Στη διαπραγμάτευση της ΚΑΠ στρέφει το βάρος η κυβέρνηση

Ο στόχος Αυγενάκη στο Συμβούλιο των 27 υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. «Ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας ύψιστη προτεραιότητά μας», το μήνυμα Μητσοτάκη. Η επίσκεψή του στη Θεσσαλία και η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Στη διαπραγμάτευση της ΚΑΠ στρέφει το βάρος η κυβέρνηση

Την ώρα που οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους (χθες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων) επιμένοντας στην ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων τους, η κυβέρνηση κρατά χαμηλά τους τόνους και στρέφει το ενδιαφέρον της στη διαπραγμάτευση για την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα συμμετάσχει σήμερα στο τακτικό Συμβούλιο των 27 υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου (EUMED-9) για τον σκοπό αυτό.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται αλλαγές στην Κ.Α.Π. προκειμένου να γίνει πιο λειτουργική και επωφελής για τους αγρότες και σε αυτήν τη λογική ο κ. Αυγενάκης, μαζί με τους άλλους υπουργούς του Νότου, θα καταθέσουν στους ομολόγους τους 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές σε αυτήν.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο υπουργός απέστειλε επιστολή στα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε Ενώσεις, φορείς και σε κάθε αναγνωρισμένο θεσμικό παράγοντα του χώρου, με την οποία ζητεί τις προτάσεις τους για δομικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Η φωνή μας αύριο (σήμερα) στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Υπουργών για τις αλλαγές στην Κ.Α.Π., θα είναι η φωνή όλης της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των αγροτών της χώρας», τόνισε ο κ. Αυγενάκης από το βήμα του Συνεδρίου Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Αλιευτικού Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «όλοι στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως μια γροθιά».

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή εβδομαδιαία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι «ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητές μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

«Δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα»

Ο πρωθυπουργός στις 11 Μαρτίου σκοπεύει να επισκεφθεί τη Θεσσαλία και να συναντηθεί ξανά -σε συνέχεια της σχετικής του δέσμευσης- με τους τοπικούς αγρότες, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν συνέλθει από τις πληγές της θεομηνίας Daniel. «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα, και ικανοποιήσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν θα σταματήσουμε όμως να συζητάμε με τους αγρότες», επισημαίνει.

Σο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι από την πρώτη στιγμή που το ακραίο φαινόμενο έπληξε τον Θεσσαλικό Κάμπο με πρωτοφανείς επιπτώσεις, «η κυβέρνηση βρέθηκε σταθερά και έμπρακτα στο πλευρό των συμπολιτών μας και του αγροτικού κόσμου. Μάλιστα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που ανέκυπταν, κάθε Παρασκευή λάμβανε χώρα, δια ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης, σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών με φορείς και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου από την περιοχή».

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «με συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα απάντησε έγκαιρα στο αίτημα της αποκατάστασης των ζημιών και της στήριξης πολιτών και παραγωγών». Και αυτό, σε αναμονή και των τελικών συστάσεων των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας.

Έμφαση, εξάλλου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνει στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων. Μάλιστα, στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την ισχυροποίηση του κυρωτικού πλαισίου στους ελέγχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v