Mε τρία μεγάλα μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας (αγρότες, φοιτητές, αντιδρώντες στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών) η κυβέρνηση δέχθηκε χθες ένα ισχυρό “χτύπημα” από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: το ψήφισμα καταδίκης της χώρας για παραβιάσεις στο Κράτος Δικαίου και στην Ελευθερία του Τύπου. Και, μάλιστα, ψήφισμα που πέραν του υψηλού συμβολισμού του συνεπάγεται και οικονομική “ποινή”, καθώς η Κομισιόν καλείται πλέον να επαναξιολογήσει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα.
Οι υποθέσεις που οδήγησαν στην καταδίκη εξετάζονται από το Ευρωκοινοβούλιο εδώ και μήνες, ενώ η λίστα τους μεγάλωνε κάθε φορά που “έσκαγε” ένα μείζον θέμα: στην παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και στην αντιμετώπιση των μεταναστών, δηλαδή, προστέθηκε (το 2021) η πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, που αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστής έρευνας από την ευρω-εξεταστική επιτροπή (PEGA).
Το ψήφισμα βασίστηκε στην έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σοφί Ιντ’ Βελντ και κάνει λόγο για σημαντική οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις τηλεφωνικές υποκλοπές, τις SLAPPs (στρατηγικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων) και πρακτικές τύπου «λίστας Πέτσα».
Παρά την πολύμηνη αυτή διαδικασία (που σε περιπτώσεις, όπως η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, είναι πολυετής) η κυβέρνηση επικαλείται το timing για να αποδώσει το καταδικαστικό ψήφισμα σε πολιτικά παιχνίδια εν όψει ευρωεκλογών. Επικρίνει μάλιστα ιδιαίτερα και προσωπικά τους Έλληνες ευρωβουλευτές που το υπερψήφισαν “τιμωρώντας τη χώρα τους”.
Κυβερνητικές πηγές, μιλούν για “κατάπτυστο ψήφισμα” από “υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, τονίζοντας: “Ενόψει ευρωεκλογών και δεδομένου ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα - στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική, στο μεταναστευτικό, οι γνωστοί κύκλοι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας”.
Το στοιχείο που δεν αναφέρεται από τις κυβερνητικές πηγές είναι το γεγονός ότι το ψήφισμα υπερψηφίσθηκε από 330 ευρωβουλευτές και καταψηφίσθηκε από 254 (συν 26 αποχές), παρότι την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο δεν την έχει “η αριστερά και η κεντροαριστερά” αλλά οι εκ δεξιών τους ομάδες.
Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση (και όχι μόνο) καλείται να αναρωτηθεί γιατί δεν έλαβε την απαιτούμενη έμπρακτη στήριξη στην ψηφοφορία, αν και σε επίπεδο τοποθέτησης, είχε στο πλευρό της το ΕΛΚ.
Στ. Κασσελάκης: Οριακές οι στιγμές
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για “μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας”, ενώ επισήμανε με νόημα ότι το καταδικαστικό ψήφισμα αποκρύφτηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
“Το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα είναι η πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας μας, μετά την ευρωπαϊκή καταδίκη της Χούντας του 1967-74. Η πρώτη είδηση της ημέρας αποκρύπτεται από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ της χώρας μας. Ευτυχώς υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Ζούμε οριακές στιγμές για την ποιότητα της Δημοκρατίας και της Ενημέρωσης στη χώρα μας”, σημείωσε αργά τη νύχτα.
Είχε προηγηθεί κοινή δήλωση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη και του τομεάρχη Δικαιοσύνης, Γιάννη Σαρακιώτη, όπου, μεταξύ άλλων, τόνισαν:
“Η κατάρρευση του Κράτους Δικαίου και ο ευτελισμός των θεσμών στη χώρα μας κατά τα τελευταία πέντε έτη, δε θα μπορούσε να μείνουν απαρατήρητοι από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της προσπάθησαν να αποτρέψουν το εν λόγω ψήφισμα καλύπτοντας “κάτω από το χαλί” για ακόμη μια φορά τη θεσμική ανυποληψία, στην οποία έχει οδηγηθεί η πατρίδα μας. Ωστόσο, οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις και λογοδοσία όσον αφορά το σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, την υπονόμευση της Ελευθερίας του Τύπου με τον καταιγισμό αγωγών και μηνύσεων (SLAPPs) εναντίον μαχόμενων δημοσιογράφων, τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, την έξαρση της αστυνομικής βίας, τα αλλεπάλληλα φαινόμενα διακρίσεων εις βάρος μειονοτήτων, τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, την έξαρση της διαφθοράς, τη συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και τις παρεμβάσεις στη λειτουργία Ανεξάρτητων Αρχών”.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η χώρα εκτίθεται διεθνώς
“Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας”, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Και προσθέτει: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καταδικάζει τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο.
Επισημαίνει ακόμα τη συγκάλυψη, που επιχείρησε η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών απορρίπτοντας το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι η Ελλάδα «ανήκει στη Δύση». Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την απόσταση μεταξύ διακηρύξεων και κυβερνητικής πρακτικής.
Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή δημοκρατία. Είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε στις συστηματικές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς”.
Ν. Αριστερά: Να απολογηθεί ο κ. Μητσοτάκης
Για ιστορική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κάνει λόγο η Νέα Αριστερά, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες.
“Σε μια ιστορική απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με ευρεία πλειοψηφία καταδίκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου. Οι υποκλοπές, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι εκδικητικές αγωγές εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων, το έγκλημα της Πύλου μετατρέπουν τη χώρα μας σε σύμβολο του σύγχρονου πολιτικού αυταρχισμού”, τονίζεται στην ανακοίνωση της Κ.Ο.
Με την προσθήκη: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες. Για το διεθνή διασυρμό. Για το γεγονός ότι την κυβέρνηση του στην Ευρωβουλή στήριξε η άκρα δεξιά. Για την παραβίαση του κράτους δικαίου. Για την καθημερινή υπονόμευση της Δημοκρατίας μας”.