Οι… μετανάστες δοκιμάζουν τη συνοχή της ΝΔ

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία. Στη Βουλή Κ. Μητσοτάκης, Αν. Σαμαράς. Η κομματική πειθαρχία συγκρατεί τους διαφωνούντες γαλάζιους βουλευτές. Γεωργιάδης: «Εμείς θα τα βρούμε με τον Σαμαρά».

Οι… μετανάστες δοκιμάζουν τη συνοχή της ΝΔ

Οι διαφορές του Αντώνη Σαμαρά και της Κυβέρνησης όσον αφορά τη ρύθμιση για τους μετανάστες τελικά δεν λειάνθηκαν, οι όποιες προσπάθειες προσέγγισης -εκ των υστέρων, είναι η αλήθεια- του πρώην πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου απέτυχαν και η σχετική τροπολογία, παρά το αίτημα του κ. Σαμαρά να αποσυρθεί, θα τεθεί κανονικά σε ψηφοφορία λίγο μετά το μεσημέρι, συμπεριλαμβανόμενη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σε αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και θεσμικά το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη (με προφανείς συμβολισμούς) και, σύμφωνα με πληροφορίες, του Αντώνη Σαμαρά.

"Οι οικογένειες τα λύνουν μεταξύ τους, εμείς θα τα βρούμε με τον Αντώνη Σαμαρά”, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης παρεμβαίνοντας, για άλλη μία φορά, στη Βουλή σχετικά με το “όχι” του πρώην πρωθυπουργού στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες.

"Αν δεν υπήρχε ο Άγιος Αντώνης Σαμαράς θα είχαμε τον Μπολιβάρ, όχι ευρώ" πρόσθεσε, κάνοντας εκτενή αναδρομή στα πρώτα μνημονιακά χρόνια και στο 2015. Η έτερη φράση του κ.Γεωργιάδη, ότι με αφορμή την αναφορά του “στις οικογένειες” εύχεται χρόνια πολλά στην σκυλίτσα του Στ.Κασσελάκη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου: αφού υπενθύμισε ότι πρώτη είχε παρατηρήσει πως ο κ.Κασσελάκης ήταν “ουρανοκατέβατος” στην Αριστερά, χαρακτήρισε απρέπεια την αναφορά του υπουργού.

Όσον αφορά τους βουλευτές που βρίσκονται πιο κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, ακόμα και αν συμφωνούν μαζί του και επικροτούν την επιχειρηματολογία του, θα υπερψηφίσουν την τροπολογία λόγω της κομματικής πειθαρχίας που έχει επιβληθεί σε όλα τα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πλην του κ. Σαμαρά ως πρώην πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικές είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις των Κώστα Καραγκούνη και Θάνου Πλεύρη.

«Εάν υπάρξει για το ζήτημα αυτό κομματική πειθαρχία, προφανώς και θα την υποστηρίξω, αλλά οφείλω να καταθέσω τις ενστάσεις μου», δήλωσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (στα Παραπολιτικά fm), επισημαίνοντας ότι το άρθρο 4 «έπρεπε να τύχει μιας μεγαλύτερης επεξεργασίας και το επισπεύδον υπουργείο έπρεπε να το συζητήσει πρώτα απ’ όλα και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Πλεύρης (στον ΑΝΤ1)  -υπενθυμίζεται είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ- χαρακτήρισε την τροπολογία ως «μία έκπτωση από τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική μας, πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο... Εγώ αυτό το αντιμετωπίζω σαν μία κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής. Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές».

Θέσεις εργασίας

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πάντως και βουλευτές-φίλα προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό οι οποίοι δεν εμφανίζονται αρνητικοί ως προς τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, κυρίως λόγω της αξιοποίησης των μεταναστών που προβλέπεται σε διάφορες θέσεις εργασίας, την ίδια ώρα που άλλοι εκφράζουν τις ενστάσεις τους για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε:  

«Θα παρακαλούσα την κυβέρνηση τόσο σημαντικές τροπολογίες να μην τις φέρνουν χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο γαλάζιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, ενώ και ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για «λανθασμένο χειρισμό» στην τροπολογία, σημειώνοντας ότι «πρέπει να καταλάβουν οι υπουργοί και οι σύμβουλοι του Μαξίμου να σέβονται την κοινοβουλευτική ομάδα που στηρίζει την κυβέρνηση».

Αμφότεροι πάντως ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία.

Τον δύσκολο ρόλο να ισορροπήσει μεταξύ της νομοθετικής ρύθμισης και της καλής σχέσης του με τον Αντώνη Σαμαρά καλείται αυτές τις μέρες να παίξει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Ήταν ο πρώτος από τον οποίο ζητήθηκε να προσπαθήσει να «σβήσει τη φωτιά» το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, από το βήμα της Βουλής, το ίδιο έκανε χθες και θα πράξει και σήμερα. Όπως σημείωσε, έχει μεγάλη ευγνωμοσύνη στον πρώην πρωθυπουργό, κάτι που «η διαφωνία μας δεν το αλλάζει». Μίλησε δε για «παρανόηση που έχει γίνει κυρίως από λαϊκιστές και εξαιρώ τον Αντώνη Σαμαρά. Ίσως να φταίμε και εμείς που δεν την εξηγήσαμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v