Η πρώτη άτυπη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου δεν έβγαλε «λευκό καπνό», όσον αφορά τη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν για την επόμενη πενταετία την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την θέση Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική.
Σήμερα, στην τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει το μεσημέρι, παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχει η προσδοκία ότι θα προκύψουν συγκεκριμένες αποφάσεις, με δεδομένη και την κοινή πρόταση του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων, όπως οριστικοποιήθηκε σε σχετική τηλεδιάσκεψη το πρωί της περασμένης Τρίτης.
Συγκεκριμένα, σε αυτήν συμμετείχαν οι έξι διαπραγματευτές, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Όλαφ Σολτς και ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μαρκ Ρούτε των τριών πολιτικών ομάδων που έχουν την πλειοψηφία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία για κοινή πρόταση στήριξης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να έχει ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων ενόψει της σημερινής συζήτησης και τις προοπτικές τελικής συμφωνίας να δείχνουν ευοίωνες.
Για την έγκριση του ή της νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών. Με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, οι τρεις πολιτικές ομάδες που σχηματίζουν άτυπο συνασπισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεντρώνουν 189 έδρες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, 135 έδρες οι Σοσιαλιστές και 74 έδρες οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι, μετά και την αποχώρηση των 7 ευρωβουλευτών του πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις.
Η ατζέντα
Από εκεί και πέρα, στην σημερινή ατζέντα των 27 ηγετών της Ένωσης βρίσκεται επίσης η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η οποία -σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη θητεία της Ευρωβουλής και στην οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού project, μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στην πρόσφατη Διακυβερνητική Διάσκεψη.
Όσο για το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η χώρα μας στις Βρυξέλλες, επί τάπητος βρίσκονται, μεταξύ άλλων, της Άμυνας, της ∆ιεύρυνσης, της Γεωργίας και της Ενέργειας.