Με σειρά νομοσχεδίων που φέρνει ή ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, ξεκινά η κυβέρνηση τη νέα χρονιά. Μετά την εορταστική ανάπαυλα, το Κοινοβούλιο ξεκινά τις εργασίες του σήμερα και βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχει εξαγγείλει, με κινήσεις έντονου συμβολισμού.
«Καθώς ο στρατηγικός σκοπός μας είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, γνωρίζω καλά ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με ριζωμένες παθογένειες και με την αγκύλωση της γραφειοκρατίας», ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «ορμητικό κύμα αλλαγών. Που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς, όμως τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς».
Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το μέγιστο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, το νομοθετικό έργο του επόμενου διαστήματος εκτιμάται ιδιαίτερα έντονο και έχει ήδη προκαλέσει τις διαφωνίες της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Μεταξύ άλλων:
Ήδη, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων και των δημόσιων ΙΕΚ που θα συνδέονται άμεσα µε την αγορά εργασίας.
Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «εμβληματικό νομοθέτημα» που επιδιώκει τον δραστικό περιορισμό του καθεστώτος της εκτεταμένης ατιμωρησίας καθώς και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Αντιδρούν έντονα οι δικηγορικοί σύλλογοι, ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται και αρκετοί βουλευτές – δικηγόροι της ΝΔ.
Μέχρι την προσεχή Τετάρτη θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στη συνέχεια το συγκεκριμένο σύστημα αναμένεται να επιχειρηθεί να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, κάτι όμως που απαιτεί τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους βουλευτών.
«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»
Στη Βουλή έχει κατατεθεί και το σχέδιο νόμου για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος) στο Χρηματιστήριο και τη συμφωνία με την Aegean για την αγορά των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών της εταιρεία, προς επικύρωση της συμφωνίας που υπεγράφη στις 7 Δεκεμβρίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δ.Α.Α.
Ιδιαίτερη σημασία η κυβέρνηση αποδίδει στο νομοθέτημα για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, με τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Το έχει ήδη παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Παιδείας και επιδιώκει την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στη χώρα μας, με παράλληλη ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου.
Σύντομα αναμένεται να ψηφιστούν και τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την οπαδική βία. Ερώτημα παραμένει αν μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα έχουν υλοποιηθεί όλα και θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου θεατών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες ή θα υπάρξει νέα παράταση.
Σε δημόσια διαβούλευση επίσης έχει τεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που προβλέπει τη σύσταση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας», ενώ στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το χωροταξικό σχέδιο της χώρας και τα αυθαίρετα.