Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Προς όφελος του Κυπριακού η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η Αθήνα συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Αγκυρα, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Κύπρου. Ο συντονισμός με τη Λευκωσία, οι πρωτοβουλίες για Μέση Ανατολή και ο EurAsia Interconnector.

Μητσοτάκης: Προς όφελος του Κυπριακού η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη υλοποιήσαμε την κοινή απόφαση την οποία λάβαμε τον Μάρτιο, ισχυροποιώντας τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας, συντονίζοντας τον βηματισμό των κυβερνήσεων μας σε πολλά διαφορετικά πεδία, αλλά ενισχύοντας και τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου, της Κύπρου και της Ελλάδας ως πυλώνες ασφάλειας στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Κυριάκος Μηταοτάκης μετά τη συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Κύπρου με επίκεντρο το Κυπριακό, μεταναστευτικό, οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, στον απόηχο της Διάσκεψης του Παρισιού με αντικείμενο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτή η συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας νομίζω ότι αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό, η επίλυση του οποίου αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα.

Στόχος είναι πάντα να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται η ένταση. Είναι σαφές ότι η θέση περί δύο κρατών είναι μια θέση παντελώς απαράδεκτη για εμάς και προσβλέπουμε στον άμεσο διορισμό νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα θα συνεχίζει να συνδράμει τις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις οι οποίες παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων, άλλωστε, ρόλο θα πρέπει να έχει, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, και η Ευρωπαϊκή Ένωση και με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ής Ιουνίου. Κοινή μας επιδίωξη είναι και θα είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσει σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, με βάση πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας και πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Πιστεύουμε και χαίρομαι γιατί συμφωνούμε και σε αυτό με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ότι η πρόοδος στο πεδίο αυτό θα είναι τελικά προς όφελος και του Κυπριακού. Να σημειώσω πάντως ότι σχεδόν 50 χρόνια από τότε που άνοιξε η πληγή της Κύπρου και που η Ελλάδα ελευθερώθηκε από τη δικτατορία, τα κράτη μας ανοίγουν για πρώτη φορά πιστεύω, τόσο οργανωμένα νέους ορίζοντες πέραν του εθνικού μας θέματος.

Με αυτή την πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδο οι σχέσεις μας εμπλουτίζονται και ο συντονισμός μας επεκτείνεται πλέον με τριμερή, με πολυμερή σχήματα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διεθνώς. Πρόκειται νομίζω, για μια κατάκτηση η οποία θα έχει ένα σημαντικό ευνοϊκό αποτύπωμα στην εσωτερική ζωή των δύο κρατών μας. Εξάλλου και οι δύο χώρες πρώτα η Κύπρος η αλήθεια είναι, και με κάποια καθυστέρηση η Ελλάδα, αφήσαμε πίσω μας περιόδους βαθιάς κρίσεως. Προχωράμε στην ανάπτυξη πάντα με μεταρρυθμιστική βούληση και μπορούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς. Το κάναμε σήμερα.

Αναφέρω ενδεικτικά τη δυνατότητα που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα, η οποία έκανε σημαντικά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, να μοιραστεί μαζί με την Κύπρο τις πολύ θετικές εμπειρίες του gov.gr, τη συνεργασία που έχουμε ήδη αναπτύξει και μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου το 112 είναι ένα εργαλείο το οποίο σώζει ζωές. Συνεργασία, παραδείγματος χάριν, στον τομέα της ναυτιλίας, όπου πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδείξουμε τη σημασία της ελληνικής και της κυπριακής ναυτιλίας ως πυλώνες της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πολλά άλλα που αν τα παρουσίαζα θα έπρεπε να αφιερώσω πολύ χρόνο.

