Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιλογές Μητσοτάκη για τις αλλαγές στην κυβέρνηση

Γιατί δόθηκε ολιγοήμερη παράταση στον επικείμενο ανασχηματισμό. Με ποια κριτήρια θα αποφασίσει για τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς. Τα μηνύματα της κάλπης και οι προτεραιότητες.

Οι επιλογές Μητσοτάκη για τις αλλαγές στην κυβέρνηση

Με μερικές μέρες καθυστέρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, μετά το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Η απόφαση του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται ειλημμένη, ωστόσο -όπως τονίζουν συνεργάτες του- «δεν προχωρά σε τέτοιες κινήσεις εν θερμώ, αλλά σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα».

Το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, παρά τις αρχικά αντίθετες εκτιμήσεις, θα συνεδριάσει τελικά με τη σημερινή του σύνθεση και θα έχει απολογιστικό χαρακτήρα.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έδωσε το στίγμα των προθέσεών του και τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια.

«Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι ή που πιστεύω ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους… Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά… Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό… Θέλω να μπορώ να συνδυάζω πολιτικά με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά», σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, στη χθεσινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha, περιγράφοντας τον ιδεατό υπουργό της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τα κριτήριά του.

Παράλληλα, θέλησε να προλάβει ενδεχόμενη απογοήτευση ή και δυσανασχέτηση όσων υπουργών απομακρυνθούν και όσων βουλευτών δεν αξιοποιηθούν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα: «Δεν είναι η απομάκρυνση από την κυβέρνηση η τιμωρία ή η οριστική αποκοπή από οποιαδήποτε κυβερνητική φιλοδοξία. Όπως είναι επίσης σαφές ότι δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές μας να γίνουν Υπουργοί. Γιατί αλλιώς θα είχαμε 158, μείον εμένα, 157 υπουργικές καρέκλες», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητή του, «δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές απλώς για τις αλλαγές», αλλά θα επιχειρήσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα που έχει διαπιστώσει στη λειτουργία του παρόντος σχήματος, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν και τα μηνύματα της κάλπης.

Οι περισσότερες αλλαγές εκτιμάται ότι θα αφορούν θέσεις υφυπουργών με την αξιοποίηση αρκετών γαλάζιων βουλευτών, ενώ όσον αφορά τους υπουργούς, κάποιοι αναμένεται να αποχωρήσουν και κάποιοι άλλοι να αναλάβουν άλλο χαρτοφυλάκιο.

Ερώτημα παραμένει αν ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να προχωρήσει και σε προσθήκες στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο το τελευταίο τρίμηνο λειτουργεί με δύο στελέχη λιγότερα σε σχέση με πριν, λόγω της αποχώρησης των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου.

Οι προτεραιότητες

Ο πρωθυπουργός, πέρα των αλλαγών προσώπων, προτίθεται να προχωρήσει στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησής του, κινήσεις που συνδέει άρρηκτα με τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι πολίτες προς την κυβέρνηση στις εκλογές της Κυριακής.  

Όπως τις προσδιόρισε ο ίδιος, προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

-Να εστιάσει η κυβέρνηση ακόμα πιο αποτελεσματικά στα ζητήματα της ακρίβειας, στον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων αγορών, σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια: τράπεζες, τηλεπικοινωνίες κλπ
-Να εξεταστούν πιο αποτελεσματικά ζητήματα για τα οποία «μίλησε» η ψήφος των πολιτών, όπως το θέμα της στέγης.
-Να εξεταστούν παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση για να απελευθερωθούν περισσότερα σπίτια για ενοικίαση.
-Να διερευνηθούν τα θέματα του κράτους, όπως η λειτουργία του ΑΣΕΠ για να προχωρούν οι προσλήψεις.
-Να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της υγείας: τμήματα επειγόντων περιστατικών.
-Να δοθεί έμφαση στα θέματα της ασφάλειας
-Να προτεραιοποιηθούν τα θέματα της καθημερινότητας και ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πρώτα τα λεωφορεία, το Μετρό Θεσσαλονίκης και Αθήνα, αλλά και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο με έργα υποδομών.
-Να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην οικονομία, να αυξηθούν οι μισθοί, να μειωθεί η ανεργία και να προσελκυστούν  επενδύσεων.
-Να αναθεωρηθεί η επιδοματική πολιτική ώστε να είναι πιο αποτελεσματική. 
-Να δοθεί έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
-Να συνεχιστεί η πολιτική μείωσης των φόρων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v