Να αποτραπεί πάσει θυσία η μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες θέλει η κυβέρνηση. Την ώρα που, με επίκεντρο τη Λάρισα, γεωργοί και κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την υλοποίηση των αιτημάτων τους, στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έτειναν χείρα φιλίας προς την άλλη πλευρά, εκπέμποντας το μήνυμα ότι «δεν επιδιώκουμε την ένταση, αλλά ακούμε τα αιτήματα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι η φετινή μαζική κινητοποίηση των αγροτών είναι πολύ πιο σοβαρή και… επικίνδυνη σε σχέση με αυτή των προηγούμενων ετών, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα γίνονται αυτή την περίοδο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταδεικνύοντας τη διάσταση του προβλήματος.
Η κατάσταση φαίνεται σοβαρή και θεωρείται βέβαιο ότι τα επόμενα 24ωρα θα επιδιωχθεί συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών. Ένα από τα σενάρια μάλιστα που κυκλοφορούν είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρά κάποια σε κίνηση συμβιβασμού, ίσως με την επίσπευση των επόμενων δόσεων των αποζημιώσεων σε χρόνο προγενέστερο του προγραμματισμένου.
«Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πάντοτε ανοιχτή», λένε στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή ωστόσο που οι αγρότες ετοιμάζονται για το νέο μεγάλο σημερινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλία. Μέχρι αύριο μάλιστα αναμένεται να έχει οριστεί και η σύνθεση της επιτροπής τους η οποία θα συναντήσει είτε τον πρωθυπουργό είτε τον αρμόδιο υπουργό.
Ο συναγερμός που έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου σχετίζεται και με την έκθεση Agrotica που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και τη μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνεται από τα συντονιστικά όργανα των αγροτών.
Από την άλλη, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν μια σειρά από μέτρα που έχουν λάβει τα τελευταία 4,5 χρόνια για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να αποδομήσουν τα επιχειρήματα όσων επιμένουν ότι έχουν εγκαταλείψει τους αγρότες. Ανάμεσα στα άλλα, επικαλούνται τη μείωση της φορολογίας, την ενεργοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου, την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ με 400 εκ ευρώ, την αξιοποίηση του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναζητείται λύση
Και δεν είναι μόνο οι αγρότες που ανησυχούν το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς σε αναταραχή βρίσκονται και οι πανεπιστημιακές κοινότητες, λόγω του νομοσχεδίου για να μη κρατικά πανεπιστήμια. Πολλές σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη, ο κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική περίοδος σε αυτές είναι ορατός και αναζητείται λύση. Σήμερα οι πρυτάνεις θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και κυρίως τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Πάντως, κατά τη νομοθεσία, την τελική απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.