Πώς επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα

Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί παρά τα πολλά «αγκάθια». Τα δύο μειονεκτήματα, οι δύσκολες αποφάσεις και η καθημερινότητα. Το κρίσιμο τετράμηνο μέχρι τις ευρωεκλογές.

Πώς επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση, οκτώ σχεδόν μήνες μετά την μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει ανοίξει με διάφορες κοινωνικές ομάδες, έχουν αρχίσει να καταγράφουν τις πρώτες -μικρές ή μεγαλύτερες- φθορές στην κυβερνώσα παράταξη, όπως καταδεικνύεται στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες να αντιμετωπιστούν «χρόνιες παθογένειες», θεωρεί ότι τα μέτωπα θα αρχίσουν να κλείνουν και ετοιμάζεται για το μεγάλο επόμενο εκλογικό στοίχημα, αυτό των καλπών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.  

«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, έστω και αν -κάποιες φορές- παίρνουμε και κάποιες αποφάσεις δύσκολες, αλλά χρήσιμες, όπως γίνονται αντιληπτές στο πέρασμα του χρόνου», αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Και μπορεί οι σφυγμομετρήσεις να δείχνουν τη ΝΔ να παίζει αυτή τη στιγμή «χωρίς αντίπαλο», με δεδομένο ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απέχουν πολύ και μάχονται μεταξύ τους για τη δεύτερη θέση, ωστόσο, όπως παραδέχονται και στο γαλάζιο στρατόπεδο, στη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ υπάρχουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με την πρώτη: το πρώτο ότι πλέον δεν… ρέει το χρήμα για να μοιραστεί στην κοινωνία, όπως συνέβη για παράδειγμα στην πανδημία και το δεύτερο ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την ΝΔ, η οποία δεν μπορεί πια να επικαλείται τους… προηγούμενους, όπως το 2019.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπογραμμίζουν την ανάγκη ενασχόλησής τους με την καθημερινότητα του πολίτη και εκτιμούν ότι από την εβδομάδα που ξεκινά θα αρχίσει η αποσυμπίεση σε διάφορα ακανθώδη ζητήματα, όπως των αγροτών και των ομόφυλων ζευγαριών.

Για το πρώτο, ο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συνεχιστεί η σύγκρουση και κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 15 εκπροσώπους των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα. «Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχουν περιθώρια», είναι το μήνυμα της κυβέρνησης που δείχνει να συζητά να δοθεί άμεσα ως προκαταβολή (αντί για το Νοέμβριο) μέρος της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης το αγροτικό πετρέλαιο. O πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για το θέμα.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται το θέμα της περαιτέρω μείωσης στο ενεργειακό κόστος για τους αγρότες της Θεσσαλίας καθώς και τα υπερκέρδη των μεσαζόντων, ενώ ο πρωθυπουργός προτίθεται να εξηγήσει τις προσπάθειες που γίνονται στα ζητήματα των παράνομων ελληνοποιήσεων και για την αναθεώρηση στην νέα Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική) με σκοπό τις βελτιώσεις της. Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει αισιοδοξία για θετική εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τους αγρότες να μην δυναμιτίζουν περισσότερο το κλίμα, διότι θα χάσουν σημαντικό μέρος της στήριξης που έχουν αυτή τη στιγμή από την κοινωνία.

Κράτος δικαίου και ισότητα

Και ακόμα και αν την Τρίτη βγει «λευκός καπνός» από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι «πονοκέφαλοι» δεν τελειώνουν, καθώς το διήμερο που θα ακολουθήσει θα κορυφωθεί ο δημόσιος διάλογος σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοποίηση των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι θα το υπερψηφίσουν τουλάχιστον 110 βουλευτές της ΝΔ, ενώ τουλάχιστον 40 τοποθετούνται μεταξύ του «όχι» και της αποχής. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος -όπως έχει προαναγγείλει με προηγούμενες δηλώσεις του- θα ασκήσει δριμεία κριτική στη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία.

Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνει ότι «ως κράτος δικαίου θέλουμε να φέρουμε την ισότητα και σε αυτό το θέμα», την ίδια στιγμή πάντως που ειδικά στο θέμα των παιδιών, η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται αρνητικό. Η εικόνα που έχουν στην κυβέρνηση και από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα επηρεάσει τελικά την ετυμηγορία των ψηφοφόρων ειδικά στις εθνικές κάλπες του 2027. Παράλληλα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από την επόμενη μέρα το θέμα θα σταματήσει να συζητείται, δεδομένου ότι πρακτικά δεν επηρεάζει τη ζωή των Ελλήνων.

Διαφορετική περίπτωση είναι αυτή των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει σε μέρος της φοιτητικής κοινότητας. Η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι συντεταγμένη πίσω από την εν λόγω μεταρρύθμιση, όπως και μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

«Ξέρουμε ότι η βελτίωση της καθημερινότητας απαιτεί πολλά. Σύγκρουση με παθογένειες του παρελθόντος, δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων, μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τις λειτουργίες του κράτους και τις υπηρεσίες του προς τον πολίτη, σύγχρονες υποδομές, πολιτικές που συρρικνώνουν την ανεργία και βελτιώνουν τα εισοδήματα», δηλώνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος και υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να αγωνίζεται για μια πιο ποιοτική καθημερινότητα. Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση, όπου θα παραμείνει για μία εβδομάδα ακόμα και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του μήνα.  

Και όλα αυτά, με φόντο τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και με τη ΝΔ να έχει να αντιμετωπίσει, ανάμεσα στα άλλα, και το ενδεχόμενο της ψήφου διαμαρτυρίας ή της αποχής. Μέχρι τότε, οι περισσότερες (αν όχι όλες) «φωτιές» θα πρέπει να έχουν σβήσει και οι πολίτες να έχουν πειστεί για το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή τη δεύτερη κυβερνητική θητεία: την πραγματική γεφύρωση του χάσματος με την Ευρώπη και την κάλυψη του χαμένου εδάφους της προηγούμενης, χαμένης δεκαετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v