Το νέο πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέλευση του ΣΕΒ και η βεβαιότητα, πλέον, ότι το συνέδριο του κόμματος δεν θα γίνει πριν από το νέο έτος, θέτουν τη μειοψηφούσα «εσωκομματική αντιπολίτευση» προ ισχυρού διλήμματος για το εάν και πώς θα πορευτεί το επόμενο διάστημα.
Κατά τις πληροφορίες, κανένα μέλος της από την κοινοβουλευτική ομάδα δεν δέχθηκε να αναλάβει τομεάρχης, δηλαδή να γίνει «σκιώδης υπουργός», παρότι έγιναν οι σχετικές βολιδοσκοπήσεις από την ηγετική πλευρά. Πλην απροόπτου, αυτή η άρνηση θα επιβεβαιωθεί σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου προεδρείου της Κ.Ο., με θέμα, μεταξύ άλλων, τον ορισμό των τομεαρχών.
Ως εκ τούτου, θα «επισημοποιηθεί» η στάση που τηρούν εδώ και δύο εβδομάδες όσοι βουλευτές στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στη μάχη για την ηγεσία καθώς και οι της «Ομπρέλας». Δηλαδή, στάση λευκής απεργίας μέχρι να καταλήξουν (ως τάσεις) στο εάν μπορούν να συνυπάρξουν με τη νέα ηγεσία ή εάν θα πρέπει να αποχωρήσουν από το κόμμα.
Η πολύμηνη αναμονή για το συνέδριο είναι μία πρόσθετη δυσκολία, αν και υπάρχει ο αντίλογος: «Μας δίνει χρόνο να διαπιστώσουμε αν ο Κασσελάκης ‘τραβάει’ ως πρόεδρος ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί το πρόβλημα να μην το έχουμε εμείς», λένε ορισμένοι από τις εν λόγω «ομάδες».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο»
Ο νέος πρόεδρος, πάντως, δεν δίστασε να δώσει με ευκρίνεια την κεντρική ιδέα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας στη συνέλευση του ΣΕΒ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας Σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη "κεφάλαιο" αλλά τη βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία. Για μείωση των τεράστιων ανισοτήτων μέσω μια ισχυρής ανάπτυξης».
Με τα λόγια αυτά συστήθηκε στους πιο ισχυρούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, καθώς τους απευθύνθηκε επισήμως και δημοσίως για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, ωστόσο ήξερε πολύ καλά… την ταραχή που θα σκόρπιζαν αυτά τα λόγια στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Είναι ενδεικτικό και το γεγονός ότι ως οικονομολόγος και επιχειρηματίας ο ίδιος, έγραψε μόνος του την ομιλία, επιλέγοντας την εξής εισαγωγή: «Εχετε απέναντί σας τον πρόεδρο μιας αριστερής παράταξης και συγχρόνως έναν αριστερό επιχειρηματία». Ανεβαίνοντας μάλιστα στο βήμα είδε στο φόντο να αναγράφεται ο τίτλος του (Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) και, δείχνοντάς το παρατήρησε χαμογελώντας: «Ακόμα να το συνηθίσω αυτό».
Ολοκληρωμένες οικονομικές θέσεις θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον νέο Προϋπολογισμό, στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ στο επιτελείο που θα τις επεξεργαστεί θα μετέχει ο Νίκος Παππάς, καθώς θα αναλάβει υπεύθυνος των οικονομικών τομέων ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Προς το παρόν, συνεργάτες του κ. Κασσελάκη αντιμετωπίζουν το «μούδιασμα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, για την ομιλία του στον ΣΕΒ, με την παρατήρηση ότι το μεγαλύτερο μέρος της ήταν το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, διανθισμένο με καινοτόμες ιδέες. Όπως η μετοχική συμμετοχή των εργαζόμενων σε εταιρείες (stock options) και η ανάδειξη του “good business”, έναντι των αντιεργασιακών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς και η διαβεβαίωση ότι οι θέσεις για όλα αυτά δεν προϋποθέτουν αύξηση της φορολογίας.
Ταξίδι στην Αμερική για τον επαναπατρισμό
Κατά τον σχεδιασμό, πάντως, τον επόμενο μήνα ο κ. Κασσελάκης θα κάνει time out από την καθημερινή παρουσία του στο γραφείο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή και στο προεδρικό της Κουμουνδούρου.
Όπως έγινε γνωστό, την Κυριακή αναχωρεί για την Αμερική προκειμένου να διευθετήσει ουκ ολίγες υποχρεώσεις, κυρίως επαγγελματικές, που ανέκυψαν λόγω της μόνιμης εγκατάστασής του στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι όταν την άνοιξη ήρθε στη χώρα για να συνδράμει την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας, ως επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, δεν φανταζόταν ότι το φθινόπωρο θα τον έβρισκε… πρόεδρο του κόμματος.
Πριν αναχωρήσει, πάντως, είναι πολύ πιθανό να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, που, μεταξύ άλλων, θα ορίσει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Νοεμβρίου.
Η απουσία του κ. Κασσελάκη στην Αμερική θα διαρκέσει δύο εβδομάδες ενώ στη συνέχεια, κατά τον σχεδιασμό, θα κληθεί να παρουσιαστεί στον στρατό προκειμένου να υπηρετήσει τις 20 ημέρες που ορίζει ο νόμος για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Η επισήμανση στους… κακεντρεχείς, δε, είναι πως το συνέδριο θα γίνει με το νέο έτος, διότι η προετοιμασία του είναι τουλάχιστον δίμηνη και όχι επειδή… πάει στρατό ο νέος πρόεδρος.