Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση: Τελευταία ευκαιρία για να ψαλιδιστεί «η αλαζονεία του 41%»

«Για τα επόμενα τρία χρόνια δεν υπάρχουν εκλογές» και «όχι, δεν είναι έντιμη η κυβέρνηση» δηλώνει ο Στ. Κασσελάκης, υπενθυμίζοντας το χρέος 500 εκατ. ευρώ της ΝΔ. Για τους «εραστές της πολιτικής» και την αποχή ψηφοφόρων μίλησε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Αντιπολίτευση: Τελευταία ευκαιρία για να ψαλιδιστεί «η αλαζονεία του 41%»

Η “ψήφος τιμωρίας” και το “μήνυμα διαμαρτυρίας” είναι τα δύο όπλα που ρίχνει η αντιπολίτευση με μεγαλύτερη ένταση στο προεκλογικό πεδίο καθώς μετράμε αντίστροφα για τις ευρωκάλπες.

Η τακτική αυτή συμπυκνώνεται στη χθεσινή φράση του Στέφανου Κασσελάκη: “οι εκλογές αυτές είναι ταυτόχρονα και η τελευταία ευκαιρία να ψαλιδίσουν οι πολίτες την αλαζονεία της κυβέρνησης. Μετά, για τρία χρόνια δεν υπάρχουν άλλες εκλογές στη χώρα μας. Αν δεν τους στείλετε τώρα το μήνυμα, θα ζήσετε τα επόμενα τρία χρόνια σε μία έρημο αλαζονείας”.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης “έχει μυριστεί τον κίνδυνο” και γι’ αυτό επανέρχεται εμμέσως πλην σαφώς στην αρχική τακτική, όταν είχε δώσει “χαρακτήρα εθνικών εκλογών” στις ευρωεκλογές, απευθυνόμενος πλέον σε όσους είχαν ψηφίσει τη ΝΔ στις περσινές εθνικές εκλογές και τώρα σκέφτονται ή “κάτι άλλο” ή την αποχή.

Δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να “αμύνεται” τις τελευταίες ημέρες στο αντιπολιτευτικό επιχείρημα “αλαζονεία του 41%”, λέγοντας ότι αυτό είναι το ποσοστό που του έδωσαν οι πολίτες.

Αυτή την “άμυνα” αξιοποιεί τώρα ο κ. Κσσελάκης, υπενθυμίζοντας ότι για πολύ μεγάλο διάστημα μετά τις περσινές εθνικές εκλογές, όποιο κι αν ήταν το πρόβλημα που πρόβαλλε η αντιπολίτευση, όπως η κατάσταση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και, φυσικά, η τραγωδία των Τεμπών, η απάντηση που έδιναν κυβερνητικά στελέχη εντός κι εκτός Βουλής ήταν: “μα, πριν λίγους μήνες ο λαός μας έδωσε 41%”.

Η ΝΔ πού βρίσκει λεφτά ενώ χρωστάει 500 εκατ.;

Πέραν τούτου, ο κ. Κασσελάκης περνάει στην αντεπίθεση σε σχέση με το ερώτημα που θέτει παγίως το Μαξίμου “πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά” για να υλοποιήσει το πρόγραμμα του.

“Η ερώτηση δεν είναι ‘πού θα βρούμε εμείς τα χρήματα’ αλλά ‘πού πάνε τα χρήματα’ από τη σημερινή κυβέρνηση”, απάντησε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Όταν μάλιστα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, παρά τα προβλήματα, παρέδωσε 37 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της έντιμης διακυβέρνησης, απάντησε στην ερώτηση “δηλαδή, η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι έντιμη;”, ως εξής: “όχι, τώρα δεν είναι έντιμη, το λέει η ίδια η ΕΕ με τον έλεγχο που κάνει στις ψηφιακές απευθείας αναθέσεις ύψους 2,5 δισ ευρώ, με την καταδίκη του κράτος δικαίου στην Ελλάδα”.

Πέραν της κυβερνητικής πολιτικής εξάλλου, ο κ. Κασσελάκης χτυπά τη ΝΔ και σε κομματικο-οικονομικό επίπεδο, υπενθυμίζοντας συνεχώς, πλέον, το τραπεζικό της χρέος ύψους 500 εκατ. ευρώ και θέτοντας το ερώτημα: “με τέτοιο χρέος πού βρίσκει τα λεφτά για την πανάκριβη προεκλογική καμπάνια και για την αμοιβή του κ. Γκρίνμπεργκ;”.

