Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέου τύπου… ομηρίες στην Κεντροαριστερά

Τα ποσοστά φρενάρουν αυτοδύναμες πορείες και ανοίγουν συζητήσεις αμφισβητιών των ηγεσιών για συνεργασίες «με όποιο ηγετικό κόστος». Πώς αποτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ το «μικρομεσαίο» ποσοστό. Αρχισαν… τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ.

Οι νέου τύπου… ομηρίες στην Κεντροαριστερά

«Παραλυτική ισορροπία» ήταν το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης για τον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο, με μόνο σαφές το πλήγμα στη νεοσύστατη Νέα Αριστερά, δηλαδή τους «πρώην» του ΣΥΡΙΖΑ, που μένουν εκτός πολιτικού παιχνιδιού με ποσοστό 2,4%.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στις δηλώσεις του χθες τη νύχτα, κινήθηκε στη λογική που είχε περιγράψει προεκλογικά: όχι συζητήσεις κορυφής για προοδευτική συνεργασία αλλά επίτευξή της από την κοινωνία. «Ο ελληνικός λαός μού έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ξέρω και συνειδητοποιώ απόλυτα τη σημασία αυτής της ευθύνης και αυτό θα κάνω», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η χαώδης διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε στις 13 μονάδες από τις 23 που ήταν στις περσινές εθνικές εκλογές. Επικαλούμενος και τις μεγάλες περιπέτειες (διπλή διάσπαση κ.λπ.) που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να κάνει καθαρή προεκλογική δουλειά μόλις το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου.

Το περίπου 15%, πάντως, δεν αφήνει το γκάζι για μία τέτοια μοναχική πορεία, όπως θα συνέβαινε με ένα ποσοστό 17-18%, όπως ήταν το επιδιωκόμενο.

Αντιθέτως, οι εσωκομματικοί του αμφισβητίες άθροισαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ (14,92%) και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (12,81%) για να αναδείξουν ότι μαζί χτυπούν στα ίσα το 28,2% της ΝΔ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση των εν λόγω στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (που αποτελούν μειοψηφία, πάντως) θα περιλαμβάνει έναρξη διαλόγου με στόχο τον σχηματισμό ενιαίου προοδευτικού φορέα, με τρίτο πρόσωπο επικεφαλής, ασχέτως εάν οι κύριοι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης παραμείνουν πρόεδροι στα κόμματά τους.

Την ανάγκη νέου φορέα «φωτογράφισε» σε χθεσινή του δήλωση ο Διονύσης Τεμπονέρας, χωρίς αναφορά στην εκπροσώπησή του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει, με όρους κοινωνίας και όχι με κομματικούς όρους, να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνθεσης και ανασύνταξης στον κατακερματισμένο και πολυδιασπασμένο προοδευτικό χώρο, μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής ώσμωσης, μακριά από ηγεμονισμούς, περιχαρακώσεις και εσωκομματικές καταγραφές, καταθέτοντας παράλληλα ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα δώσει κυβερνητική προοπτική και διέξοδο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, χωρίς να διευκρινίζει, προς το παρόν, με ποιον τρόπο θα το κάνει και με ποιους συνομιλητές.

Η χαμηλή εκλογική πτήση της Νέας Αριστεράς (2,4%) μπλοκάρει τον αρχικό σχεδιασμό να συνομιλήσουν τα δύο κόμματα, αφήνοντας στην άκρη «την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είχαν προαναγγείλει.

Σε κάθε περίπτωση, η κάλπη θα οδηγήσει σε νέες εσωκομματικές συζητήσεις και αναζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ… άρχισαν τα όργανα, με στελέχη να θέτουν δημοσίως ακόμα και θέμα ηγεσίας.
Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: Αντέξαμε αλλά…

Το «συν» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι… δεν διαλύθηκε, όπως προέβλεπε όλο το πολιτικό σύστημα μετά τη διπλή διάσπαση και την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Εκείνες τις ημέρες δε, το κόμμα είχε περάσει καθαρά στην τρίτη θέση φλερτάροντας με μονοψήφιο ποσοστό, ενώ ο καθαρός διάδρομος για προεκλογική εκστρατεία, χωρίς εσωκομματικούς κραδασμούς, περιορίστηκε στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου.

Με αυτή την έννοια, το σχεδόν 15% που έλαβε χθες (14,95% μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες) έδωσε την «ανάσα», δεδομένου ότι διατήρησε και την περίφημη δεύτερη θέση με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 2,1 μονάδων.

