Κυβέρνηση: Οι πρώτες δημοσκοπικές απώλειες και η αντίδραση Μητσοτάκη

Οι συστάσεις προς τους βουλευτές και τα ενδοκυβερνητικά… φάλτσα. Με ποια ατζέντα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9. Έκλεισε τετ α τετ με τον Εμ. Μακρόν.

Κυβέρνηση: Οι πρώτες δημοσκοπικές απώλειες και η αντίδραση Μητσοτάκη

«Απέναντί μας είναι τα προβλήματα, είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι και ο χειρότερος και ο πιο δύσκολος αντίπαλος». Αυτό τόνισε χθες, ενώπιον των βουλευτών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεδομένου -όπως εξήγησε- ότι οι αντίπαλοι της ΝΔ ακόμα αναζητούν τον βηματισμό τους.

Λίγες ώρες αργότερα, τα παραπάνω επιβεβαιώνονταν στις τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε όλες, η κυβερνώσα παράταξη καταγράφει τις πρώτες της απώλειες, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβε τον Ιούνιο, εξαιτίας των γεγονότων των τελευταίων μηνών. Ανάμεσά τους, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, η αύξηση της ακρίβειας, τα λάθη και οι καθυστερήσεις που αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην καρπώνονται αυτή τη φθορά της ΝΔ, ωστόσο αυτό δεν παύει να αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος για την άμεση αντιμετώπιση κακώς κειμένων του πρόσφατου παρελθόντος.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κ.Ο. υπενθύμισε και θετικές δράσεις της κυβέρνησής του στο πρώτο τρίμηνο της νέας θητείας της. Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές της ΝΔ να μην επιτρέψουν σε κανέναν «να μηδενίσει το πολύ σημαντικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί πια να αντιστέκεται και να μένει όρθια στις απρόβλεπτες αντιξοότητες. Διαθέτουμε και τη δύναμη και την ωριμότητα να ξεπερνάμε εμπόδια, αλλά κυρίως είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να απαντήσουμε στα λάθη του παρελθόντος, όσο και στα στοιχήματα του μέλλοντος».

Πάντως, τα… φάλτσα και οι ενδοκυβερνητικές παραφωνίες δεν εκλείπουν ακόμα και μετά τις επανειλημμένες συστάσεις του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, τα σενάρια περί ενδεχόμενης αύξησης των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και οι νομιμοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων για να απασχοληθούν ως εργάτες γης, που διέρρευσαν από κυβερνητικά χείλη και στη συνέχεια τα μάζευε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόκειται για ζήτημα που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, με το ζητούμενο της αναγκαίας συντεταγμένης πολιτικής και της ενιαίας γραμμής να παρουσιάζει ρωγμές.

Φύλαξη των συνόρων

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9. Βασικά θέματα της ατζέντας της Συνόδου είναι το μεταναστευτικό, με έμφαση στη φύλαξη των συνόρων και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η Διεύρυνση της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στο Στρασβούργο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, απηύθυνε πριν από λίγες μέρες σχετική επιστολή στους ηγέτες της MED9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος), ζητώντας τον συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για τη διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων. Θα υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές, ενώ θα τονίσει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές, καθώς και στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Οκτωβρίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v