«Ιδιοκτησιακή η αντίληψη του ΚΚΕ»

Η αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου για ένα “πολύ καλό αποτέλεσμα” ενισχύεται και από τις νέες δημοσκοπήσεις, όπως της χθεσινής της GPO που “δίνει” στον ΣΥΡΙΖΑ 16,2%, με τους εκλογικούς αναλυτές να μιλούν για ένα εύρος που μπορεί να ξεπεράσει το 17%.

Οι επιτελείς του κόμματος “διαβάζουν” ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι, για πρώτη φορά μετά από το 2015, υπάρχουν μετακινήσεις (μικρού) τμήματος ψηφοφόρων από ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εξηγεί την όξυνση των επιθέσεων από το Μαξίμου προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να αγγίξουν αντανακλαστικά “εξ' αριστερών” ψηφοφόρων, ο κ.Κασσελάκης απάντησε με “αριστερό” λόγο και ύφος στη δυσαρέσκεια του ΚΚΕ για την επίσκεψη του στο “Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης” στην Αμαλιάδα.

“Είναι μεγάλη μου τιμή να ηγούμαι ενός κόμματος που έφτιαξε αυτό το Μουσείο (σ.σ. το 2017). Η νοοτροπία της ιδιοκτησίας της Αριστεράς και η λογοκρισία δεν ανήκει στη φιλοσοφία της Αριστεράς. Η Αριστερά αγκαλιάζει όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως καταβολών, επειδή θέλει να προσφέρει σε όλο τον κόσμο”, απάντησε.

ΠΑΣΟΚ για ΕΥΠ και παρακολουθήσεις

Από την πλευρά της Χ. Τρικούπη, ο εκπρόσωπός της Θανάσης Γλαβίνας εστίασε χθες στην άρνηση της ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δηλαδή να δώσει στοιχεία για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

“Για αυτή τη μεθόδευση τι έχει να πει ο πρωθυπουργός και πολιτικός προϊστάμενος της;”, δήλωσε, σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο της κυβέρνησης για την απαγόρευση ενημέρωσης των παρακολουθούμενων.

Στην ερώτηση, ωστόσο, εάν ο κ. Ανδρουλάκης κινηθεί νομικά εναντίον του πρωθυπουργού, ως πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, ο κ. Γλαβίνας απέφυγε να επεκταθεί, ενώ επανέλαβε την πάγια απάντηση ότι όλες οι νομικές πτυχές θα μελετηθούν από το νομικό επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Εραστής της πολιτικής»

Ο κ.Ανδρουλάκης, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα τακτική του, εμφανίσθηκε χθες σε life style εκπομπή (της Σταματίνας Τσιμτσιλή) επιχειρώντας μία πιο προσωπική “εξομολόγηση”.

Είπε μάλιστα: “Για εμάς τους εραστές της πολιτικής, οι εκλογές έχουν ένα μεγαλείο που είναι η επαφή με τον κόσμο. Ακούς το βράδυ τους αναλυτές και πας την άλλη μέρα σε ένα καφενείο και ακούς έναν άνθρωπο που λέει μία ατάκα η οποία ξεπερνάει ό,τι άκουγες το προηγούμενο βράδυ. Γιατί οι άνθρωποι έχουν μία δωρική προσέγγιση των πραγμάτων. Η κοινωνία βλέπει από ένα άλλο μετερίζι τις εξελίξεις. Μία συμβουλή σε ένα καφενείο ή σε έναν εργασιακό χώρο μπορεί να έχει πολλαπλάσια αξία από έναν επικοινωνιολόγο”.

Ερωτηθείς δε, για την μεγάλη αποχή πολιτών στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, παρατήρησε: «Ο λόγος που πάει ο κόσμος στην αποχή, είναι η απογοήτευση. Είναι η πίστη του κόσμου ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα. Ότι όλη την ώρα περιμένουμε κάτι καλύτερο, δεν έρχεται, άρα δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους πολιτικούς. Αυτό για να το ανατρέψουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μας κοιτάξουν και, αν μας κοιτάξουν, να μας ακούσουν και μετά να μας επιλέξουν, πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που τους κάνει να αποστρέφονται την πολιτική. Για μένα, το μεγάλο θέμα είναι η αξιοπιστία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v