Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τη Μετανάστευση, Τζουλιέτα Βαλς Νόγιες και τον βοηθό υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας για τα Σύνορα, 'Ανταμ Χάντερ.
Ο κ. Καιρίδης συζήτησε για την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στο μέτωπο τόσο της παράνομης διακίνησης μεταναστών, όσο και σε αυτό της νόμιμης μετανάστευσης.
Οι ΗΠΑ δέχτηκαν πέρσι περίπου τρία εκατ. παράνομες αφίξεις, 10 περίπου φορές περισσότερες από ότι η ΕΕ.
Συμφωνήθηκε ότι τα δίκτυα των διακινητών είναι παγκόσμια, ότι η παρουσία παράτυπων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και από την Υποσαχάρια Αφρική στις ΗΠΑ αποδεικνύει τη διασύνδεσή τους, αλλά και την ανάγκη στενότερης δια-ατλαντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Τέλος, διερευνήθηκε η δυνατότητα η Ελλάδα να συμμετέχει σε μια σειρά από προγράμματα και χρηματοδοτήσεις των ΗΠΑ, όπως ήδη κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και εγκαινιάσθηκε ένας τακτικός διάλογος μεταξύ των δυο χωρών.
Αξίζει, να σημειωθεί ότι, ενώ στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου είναι μερικές λίγες εβδομάδες, στις ΗΠΑ μπορεί να χρειαστούν από 5 έως 8 χρόνια.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, πρόσφατα, η Ελλάδα κατάφερε κάτι που οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και τέσσερις δεκαετίες, διαμορφώνοντας μια ευρύτατη διακομματική συναίνεση γύρω από αυτό: να δημιουργήσει μια δίοδο νομιμότητας για τους μετανάστες «χωρίς χαρτιά» που διαμένουν για χρόνια στη χώρα και εργάζονται.
Αμφότεροι οι Αμερικάνοι συνομιλητές και, ιδίως, η Αμερικανίδα υφυπουργός, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τις επιτυχίες αυτές και συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση για τη μεταναστευτική της πολιτική που συνδυάζει την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης με τη δημιουργία νόμιμων εναλλακτικών.
Ειδικότερα, στο μέτωπο ενάντια στην παράνομη διακίνηση, η ελληνική στρατηγική συνδυάζει την αυστηρή προστασία των συνόρων με την ανθρωπιστική μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