Όμως, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του κόμματος (που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη), τα λάθη της τελευταίας εβδομάδας αποδείχθηκαν «μοιραία», καθώς ανέκοψαν μία άνοδο που, δημοσκοπικά, άγγιζε και το 18%.

Κι αυτά τα λάθη ήταν:

- Η επιμονή του κ. Κασσελάκη να δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση, δείχνοντας ότι υπέκυψε στις πιέσεις της ΝΔ και των άλλων κομμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να βγει προς τα έξω ένας «καβγάς μεταξύ πλουσίων», αφού αναδείχθηκε και η περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού, που (εκτιμάται ότι) εξόργισε ένα τμήμα πολιτών και το «έδιωξε» από τις κάλπες.

- Κατά τις ίδιες αναλύσεις, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 14-18% και το κοντέρ σταμάτησε μία μονάδα πάνω από το κατώφλι, αποδείχθηκε ότι το κόμμα δεν κέρδισε τους αναποφάσιστους και αυτούς που επιλέγουν ψήφο «πάνω από την κάλπη».

- Το περίφημο new entry κοινό (σ.σ. «απολιτίκ» το χαρακτήριζαν οι αναλυτές) που στήριξε δημοσκοπικά τον Κασσελάκη δεν προσήλθε, τελικά, μαζικά στις κάλπες. Κατά τις πρώτες ερμηνείες, μέτρησε η χαλαρότητα αυτού του κοινού με το εκλογικό καθήκον, η «παραλία» ή οτιδήποτε άλλο.

- Αυτό το στοιχείο συν οι χαμηλές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, πλην των μεγάλων αστικών κέντρων, δείχνουν τον σχεδόν ανύπαρκτο κομματικό μηχανισμό, όπως είχαμε μεταφέρει και προ ημερών ως «καμπανάκι κινδύνου».

Σε δεύτερο επίπεδο, αναδεικνύει και τα περιορισμένα όρια της περίφημης «αδιαμεσολάβητης σχέσης» του κ. Κασσελάκη με την κοινωνία. «Καλό το αδιαμεσολάβητο, αλλά η συλλογική δράση αποδεικνύεται αναντικατάστατη», όπως λένε (και) στελέχη που τον στηρίζουν.

Ένα ακόμα στοιχείο που δεν αναφέρεται δημοσίως αφορά την υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής, με τρόπο που «τσίτωσε» ένα πιο συντηρητικό (όχι πολιτικά) κοινό στην περιφέρεια.

Όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι, δεδομένου ότι η τριετία που ανοίγεται μετά την ευρωεκλογική μάχη απαιτεί σαφές πλαίσιο λειτουργίας και δράσης.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Κόμμα επαρχίας» και… θέμα ηγεσίας

Στη Χ. Τρικούπη αναδεικνύουν την αύξηση του ποσοστού κατά μία μονάδα από τις περσινές εθνικές εκλογές, το «πρασίνισμα» δύο νομών της Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου) και τη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε 19 νομούς.

Αυτό που αποσιωπούν είναι η αναφορά στον πήχη που είχε θέσει ο κ. Ανδρουλάκης («η απώλεια της δεύτερης θέσης θα είναι πολιτική ήττα») και το γεγονός ότι, πάλι, το κόμμα έχασε κατά κράτος στο Λεκανοπέδιο και σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Είναι ενδεικτικό ότι πλην της Ανατολικής Αττικής που διατήρησε την τρίτη θέση, στη Β' Πειραιά και στη Δυτική Αττική έπεσε… στην πέμπτη, πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. «Γινόμαστε κόμμα επαρχίας και χάνουμε δυνάμεις στα μεγάλα αστικά κέντρα», αναφέρουν στελέχη.

Εμμέσως πλην σαφώς η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, έθεσε θέμα αναζήτησης των αιτιών αλλά… και ηγεσίας, εκφράζοντας δημοσίως προβληματισμό για το αποτέλεσμα.
«Ο στόχος ήταν η δεύτερη θέση. Δεν επετεύχθη, παρότι ήμασταν στη δεύτερη θέση στα μέσα Φεβρουαρίου. Ως προς την ισχυροποίηση του ποσοστού, έχουμε μία μικρή άνοδο. Οφείλουμε να τα συζητήσουμε όλα στο κόμμα», είπε. Κι όταν ρωτήθηκε «θα συζητήσετε και θέμα αρχηγού;», απάντησε: «Οταν λέμε όλα, εννοούμε όλα»…

Προβληματισμένος για τη μικρή άνοδο και την απώλεια της δεύτερης θέσης εμφανίστηκε και ο Παύλος Γερουλάνος, χωρίς να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v