«Διαβολοβδομάδα» με αγροτικό, ιδιωτικά ΑΕΙ, γάμο ομοφύλων

Από διοργάνωση κοινών συλλαλητηρίων αγροτών-φοιτητών μέχρι αντάρτικα με πολιτικές προεκτάσεις εντός Βουλής περιλαμβάνει η ατζέντα του επόμενου τριημέρου. Εν μέσω αυτών, η Τρίτη και 13, Τεμπονέρα-Χριστοδουλάκη-Αχτσιόγλου.

«Διαβολοβδομάδα» με αγροτικό, ιδιωτικά ΑΕΙ, γάμο ομοφύλων

Διαβολοβδομάδα για πολύ γερά νεύρα είναι αυτή που ξεκινάει, καθώς θα κλιμακωθούν ταυτόχρονα οι κινητοποιήσεις αγροτών, φοιτητών και των διαφωνούντων με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ στο κάδρο αναμένεται να μπουν δυναμικά και οι δικηγόροι, μετά την κατάθεση στη Βουλή των νέων Ποινικών Κωδίκων.

Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, εξετάζεται κοινό συλλαλητήριο αγροτών-φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και παρουσία των δεύτερων στα μπλόκα που επιχειρούν οι πρώτοι.

Η τύχη του αγροτικού

Η τύχη του αγροτικού θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχει αντιπροσωπεία τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου την Τρίτη.

Στις εξελίξεις παρεμβαίνει η αντιπολίτευση με προτάσεις άμεσης εφαρμογής που βρίσκουν σύμφωνους τους αγρότες, αλλά όχι, φυσικά, την κυβέρνηση.

Τον βασικό κορμό τους, υπό τη μορφή «οκτώ παρεμβάσεων», παρουσίασε το Σάββατο ο Στέφανος Κασσελάκης στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα:

  1. Κατάργηση ΕΦΚ στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο
  2. Πλαφόν στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα
  3. Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων
  4. Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων
  5. Ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις που επλήγησαν από φωτιές και πλημμύρες
  6. Επανασχεδιασμός της ΚΑΠ
  7. Δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων
  8. Πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών για να μη ρευστοποιηθεί η γη τους

Στο κόκκινο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Παράλληλα με το αγροτικό, ανεβαίνει και το φοιτητικό θερμόμετρο, καθώς το έναυσμα για νέες κινητοποιήσεις το έδωσε η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν δημοσιεύματα (όπως της Εφημερίδας των Συντακτών) που φέρουν έτοιμες λύσεις για ίδρυση παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου, σε συνεργασία με μεγάλα funds. Κίνηση που, αν επιβεβαιωθεί, επιβεβαιώνει τις απόψεις που θέλουν πίσω από την ταμπέλα «μη κρατικά» να βρίσκονται ιδιωτικά πανεπιστήμια, παραβιάζοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Κατά τον Συνταγματολόγο Κώστα Μποτόπουλο δε (στην Αυγή της Κυριακής), η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε προσφυγές στο ΣτΕ καθώς παραβιάζονται «και οι τρεις παράγραφοι του άρθρου 16».

Ονομαστική ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Εν μέσω όλων αυτών, το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εισάγεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση, με την ψηφοφορία να τοποθετείται το βράδυ της Πέμπτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, το οποίο θα κατατεθεί είτε με σύμπραξη Ελληνικής Λύσης-Σπαρτιατών (σ.σ. το κάθε κόμμα μόνο του έχει λιγότερους από 15 βουλευτές που απαιτείται ως ελάχιστος αριθμός για να κατατεθεί το αίτημα) είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως «δεν φοβούνται απώλειες βουλευτών σε μία ονομαστική ψηφοφορία», καθώς ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί ταυτοτικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και, επομένως, δεν νοείται αρνητική ψήφος ή αποχή από βουλευτή του.

Τα βλέμματα πέφτουν, αντικειμενικά, στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος πάντως δεν στέλνει μηνύματα αντάρτικου.

Πρόβλημα εξακολουθεί να έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη θα συγκληθεί εκ νέου (για τρίτη φορά) η Κ.Ο., προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι βουλευτές που θέλουν να καταψηφίσουν ή να απόσχουν.

Ήδη, όπως λέγεται, από τους δώδεκα διαφωνούντες βουλευτές έχουν πεισθεί να υπερψηφίσουν οι τέσσερις.

Ρωγμές ή Τρίτη και 13...

Σε αυτό το ταραγμένο, κοινωνικά και πολιτικά, κλίμα, πραγματοποιείται την Τρίτη η εκδήλωση με θέμα «Μετά τον Μητσοτάκη, ποιος;» που διοργανώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» με ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα (ΣΥΡΙΖΑ), τον Μανώλη Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και την Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά).

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της εκδήλωσης (σ.σ. εμφανίστηκε ως πρωτοβουλία Τεμπονέρα καθώς δεν είχε οριστικοποιηθεί ότι την αιγίδα θα έχει η εφημερίδα), η Κουμουνδούρου και η Χ. Τρικούπη προτίμησαν την μη ενασχόληση, σε μία ένδειξη «απαξίωσής» της.

Μένει να φανεί η απήχηση που θα έχει η εκδήλωση και η απάντηση που θα βγει ως συμπέρασμα στο ερώτημα «μετά τον Μητσοτάκη, ποιος;», για να διαπιστωθεί εάν προκάλεσε ρωγμές στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή εάν η όλη διαδικασία εξελιχθεί σε Τρίτη και 13 για το πάνελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v