Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πονοκέφαλος» η ονομαστική ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Άγνωστο ποιο κόμμα -και εάν- θα τη ζητήσει καθώς τα περισσότερα φοβούνται απώλειες. Τα «ντόμινο» στις δύσκολες εκλογικές περιφέρειες.

«Πονοκέφαλος» η ονομαστική ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κερδίζει διαρκώς έδαφος η εκτίμηση ότι κανένα κόμμα, πλην των εκ δεξιών της ΝΔ, δεν θα βγει αλώβητο από τη διαδικασία στη Βουλή.

Είναι ενδεικτικοί οι «ψίθυροι» που ακούγονται τις τελευταίες ώρες στις πολιτικές συζητήσεις ότι τα μεγαλύτερα κόμματα δεν επιθυμούν να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, έτσι ώστε να μην καταγραφούν τα «αντάρτικα» και, άρα, να μην εκτεθούν οι ηγεσίες.

Δεδομένου ότι απαιτούνται 15 βουλευτές, τουλάχιστον, για να υπογράψουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, ο κλήρος φαίνεται να πέφτει στο ΚΚΕ (διαθέτει 21 βουλευτές), καθώς τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν έχουν αυτή τη δύναμη.

Στην περίπτωση του ΚΚΕ, το πρόβλημα είναι… ανάποδο, καθώς το κόμμα έχει ταχθεί κατά του γάμου των ομοφύλων, αλλά η βουλευτής του Σεμίνα Διγενή φέρεται να είναι υπέρ.

Έστω και σ' αυτή την περίπτωση, όμως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να κάνει το βήμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς οι διαφοροποιήσεις είναι σαφώς πιο σημαντικές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες επιμένουν να παραπέμπουν σε «ίσως δύο-τρεις» βουλευτές που προβληματίζονται, αν και η απουσία από το νομοσχέδιο της δυνατότητας για παρένθετη κύηση έχει μειώσει τις αντιστάσεις. (Σ.σ. ο αριθμός όσων αντιδρούν σε αυτή τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού είναι μεγαλύτερος και αφορά αυτή καθεαυτή τη διαδικασία, ακόμα και εάν μιλάμε για ετερόφυλα ζευγάρια).

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο αριθμός των βουλευτών που σκέφτονται καταψήφιση ή αποχή ξεπερνά τους δέκα, καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται και οι δύο μουσουλμάνοι.

Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί άτυπη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, με την προσπάθεια να εστιάζεται στον περιορισμό των απωλειών. «Είναι διαφορετικό να καταψηφίσει ή να απόσχει το ένα τρίτο των βουλευτών από το να έχουμε 4-5 απώλειες», λένε αρμόδιες πηγές.

Ντόμινο α λα Λάρισα

Μία παράμετρος που δεν περνά απαρατήρητη από τις ηγεσίες είναι τα «ντόμινο» που προκαλούνται σε μεμονωμένες εκλογικές περιφέρειες. Ενδεικτικό παράδειγμα η Λάρισα: σε σύνολο οκτώ βουλευτών που εκλέγονται εκεί, οι τέσσερις θα καταψηφίσουν σίγουρα (από ΝΔ, ΚΚΕ, ΝΙΚΗ και τον ανεξάρτητο, πρώην «Σπαρτιάτη»), και οι υπόλοιποι τέσσερις… πιέζουν ο ένας τον άλλον.

Αν, για παράδειγμα, καταλήξει σε αποχή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, θα ζοριστεί ακόμα περισσότερο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος, πάντως, δεν είχε ψηφίσει το 2016 ούτε το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομοφύλων, καθώς τότε ανήκε στη δύναμη των ΑΝΕΛ.

Η περίπτωση της κ. Λιακούλη είναι πιο σύνθετη, δεδομένου ότι εάν δεν υπερψηφίσει, θα πρέπει να παραιτηθεί από Γραμματέας της Κ.Ο.

Την ίδια πίεση υφίστανται και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές που ανήκουν στην Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς (σ.σ. ανήκουν στους έντεκα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ), καθώς οι άλλοι δύο ομόθρησκοί τους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θέλουν να υπερψηφίσουν.

Πέραν τούτων, η δυναμική που αναπτύσσει στο κυβερνών κόμμα η λύση της αποχής από την ψηφοφορία συμπαρασύρει και βουλευτές άλλων κομμάτων να πράξουν το ίδιο, φοβούμενοι τυχόν μεγάλο, προσωπικό, εκλογικό κόστος.

Θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν συζητά κανένα κόμμα, ενώ και στον ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζεται επιμόνως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εννοούσε «πειθαρχημένη στάση» των βουλευτών, δηλαδή συντεταγμένη, στην ψηφοφορία.

Όπως τονίζουν εμφατικά, πάντως, στελέχη του κόμματος (και όχι μόνο ο πρόεδρος) θεωρείται αδιανόητη η αρνητική στάση βουλευτή για ένα θέμα που είναι «ταυτοτικό» σε αριστερό κόμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v