Μετά την τακτοποίηση των μετεκλογικών εκκρεμοτήτων στο εσωτερικό, με αποκορύφωμα τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της προηγούμενης Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνεται στη μάχη για τις σημαντικές θέσεις ευθύνης στις Βρυξέλλες.
Η αρχή θα γίνει σήμερα, με τη συμμετοχή του στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βελγική πρωτεύουσα, όπου ξεκινά η διαπραγμάτευση για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία.
Ο πρωθυπουργός θα είναι ένας εκ των δύο διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ο άλλος θα είναι ο Πολωνός ομόλογός του, Ντ. Τουσκ, με τον οποίο βρίσκεται σε στενό συντονισμό) και βασική επιδίωξή του είναι η επανεκλογή ως προέδρου της Επιτροπής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Για τις υπόλοιπες θέσεις, όπως σημειώνει στενός του συνεργάτης, θα τοποθετηθούν τα άλλα στρατόπεδα και θα διαπιστωθούν οι συνδυασμοί που θα προκύψουν.
«Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι αύριο (σήμερα) το βράδυ θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης από την Ελβετία όπου βρέθηκε για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία.
Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι θα επιτευχθεί γρήγορα, ακόμα και μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η συμφωνία για την ηγεσία της ευρωπαϊκής πυραμίδας, κλείνοντας ένα κομμάτι αβεβαιότητας για τη Γηραιά Ήπειρο, στη σκιά και των πρόσφατων αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.
Στο τέλος του μήνα, ο κ. Μητσοτάκης θα ξαναβρεθεί στις Βρυξέλλες για την τακτική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ενώ οι δράσεις για τα στοιχήματα της ερχόμενης πενταετίας για τη χώρα μας ξεκινούν άμεσα. Ανάμεσά τους, όπως τα έχει προσδιορίσει ο πρωθυπουργός, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η συνέχιση μιας «αυστηρής αλλά δίκαιης» μεταναστευτικής πολιτικής, η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε ένα περιβάλλον το οποίο διαρκώς αλλάζει, το δημογραφικό, η ενιαία αμυντική πολιτική καθώς και η προσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης από τη μία, αλλά και της ανάγκης στήριξης του εισοδήματος των αγροτών μας, από την άλλη.
«Ήδη έχουμε συζητήσει με τη νέα ομάδα των ευρωβουλευτών μας τον τρόπο λειτουργία τους. Είναι σημαντικό να οργανώσουμε καλύτερα τον συντονισμό τους με όλα τα υπουργεία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της ανασχηματισμένης κυβέρνησής του.