Ένα δύσκολο και απαιτητικό δεκαήμερο είναι αυτό που ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση. Κορύφωσή του, η 15η Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο ξεκινά σήμερα να συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Παράλληλα, το θέμα των αγροτών βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, δεδομένου ότι αυτοί δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή, ενώ και η εξεταστική περίοδος σε πολλά πανεπιστήμια εξακολουθεί να είναι στον… αέρα, με φόντο τις καταλήψεις και τις αντιδράσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ως το πιο δύσκολο ζήτημα για το Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη στιγμή θεωρείται αυτό των γεωργών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν αρχίσει να κλείνουν δρόμους, απειλούν να χωρίσουν τη χώρα στα δύο και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αυτός, κατά τη χθεσινή ανάρτησή του με τον εβδομαδιαίο απολογισμό, ξεκαθάρισε ότι το μοναδικό μέτωπο που έχει η κυβέρνηση «είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής… Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα», σημείωσε. Πάντως, όπως έχει διαμηνύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα αυτή τη στιγμή. Οι αγρότες από την πλευρά τους αύριο θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους, ενώ ήδη κάνουν λόγο για «ψίχουλα» εκ μέρους της κυβέρνησης.
Νέα συλλαλητήρια
Τα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους και οι φοιτητές, οι οποίοι διοργανώνουν για αύριο το απόγευμα νέα συλλαλητήρια κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Οι περισσότερες Σύγκλητοι και τα προεδρεία των διδασκόντων στις υπό κατάληψη σχολές έδωσαν το πράσινο φως στην πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων για την πραγματοποίηση της εξεταστικής περιόδου με ψηφιακά μέσα.
Σύστημα του οποίου την αξιοπιστία αμφισβητούν κάποιοι, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός τονίζει πως «αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση. Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία».
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια για να υπολογίσουν τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν. Αυτοί υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότεροι από 100-110, με το πρέσινγκ προς τους διαφωνούντες να αυξάνεται. Από την άλλη, αυτοί δέχονται πίεση και από τις τοπικές κοινωνίες και την Εκκλησία και ενώ χθες, Κυριακή, διαβάστηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς της χώρας η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη διαφωνία της στο νομοσχέδιο.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς, θα επιδιώξουν να μη μονοπωλήσει ξανά τον δημόσιο διάλογο όσο πλησιάζει η ψηφοφορία και θέλουν να κλείσει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες σε επίπεδο πολιτικού κόστους.