Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρύβει το σκορ «28-16» υπέρ Κασσελάκη στην ΚΟ

Γιατί η «καθαρή» εσωκομματική αντιπολίτευση περιορίζεται σε 13 βουλευτές. «Εσείς στη Βουλή - εγώ στην κοινωνία» το προεδρικό στοίχημα. Τα μηνύματα μέσω ομιλίας και Πολάκη-Τζάκρη.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρύβει το σκορ «28-16» υπέρ Κασσελάκη στην ΚΟ

Η πρεμιέρα του Στέφανου Κασσελάκη, ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος οδήγησε σε δύο συμπεράσματα:

  • Πρώτον, ότι ο ίδιος και η περί αυτόν ηγετική ομάδα ελέγχουν τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών, διαψεύδοντας εκτιμήσεις ότι η Ομάδα θα ήταν διχασμένη ή κομμένη στα δύο.
  • Δεύτερον, ότι η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή οι τέσσερις βουλευτές της «Ομπρέλας» και όσοι στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στη μάχη για την προεδρία, είναι μία υπολογίσιμη ομάδα που θα φανεί εάν θα αποχωρήσει συντεταγμένα κάποια στιγμή ή εάν θα κάνει δύσκολη τη ζωή της νέας ηγεσίας.

Είναι πολύ πρόωρο πάντως να στοιχηματίσει κανείς στο ποια από τις δύο «ομάδες» θα αποδειχτούν… μπετόν, καθώς τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ, εντός κι εκτός Βουλής, υπό τη νέα ηγεσία. Ο κ. Κασσελάκης, άλλωστε, έκανε τη διάκριση και έθεσε τον πήχη: «Εσείς στη Βουλή κι εγώ στην κοινωνία, εκεί θα κριθώ», είπε χαρακτηριστικά.

Τι έδειξαν οι αριθμοί

Σε σύνολο 47 βουλευτών που διαθέτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση Κασσελάκη για τη σύνθεση του προεδρείου της Κ.Ο. υπερψήφισαν 28 βουλευτές. Μαζί με τους δύο απόντες λόγω ασθένειας (Νίκο Παππά και Συμεών Κεδίκογλου), ο αριθμός ανεβαίνει στους 30, καθώς και οι δύο ανήκουν στη νέα προεδρική πλειοψηφία.

Δεδομένου ότι στο πλευρό της νέας ηγεσίας έχουν ταχθεί ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ. αποχώρησε μετά την ομιλία του κ. Κασσελάκη και πριν από την ψηφοφορία χθες, για να μη χρωματίσει το αποτέλεσμα λόγω του ειδικού βάρους που διαθέτει) και ο Σωκράτης Φάμελλος (μετείχε αλλά δεν ψήφισε τίποτα, ούτε λευκό, εξαιτίας του θεσμικού ρόλου του), προκύπτει ότι 32 βουλευτές στηρίζουν τη νέα ηγεσία.

Επιπλέον: δύο «λευκά» προέρχονται από την Όλγα Γεροβασίλη και την Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίες κάθε άλλο παρά θεωρούνται εσωκομματική αντιπολίτευση. Κατά τις πληροφορίες, η ψήφος τους σήμαινε διαφωνία με πρόσωπα που προτάθηκαν, δηλαδή με τον Παύλο Πολάκη (για υπερτομεάρχη) και την Θεοδώρα Τζάκρη (για Γραμματέα της ΚΟ στη θέση του Διονύση Καλαματιανού).

Ακριβώς λόγω αυτών των δύο προτάσεων, θεωρείται σημαντικό ότι η εισήγηση Κασσελάκη έγινε δεκτή με υπερδιπλάσσια «ναι» από τα «λευκά». Και επιτρέπει εκτιμήσεις περί «πλειοψηφίας μπετόν» -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, δε, δεν υπήρξαν αντιπροτάσεις για τις θέσεις.

Συνεπώς, ως «καθαρή» αντιπολίτευση απέναντι στον νέο πρόεδρο καταγράφονται 13 βουλευτές, από τον πυρήνα της «Ομπρέλας» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Ψυχογιός, Μερόπη Τζούφη, Πέτη Πέρκα) και της ομάδας στήριξης της Έφης Αχτσιόγλου (πέραν της ίδιας, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, η Μαρίνα Κοντοτόλη και ο Κώστας Μπάρκας).

Λευκό ψήφισαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Την κ. Αχτσιόγλου είχε στηρίξει και ο βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος όμως αποδέχθηκε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, στη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου, για τον οποίο οι πληροφορίες λένε ότι αρνήθηκε να διατηρήσει τη θέση.

Επέμεινε για Πολάκη και Τζάκρη

Πέραν τούτων, ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε μεν ενωτικός, αλλά έστειλε και μηνύματα, τόσο με τις επιλογές του όσο και στην ομιλία του.

Ως προς το πρώτο: στήριξε την αρχική του πρόθεση να αναλάβει Συντονιστής των Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ), δηλαδή υπερτομεάρχης, ο Παύλος Πολάκης, τον οποίο θεωρούν μη ενωτικό ή διχαστικό οι βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης -και όχι μόνο, όπως σημειώσαμε.

