«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζητηθεί από πολίτες να πληρώσουν επιδοτήσεις που έλαβαν οριζόντια από το κράτος, ασχέτως παρόχου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες ότι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ζητούν πίσω τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί σε καταναλωτές.
Το θέμα αφορά μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δικαιούταν επιδότηση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς θύμισε χθες στον ΣΚΑΙ ότι οι πάροχοι είχαν αποστείλει επιστολή στους δικαιούχους ζητώντας υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης. Τώρα, φαίνεται ότι αναζητούν επιστροφή των χρημάτων της επιδότησης από όσες επιχειρήσεις δεν «συμμορφώθηκαν» με την ζητούμενη υπεύθυνη δήλωση.
Η επιχειρηματολογία που διατυπώνεται είναι ότι πρόκειται για «διαφορά» μεταξύ των μειωμένων χρεώσεων και των επιδοτήσεων υπέρ του παρόχου, που πρέπει να επιστραφεί ως επιπλέον οφειλή προς τον πάροχο, η οποία είναι σημαντικού ύψους.
«Είναι δεδομένη η προστασία των πολιτών. Αν παραβιάζεται, θα πρέπει να το δούμε. Οι επιδοτήσεις στήριξης στο ρεύμα είναι οριζόντιες, αφορούν αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν μπορούν οι πολίτες να τις δώσουν πίσω», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια, είπε ότι θα συμπεριληφθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. «Δεν έχω να σας πω αν θα είναι στο επόμενο ή το μεθεπόμενο συμβούλιο», ανέφερε.
Παράλληλα, πήρε αποστάσεις από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος που υποστήριξε ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι αμάρτημα. «Προφανώς δεν είναι αμάρτημα και είναι λυπηρό να ακούγονται τέτοια. Δεν θεωρώ ότι είναι η επίσημη θέση της Εκκλησίας. Έχουμε ένα πρόγραμμα που θέλουμε να εφαρμόσουμε, με απόλυτο σεβασμό στην Εκκλησία, την πίστη μας και ακούγοντας όλες τις απόψεις».
Αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τόνισε: «Ο πρωθυπουργός συναντάται συχνά με τον Αρχιεπίσκοπο. Αυτή η επικοινωνία τους θα συνεχιστεί, δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία. Το ζήτημα των ομοφύλων ζευγαριών βρίσκεται στην επικαιρότητα, δεν αποκλείω να συζητήθηκε στη συνάντηση. Είναι γνωστές και διατυπωμένες οι απόψεις κυβέρνησης και εκκλησίας».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Κασσελάκη τα αλβανικά να διδάσκονται ως δεύτερη γλώσσα στα σχολεία, απάντησε: «Δεν είναι κάτι που εξετάζεται από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου».
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Άργησε πολύ να λάβει μια καθαρή θέση υπέρ του νομοσχεδίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κρατάμε ως θετικό ότι θα το ψηφίσει, σίγουρα όμως αξιολογείται και η καθυστέρηση και η ρητορική. Περιμέναμε μια πιο εποικοδομητική στάση και όχι αναπαραγωγή εκφράσεων που οι πολίτες έχουν αφήσει στο παρελθόν. Δεν θα ακολουθήσουμε το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουμε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης».
Σχετικά με τη συζήτηση στην Ευρωβουλή για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Κάποιες μειοψηφίες, εντός και εκτός συνόρων, προερχόμενες από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, δυσφημούν την Ελλάδα. Η ετήσια έκθεση ανακοινώνεται κάθε Ιούλιο, στην τελευταία αναγνωρίζονται σημαντικές βελτιώσεις. Εργαζόμαστε σκληρά ώστε η επόμενη έκθεση να έχει όσο δυνατόν περισσότερες θετικές αναφορές για τη χώρα μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις με την πολιτική σας, να προστατεύουμε το κράτος δικαίου στην πράξη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως «ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου η σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων και η σύσταση Επιτροπής Χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό - χειρουργό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας».