Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στον αέρα» η επιστολική ψήφος μετά τον αιφνιδιασμό της Ν. Κεραμέως

Γιατί η αντιπολίτευση μιλάει για «κόλπο» της κυβέρνησης με στόχο την εύνοια των αποδήμων. Τορπίλη στην αρχική συναίνεση, διαφαίνεται το «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ονομαστική ψηφοφορία σήμερα.

«Στον αέρα» η επιστολική ψήφος μετά τον αιφνιδιασμό της Ν. Κεραμέως

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από την κίνηση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως να φέρει …τροπολογία για τον τρόπο διενέργειας των εθνικών εκλογών από τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, δηλαδή με επιστολική ψήφο, η αντιπολίτευση καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: το έκανε εν γνώσει της ότι δεν θα ψηφιζόταν “στο πόδι”, ώστε να απευθυνθεί στους απόδημους με το επιχείρημα “εμείς θέλαμε, αλλά όλοι οι άλλοι το τορπίλισαν”.

Όπως αναφέρουν έμπειροι βουλευτές από τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, η κ. Κεραμέως ενήργησε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό “αν όχι κατ΄εντολήν του”. Επισημαίνοντας ότι δεν έχει συμβεί ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά από καμία κυβέρνηση να προσπαθήσει να παγιδεύσει ή να εκθέσει κατ΄αυτό τον τρόπο τη Βουλή.

Κι αυτό διότι άλλο νομοσχέδιο έφερε η κυβέρνηση (επιστολική ψήφο μόνο για τις ευρωεκλογές) και άλλο ζητάει να ψηφιστεί (επέκτασή της στις εθνικές εκλογές).

Και όχι μόνο: όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν “ας δούμε πώς θα ‘δουλέψει’ η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές και θα συζητήσουμε επέκταση της στις εθνικές εκλογές”. Στο ίδιο το νομοσχέδιο μάλιστα ορίζεται πως “σε περίπτωση ταυτόχρονης διενέργειας ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών, η επιστολική ψήφος θα ισχύσει μόνο στις ευρωεκλογές”…

Σε επίπεδο πολιτικής ουσίας, όπως έχουμε σημειώσει η ευρωεκλογική διαδικασία αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία, ενώ η αντίστοιχη για τις εθνικές κάλπες απαιτεί τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους. “Για να θέσει το Σύνταγμα τέτοια ασφαλιστική δικλείδα, της υπερενισχυμένης πλειοψηφίας, σημαίνει πως ο τρόπος διενέργειας των εθνικών εκλογών απαιτεί ευρύτατες συναινέσεις και, άρα, ανάλογη συζήτηση στη Βουλή. Κάτι που η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά”, λένε.

Κατόπιν τούτων:

- Σχεδόν όλα τα κόμματα (πλην της Πλεύσης Ελευθερίας) προσανατολίζονται σε καταψήφιση του νομοσχεδίου, παρότι από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχαν δώσει τη συναίνεση τους στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές.

Έστω και με επιμέρους (πλην, σημαντικές) ενστάσεις για το εάν αυτός ο τρόπος “εκλέγειν” πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες, εντός κι εκτός της χώρας, όπως ορίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο ή να αφορά μόνο ειδικές κατηγορίες: τους απόδημους, τους φοιτητές-μαθητές-εργαζόμενους που σπουδάζουν ή δουλεύουν μακριά από τις εκλογικές περιφέρειες όπου έχουν τα δικαιώματα τους (πχ οι εργαζόμενοι στον τουρισμό κατά τη θερινή σεζόν). Σε αυτή την περίπτωση, το νομοσχέδιο θα ψηφιζόταν με 232 “ναι”.

-Στο επιχείρημα της κ. Κεραμέως “μα, αφού έχουμε την αποδοχή 232 βουλευτών, γιατί δεν επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές;”, η αντιπολίτευση μιλά για “τυχοδιωκτικό αιφνιδιασμό”, “περιφρόνηση του Συντάγματος” και “επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου”.

Σ. Φάμελλος: Υπονομεύσατε τη συναίνεση

“Καμία συναίνεση, η κατάθεση της τροπολογίας χθες, αποδεικνύει ότι δεν θέλετε τη συναίνεση και την υπονομεύσατε”, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να εκθέσει την κυβέρνηση και να αποδείξει τα κίνητρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση επανακατέθεσε την πρόταση νόμου που είχε παρουσιάσει τον περσινό Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία δημιουργούνται τέσσερις νέες εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τον “δικό τους” εκπρόσωπο στην ελληνική Βουλή. Τις εξής:
α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής
δ) Υπολοίπων χωρών.

Πρόκειται για πρόταση που απορρίπτει με σθένος η κυβέρνηση, καθώς θέλει οι εκλογείς του εξωτερικού να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι ώστε η ψήφος τους να επηρεάζει το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Στο θέμα παρενέβη ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτηση του στα social media, θέτοντας το ερώτημα: “Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο;”

Ν. Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχουν οι 200 ψήφοι εδώ μέσα

“Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και μας απαντήσατε απαντήσατε με περιφρόνηση”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ειρωνεύτηκε μάλιστα την δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο όλοι, αδιακρίτως, οι Έλληνες πολίτες, λέγοντας “θα ψηφίζουν επιστολικά και όσοι μένουν… μεσοτοιχία με το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκουν;”.

Με τη σειρά του, έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το κόμμα του το νομοσχέδιο:

-δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού.
-Το ίδιο σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα (που αναφέραμε).
Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να αποσύρει “την τροπολογία που έφερε από το παράθυρο” για τις εθνικές εκλογές, λέγοντας με νόημα: “δεν έχει νόημα να επιμείνετε σ΄αυτήν, δεν υπάρχουν οι 200 ψήφοι εδώ μέσα”…

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) και Αλέξης Χαρίτσης (Νέα Αριστερά), παρότι το δικό τους “όχι” αφορούσε και την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές.

Αρνητικά είναι και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην της “Πλεύσης”, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ζητάει μεν την απόσυρση της τροπολογίας για τις εθνικές εκλογές χωρίς να το θέτει ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Η ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει σήμερα και θα είναι ονομαστική, μετά από αίτημα που κατέθεσε το ΚΚΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v