Ως ένα "στέρεο συνταγματικό βήμα" χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαισίο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αποκρούοντας όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί "αντισυνταγματικότητας με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος".
Προς επίρρωση των λεγομένων του παρέθεσε τα ονόματα κορυφαίων συνταγματολόγων που ενισχύουν με τις γνωμοδοτήσεις και την αρθρογραφία τους πλήρως την κυβερνητική άποψη, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βενιζέλος, Μανιτάκης, Αλιβιζάτος, Σκουρής Σπυρόπουλος, Δελής για να συμπληρώσει " η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και το χρόνο να περιμένει και να παραμένει στάσιμη, είμαστε η τελευταίοι στον κόσμο που έχουμε τέτοια διάταξη όπως είναι το άρθρο 16 και είμαστε πεισμένοι πως η ερμηνεία του συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων".
Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πλήρως τους μύθους για τις βάσεις εισαγωγής στα κρατικά και στα μη κρατικά πανεπιστήμια και ανέφερε "Δεν πρόκειται να συμβεί να εισέρχεται κάποιος στην δημόσια ιατρική με 19 και στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου με 9. Όποιος το υποστηρίζει συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Εμείς νομοθετούμε πως όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό. Τα κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ιδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΘΑΑΕ. Ρίξτε μια ματιά στα πανεπιστήμια της Κύπρου και θα δείτε το πλαίσιο εισαγωγής, τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά και πολύ υψηλότερα από αυτά που διακινούνται στην ελληνική αρθρογραφία ή υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση".
Ο υπουργός Παιδείας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για την επιχορήγηση του δημόσιου πανεπιστημίου. "Τα 176 από τα 205 άρθρρα του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυξάνουμε κάθε χρόνο την επιχορήγηση του, η οποία έως το 2018 μειώνονταν. Επενδύουμε πλέον του ενός δισεκατομμυρίου σε υποδομές και ταυτόχρονα αυξάνουμε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στις 2.500 ευρώ για τα πανεπιστήμια της επαρχίας».
Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως "αλλάζει κάθε εβδομάδα. Στην πρώτη εβδομάδα του νομοσχεδίου εμφανίζονταν να συμφωνεί και να έχει θετική στάση, στη δεύτερη ανακαλύφθηκε το φινλανδικό μοντέλο, στο οποίο σημειωτέον προβλέπεται ότι εισάγεται κάθε χρόνο στα ΑΕΙ το 30% των αποφοίτων Λυκείου. Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ με αυτόν τον περιορισμό;»
Για την κατηγορία ότι το νομοσχέδιο είναι "διευθέτηση συμφερόντων" απάντησε: «Διευθέτηση συμφερόντων είναι η παραμονή, με την επίκληση μύθων, στη σημερινή αρρύθμιστη κατάσταση, όπως συνέβη και με τα κολέγια, όπου η χώρα σύρθηκε αναγκαστικά σε μια επιλογή από δικαστικές αποφάσεις, χωρίς η ίδια να ασκήσει εθνική κυριαρχία. Με το νομοσχέδιο κάνουμε αυτό ακριβώς, ασκούμε εθνική κυριαρχία. Στα κολέγια δόθηκαν από τα ευρωπαικά δικαστήρια τα επαγγελματικά δικαιώματα, εμείς δίνουμε τα ακαδημαϊκά δικαιώματα και ορίζουμε οι ίδιοι τι είναι πανεπιστήμιο και τι όχι».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