, είναι κάτι που το έχουμε βρει μπροστά μας, γι' αυτό και αναγκάστηκα να δανείσω για κάποια δώρα Χριστουγέννων. Το πλαίσιο έχει γίνει ασφυκτικό. Ένα μεγάλο μέρος της επιχορήγησης του κόμματος για τις ευρωεκλογές πήγε στα Μέσα του κόμματος αντί να πάει σε ψηφοδέλτια, καμπάνιες και εκτυπώσεις κ.λπ. Λύση με τους εργαζομένους της Αυγής δεν έχουμε βρει ακόμα αλλά έχουμε βρει τρόπους επικοινωνίας. Το κομμάτι αυτό το έχει αναλάβει η οικ. Επιτροπή που ενέκρινε η ΚΕ, η οποία θα παρουσιάσει μερικές προτάσεις στην επόμενη ΠΓ, την Πέμπτη το μεσημέρι», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν λάθος ο τρόπος της ανακοίνωσης για την Αυγή; Όπως ανέφερε ο κ. Κασσελάκης: «Το ζήτημα έχει συζητηθεί με τις διοικήσεις των Μέσων αρκετές φορές. Εδώ και μήνες. Την 1η μέρα που είχα γυρίσει τον Ιανουάριο από τις ΗΠΑ το είχαμε συζητήσει για την Αυγή. Και τον Απρίλιο το είχαμε συζητήσει. Κατηγορούμαι για ό,τι κάνω και ό,τι δεν κάνω. Εκπροσωπώ τον βασικό μέτοχο των δύο αυτών Μέσων που είναι δυο ανεξάρτητες εταιρείες. Δεν είναι εξ ολοκλήρου δική μου ευθύνη, δεν είμαι ο διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών. Καταλαβαίνω τον πολιτικο-ιστορικό παράγοντα και τον ανθρώπινο, πήγα δια ζώσης και θα ξέρουν τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Δεν έχω βρει χρήματα που να έχουν δοθεί σε troll στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζω εγώ, σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια που να έχουν πάει σε troll. Εδώ δεν έχουμε επιχορήγηση για να πληρώσουμε μισθούς των ανθρώπων του κόμματος».

«Πρέπει πλέον να διαχειριστούμε καταστάσεις που “λίμναζαν” στο κόμμα»

Στην συνέχεια, ο Στέφανος Κασσελάκης ρωτήθηκε αναφορικά με τα ταξίδια του στις ΗΠΑ σε μικρή απόσταση - όπως επισημάνθηκε- μεταξύ τους, αλλά και για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Νομίζω πως έχω αλωνίσει την Ελλάδα, από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ήμουν εν αναμονή της ανακοίνωσης του Επικρατείας. Τα όργανα, η ΚΕ έχουν συνεδριάσει 6 φορές από τότε που εξελέγην πρόεδρος, περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα, και η ΠΓ περισσότερες φορές. Έχω συναντηθεί με τους βουλευτές μας πάρα πολλές φορές δια ζώσης και κάναμε και τη συνάντηση στις Σπέτσες τον Ιανουάριο. Ήταν πάρα πολύ παραγωγική. Η προσωπική επαφή με τα στελέχη έχει υπάρξει πολύ έντονα και είναι στενή. Είναι προκατάληψη, στερεότυπο αυτό που λέγεται. Προφανώς και υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν πιο συχνές. Γι' αυτό είπα και τη φράση «θα σας ταράξω στις συνεδριάσεις», είναι κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν και όλοι πρέπει να είμαστε προ των ευθυνών μας. Ειδικά όταν υπάρχουν καταστάσεις που λίμναζαν στο κόμμα εδώ και πολλά χρόνια και τις οποίες τώρα πρέπει να διαχειριστούμε. Να σκεφτούμε τι έχει περάσει το κόμμα όσο είμαι πρόεδρος. Πέρα από τις δύο διασπάσεις, την ανάγκη να βρούμε τρόπο για το χριστουγεννιάτικο δώρο, τη διαδικασία για το Συνέδριο. Μετά είχαμε το Συνέδριο, μετά πάλι συνεδρίαση, Εκτελεστικό γραφείο και μετά καμπάνια για ευρωεκλογές. Δεν είναι μια βαρετή συγκυρία αυτή. Ήταν 9 έντονοι μήνες και τώρα πάμε μπροστά. Είχαμε κατακρημνιστεί, καταρρακωθεί. Καταφέραμε να βγούμε και πάλι δεύτεροι με διαφορά, πρώτοι στους νέους 17-35 ετών. Πήγαμε καλά στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή και ειδικά στις λαϊκές συνοικίες που είναι σημαντικό. Συνεχίζουμε να μπορέσουμε, γιατί στην Αθήνα είμαστε πολύ κοντά με τη ΝΔ, να γυρίσουμε αυτές τις συνοικίες στη μεριά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στην ΚΕ παρουσίασα ιδέες για συζήτηση όχι προτάσεις - Δεν στοχοποιώ κανέναν και καμία»

Για την επιστολή των «87» και τη στάση τους και για το εάν υπάρχει «διαμάχη» μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Κασσελάκης τοποθετήθηκε ως εξής: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια διαμάχη, εγώ ο ίδιος έκανα το ερωτηματολόγιο, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις και το πώς τολμούσα να ρωτήσω τα μέλη του κόμματος και προκάλεσε την αμφισβήτησή μου στο Συνέδριο. Να μην μπερδεύουμε ποια είναι η προσέγγισή μου. Το ίδιο το καταστατικό αναφέρει ότι χρειάζεται καταστατικό συνέδριο για να αλλάξει. Είναι μια στενή ερμηνεία, δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από αυτό. Ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και ψηφιακά, να συμμετέχει στην ανάλυση των ιδεών στις οποίες επικεντρωνόμαστε. Δεν ήταν προτάσεις, ήταν ιδέες. Ας αρχίσουμε να συζητάμε για τέτοιου είδους ζητήματα. Και είπα ότι μπορεί να αλλάξω και τη γνώμη μου για κάποια πράγματα. Είπα ότι είμαι θετικός στο να συζητήσουμε. Είδαμε πως εδώ είχαμε μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές, στη Γαλλία είδαμε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή για να υπάρχει ανάχωμα στην ακροδεξιά. Άρα η κοινωνία δεν είναι απολιτίκ, αδιάφορη με τα πολιτικά τεκταινόμενα. Μπορεί να ενεργοποιηθεί, αλλά για να ενεργοποιηθεί, πρέπει να αισθανθεί αξιοπιστία για τον χρόνο που αφιερώνει».

Θα υπάρξουν διαγραφές εάν χρειαστεί;

Όπως υπογράμμισε, «θα πάρουμε θέση. Η θέση της ΚΕ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν πρόεδρο με κανονική θητεία, όπως λέει το καταστατικό. Εάν όμως κάποιος λέει δημόσια π.χ. ότι δεν πρέπει ο Χ πρόεδρος να είναι πρόεδρος, προφανώς αυτό δεν συνάδει με την απόφαση της ΚΕ και των μελών του κόμματος. Δεν ξέρω ποιο είναι το υποκείμενο που στοχοποιεί κάποια στελέχη, πάντως σας δίνω τον λόγο μου ότι δεν είμαι εγώ, άρα δεν γνωρίζω ποιος τα στοχοποιεί. Τον Κώστα Ζαχαριάδη τον στήριξα από την πρώτη στιγμή που εξελέγη στη θέση του προέδρου για τη δική του καμπάνια στον δήμο της Αθήνας, και όπως είχα πει θα τρέξουμε πολλά χιλιόμετρα μαζί. Στον ρόλο του στην Αθήνα και ως στέλεχος συνεχίζω να τον στηρίζω. Δεν ισχύει ότι οι κ.κ. Τσίπρας (Γιώργος) και Θεοχαρόπουλος έφυγαν από το κόμμα ως αργόμισθοι. Στην πρώτη περίπτωση είχε γίνει αλλαγή στο Προεδρείο του κόμματος και είχε αλλάξει η διεύθυνση της ΚΕ, άρα ήταν διαδικαστικό το θέμα, και στη δεύτερη περίπτωση ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να έχει τον επιστημονικό συνεργάτη που επιθυμεί για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Το αφήνω εκεί αυτό. Είναι λογικό η μικρή ΚΟ που έχουμε να μπορεί να παράγει προτάσεις νόμου, τροπολογίες κ.λπ.».

«Δεν στοχοποιώ κανέναν και καμία, αντιθέτως είμαι στη διάθεση όλων να συνεργαστούμε. Και επειδή αναφέρατε την κ. Νοτοπούλου, θα επεξεργαστούμε προτάσεις για το ζήτημα της στέγης για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και θα το δείτε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι το κάθε μέλος του κόμματος μπορεί να προσφέρει κάτι. Ιδέες δεν έχουν μόνο αυτοί που έχουν αξιώματα», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v