Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάντζος-ΠΑΣΟΚ: Οι προϋποθέσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει να παραμείνει προτεραιότητα», επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πού εστιάζεται η κριτική προς την κυβέρνηση αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Μάντζος-ΠΑΣΟΚ: Οι προϋποθέσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16

Για την εξαγγελία της κυβέρνησης σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, κάνοντας λόγο, αρχικά, για «δύο παραδοχές που πρέπει να γίνουν»:

«Παραδοχή πρώτη: Η παιδεία δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια. Υπάρχει από κάτω μια δομή, που είναι όλη η εξέλιξη του σχολικού βίου. Πρέπει επομένως να δούμε την παιδεία ενιαία, συνολικά».

«Δεύτερη παραδοχή», πρόσθεσε: «Χρειάζεται εξωστρέφεια. Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε ως βασικό δίδαγμα είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία. Έτσι θα δημιουργηθεί η εξωστρέφεια στα πανεπιστήμια, μια καλύτερη αγορά εργασίας και θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά με νέες ειδικότητες».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και αφορούν την αναθεώρηση του άρθρου 16:

«Πρώτον, ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει να είναι ρυθμισμένος, με αυστηρή εποπτεία και να μην αφήνει πίσω τα δημόσια πανεπιστήμια υπέρ των ιδιωτικών. Και, δεύτερον, πραγματική χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει κρατικό προϋπολογισμό με χρηματοδότηση παιδείας που φτάνει οριακά το 5%, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Πρέπει αυτά να τα δούμε κατά προτεραιότητα, με το δημόσιο πανεπιστήμιο στην προμετωπίδα» επισήμανε.

Ο Δ. Μάντζος τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής περιμένουν πρώτα να δουν το σχέδιο νόμου, ωστόσο χαρακτήρισε «προβληματικό να λέει ο πρωθυπουργός ότι τον Γενάρη θα τελειώσουν όλα. Έχουμε ήδη Χριστούγεννα. Πότε θα συζητήσουμε; Δεν πρέπει να συζητήσουμε πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα παραρτήματα, τι πτυχία θα δίνουν και πώς θα ενταχθούν στη δική μας πανεπιστημιακή πραγματικότητα; Χρειάζεται χρόνος και πραγματικός διάλογος για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

«Το newspeak "ελεύθερο πανεπιστήμιο" είναι προβληματικό ως αντίστιξη προς το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι ελεύθερο; Δεν είναι χώρος διακίνησης ελεύθερων ιδεών; Να προσέξουμε πολύ τη χρήση των λέξεων γιατί και ο συμβολισμός έχει τη σημασία του», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v