Θέλω όμως και πάλι να εκφράσω, κύριε Πρόεδρε, την ικανοποίησή μου για το βάθος και το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και να εκφράσω, έστω και καθυστερημένα, την ικανοποίησή μου για ένα όργανο το οποίο ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί πριν από χρόνια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έχουμε όμως τώρα μια υποχρέωση να τρέξουμε πιο γρήγορα για να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Γιατί πολλές κοινές εμπειρίες, πολλές κοινές πρωτοβουλίες μπορούν να αναπτυχθούν και νομίζω ότι θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συζητήσεις μας και η ανάλυση των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Βρεθήκαμε εξάλλου μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και χθες στο Παρίσι, στα πλαίσια της διάσκεψης που οργάνωσε ο Πρόεδρος Μακρόν για την ανθρωπιστική υποστήριξη της Γάζας, εκφράσαμε και πάλι την έντονη ανησυχία μας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, τον κίνδυνο εξάπλωσης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα όμως πάντα με το διεθνές δίκαιο και ειδικά σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο μετά την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ μέσα στο έδαφός του.

Διαχωρίζουμε, ωστόσο, και δεν θα κουραστούμε να το λέμε, την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τη δράση της από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Αθήνα και Λευκωσία τάσσονται προφανώς υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους, αλλά θεωρούμε προτεραιότητά μας να συνδράμουμε μέσω ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων βοήθειας, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν αυτούς οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη και είναι οι άμαχοι της Γάζας, κυρίως γυναίκες και παιδιά και γι αυτό και είμαστε παρόντες, συντονίζουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία.

Είμαστε κράτη με γεωγραφική εγγύτητα στην περιοχή και Κύπρος ακόμη περισσότερο από την Ελλάδα. Έχουμε διαχρονικές σχέσεις αξιοπιστίας και η Κύπρος και η Ελλάδα τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο. Είμαστε συνεπώς και οι δύο αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή.

Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την πρωτοβουλία του για την αναζήτηση θαλάσσιων διαδρόμων ανθρωπιστικής υποστήριξης προς τη Γάζα. Είναι μια πρωτοβουλία πολύ μελετημένη. Δηλώνω και πάλι τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε εμπράκτως, εφόσον μπορέσουμε και αντιμετωπίσουν τις αρκετές η αλήθεια είναι οι τεχνικές δυσκολίες που μια τέτοια πρωτοβουλία πάντα δημιουργεί. Και βέβαια δεν λησμονούμε ότι η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να είναι μια λύση πολιτική, μια βιώσιμη λύση δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Διαφορετικά, η ταραγμένη αυτή ζώνη της Μέσης Ανατολής θα παράγει διαρκώς αίμα και πόνο.

Τέλος, στον τομέα της ενέργειας θα κάνω ξεχωριστή αναφορά, γιατί νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία. Επανεπιβεβαιώσαμε την εξαιρετική μας συνεργασία και την ανάγκη προώθησης μορφών παραγωγής ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον. Και βέβαια μιλήσαμε και για το εμβληματικό έργο του EurAsia Interconnector, στο οποίο ανέλαβε κρίσιμο ρόλο ο ΑΔΜΗΕ, καθώς και για την πρωτοβουλία του East Gas Mediterannean Forum που θα την αναλάβει η Ελλάδα το 2024. Αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είναι απολύτως κρίσιμο για την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου. Είναι ένα έργο το οποίο δεν έχει απλά ενεργειακό, αλλά έχει βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωμα και χαιρόμαστε που και εμείς θα συνδράμουμε πιο ενεργά στην υλοποίησή του, αλλά και που η Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο ανώτατο θα συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια.

Η παρουσία λοιπόν όλων των αρμόδιων Υπουργών από πολλούς διαφορετικούς τομείς υγεία, παιδεία, πολιτισμός, άμυνα, μεταναστευτικό, πολιτική προστασία υποδηλώνει, κύριε Πρόεδρε και θα τελειώσω με τη βούληση των δύο κυβερνήσεων μας για μια πιο αναβαθμισμένη, πιο στενή, θα έλεγα πιο πιο πρακτική, με συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα, συνεργασία. Και θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην Αθήνα και αναμένουμε την επόμενη Διακυβερνητική σε ένα χρόνο από τώρα στην Κύπρο για να μπορέσουμε να θέσουμε νέους στόχους και φυσικά να αξιολογήσουμε την πρόοδο που θα έχουμε πετύχει όλο αυτό τον χρόνο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v