Το σκεπτικό της επιμονής το έδωσε στενός συνεργάτης του νέου προέδρου: «Αν ο Παύλος ‘τρέξει’ τη δουλειά των βουλευτών στη Βουλή, όπως έκανε ως επικεφαλής του Τομέα Διαφάνειας τα προηγούμενα χρόνια, το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

Υπενθυμίζει δε ότι ο δικηγόρος που συνέδραμε το έργο του βουλευτή στον Τομέα Διαφάνειας, ο Μανώλης Καπνισάκης, ανέλαβε ήδη διευθυντής του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ο κ. Κασσελάκης έμεινε πιστός και στην έτερη πρόταση να αναλάβει Γραμματέας της Κ.Ο. η μέχρι χθες κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Θεοδώρα Τζάκρη, παρά τις επίμονες συστάσεις να παραμείνει σ' αυτή τη θέση ο Διονύσης Καλαματιανός.

Ο κ. Καλαματιανός αναλαμβάνει δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, με πρώτο τον Νίκο Παππά και τρίτο τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Εσείς στη Βουλή - εγώ στην κοινωνία

Όσο για τα μηνύματα μέσω της ομιλίας του, ο κ. Κασσελάκης μίλησε πολλές φορές σε πρώτο πληθυντικό («εμείς οι 48»), κάνοντας όμως σαφή τη διάκριση ανάμεσα στη δουλειά των βουλευτών και στη δική του: «Όσο εσείς θα δίνετε τις καθημερινές μάχες στη Βουλή αποκρούοντας τις καθεστωτικές πρακτικές της κυβέρνησης, εγώ θα την ξεμπροστιάζω στην κοινωνία και θα χτίζω τη νέα εμπιστοσύνη μαζί της. Σε αυτό θα κριθώ», είπε.

Με άλλα λόγια, «εσείς στη Βουλή - εγώ στην κοινωνία», επισημαίνοντας με νόημα ωστόσο ότι το τρίπτυχο για να αποδώσει η προσπάθεια όλων είναι «ενότητα - πρόταση - δράση, παραμερίζοντας εγωισμούς και δουλεύοντας συλλογικά». 

Ενδεικτικά, ως προς τα μηνύματα, ήταν τα σημεία της ομιλίας του:

- Ήρθα να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι ο ρόλος που επιφυλάσσω για τον εαυτό μου είναι η ακέραιη ευθύνη να πείσουμε όλοι μαζί, ενώνοντας τις ψυχές μας και τις διαδρομές μας, ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Το πιστεύουμε αυτό; Ας το κάνουμε. Το αξίζουμε.

Στερεότυπα, τέλος. Όπως έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας, τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα. Ο κόσμος αλλάζει. Η τεχνολογία μετασχηματίζει τα πάντα. Οι κοινωνικοί, εργασιακοί και παραγωγικοί δεσμοί αναθεωρούνται σε παγκόσμια κλίμακα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως το μεγαλύτερο αριστερό, δημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης, πρέπει να γίνει πρότυπο γρήγορης και αποτελεσματικής επεξεργασίας των δεδομένων του νέου κόσμου. Άρα, πρέπει να γίνει και πρότυπο παραγωγής πολιτικής, εσωτερικής και εξωτερικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλάει σε όλους και σε όλες. Θα ακούει όλες και όλους. Αλλά δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό να είμαστε αρεστοί παντού, κάνοντας εκπτώσεις στα αδιαπραγμάτευτα. Γιατί αδιαπραγμάτευτες είναι οι αρχές και οι αξίες που μας κρατούν ενωμένους και μας δίνουν τη δύναμη και το κίνητρο να ηγηθούμε μιας μεγάλης κοινωνικής αλλαγής. Διότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή.

- Εμείς είμαστε δημοκρατικοί άνθρωποι με αριστερό αξιακό κώδικα, που αγωνίζονται ώστε ο απλός Έλληνας να έχει πραγματικά το τελευταίο αποκούμπι του στη Δικαιοσύνη. Εμείς, οι 48, απέναντι στους «άριστους» 158. Το επαναλαμβάνω, εμείς οι 48, απέναντι στους «άριστους» 158.

- Επειδή, όπως ξέρετε όλοι, και οι δύο έχουμε σπουδάσει στην Αμερική (σ.σ. ο ίδιος και ο κ. Μητσοτάκης), σας διαβεβαιώνω ότι σε κανένα από τα πανεπιστήμιά μας δεν διδάσκουν για πελατειακό κράτος, δεν διδάσκουν για ανιψιούς σε μυστικές υπηρεσίες και δεν διδάσκουν για βαρονίες με πολιτικές ευθύνες. Κανένα πανεπιστήμιο δεν τα διδάσκει αυτά στην Αμερική. Αυτά είναι πρακτικές της Δεξιάς. Πάντα ήταν. Είναι πρακτικές της Δεξιάς.

- Εκλέχθηκα από τη βάση του κόμματος με ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η βάση θα συμμετέχει στην πολιτική. Αυτό για μένα είναι ταυτοτικό ζήτημα. Πρέπει να απελευθερώσουμε τη δύναμη των πολιτών. Γιατί αυτό θα σημαίνει την επανεκκίνηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v