Με το επίσημο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες ξεκινά η διήμερη ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, δεδομένων και των αντιποίνων που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ στην επίθεση από το Ιράν.
Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν οι εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία και οι σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση της απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων τoυ Ιράν εναντίον τoυ Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Η Ελλάδα, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους στο Μέγαρο Μαξίμου, στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση. Παραπέμπουν δε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία, «είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».
Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής υπάρχει καταδίκη των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων σε βάρος του Ισραήλ. Καλούνται ταυτόχρονα η Τεχεράνη και οι αντιπρόσωποί της «να σταματήσουν εντελώς τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».
Θετικά βήματα
Σχετικά με τη συζήτηση για την Τουρκία, στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως λένε στην κυβέρνηση, η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ένα μήνα πριν από την επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία, η Ελλάδα -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- τάσσεται υπέρ των θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας. «Η βάση άλλωστε συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα», σημειώνουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Όσον αφορά το Κυπριακό, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο θέμα για τη βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γίνεται με φόντο και τον πρόσφατο διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην ανταγωνιστικότητα. Συγκεκριμένα, θα τονίσει ότι στο τέλος της ημέρας, η συζήτηση για τη βελτίωση αυτής στην Ε.Ε. θα καταλήξει στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή της διασφάλισης υψηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος για όλους τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου.