Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στο φουλ οι μηχανές της νέας ηγεσίας, αντάρτικο από τους ηττημένους

Ν. Φίλης σε μετωπική σύγκρουση και Ε. Αχτσιόγλου σε άρνηση συνεργασίας. «Εκτίθενται», απαντούν στελέχη της πλειοψηφίας. Η φρενίτιδα, τα «φάουλ» και η συνεχής παρουσία Κασσελάκη στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο φουλ οι μηχανές της νέας ηγεσίας, αντάρτικο από τους ηττημένους

Ο ανταρτοπόλεμος που ξεκίνησαν και επισήμως οι σκληροί της μειοψηφούσας «Ομπρέλας» επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η συγκατοίκησή τους με τη νέα ηγετική πλειοψηφία είναι αδύνατη. Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν, πλέον, είναι εάν η τελική ρήξη θα γίνει στο συνέδριο και εάν, μέχρι αυτό να συγκληθεί (το νέο έτος, πιθανότατα), κάποιοι θα προτιμήσουν να φύγουν, είτε με αποχώρηση είτε προκαλώντας διαγραφή.

Έτσι ερμηνεύτηκε η φράση του Νίκου Φίλη «δεν πάμε πουθενά, θα δώσουμε τη μάχη στο συνέδριο», αν και, ακόμα και δικοί του πολιτικοί φίλοι, θεωρούν αδύνατον να παραμείνει στο κόμμα επί μακρόν. Στόχος της εν λόγω τακτικής είναι η φθορά του νέου προέδρου, ώστε να αποδυναμώνεται στην πορεία προς το συνέδριο, όπου η πλευρά των «ηττημένων» προσδοκά να πάρει τη ρεβάνς.

«Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ»

Από την πλευρά της νέας ηγεσίας, δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη και των στελεχών που τον στηρίζουν (σ.σ. τα οποία αυξάνονται μετά τη νίκη του), δεν διακρίνεται βιασύνη για τις όποιες εσωκομματικές εξελίξεις.

«Όσο εντείνουν τις επιθέσεις τους χαρακτηρίζοντας τον νέο πρόεδρο "Πέπε Γκρίλο" (Γιώργος Σταθάκης) ή "Γκρίλο με ύφος Τραμπ" (Νίκος Φίλης) τόσο εκτίθενται», λένε. Με την επισήμανση ότι «θα τους γυρίσει μπούμερανγκ ο στόχος τους να απαξιώσουν τον Στέφανο».

Παρότι υπήρξαν κάποιες σκέψεις, από ηγετικά στελέχη, να επιληφθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, η άποψη που προκρίνεται προς το παρόν είναι «να τους αφήσουμε να… ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό ταλέντο τους (στην ηγεσία), ώστε να βγάλουν τα μέλη και οι πολίτες τα συμπεράσματά τους».

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η άρνηση της Έφης Αχτσιόγλου να αναλάβει οποιαδήποτε θέση ευθύνης στη Βουλή έδωσε στους βουλευτές και στα στελέχη που τη στήριξαν σήμα αποστασιοποίησης από τα δρώμενα και αποχής από τη λήψη αποφάσεων. Αφενός, λένε, για να αποδυναμωθεί η δράση του κόμματος και, αφετέρου, για να εμφανίζονται πλήρως αμέτοχοι στις μικρές ή μεγάλες αποφάσεις, καθώς είναι βέβαιοι ότι αυτές οι αποφάσεις θα είναι λάθος και θα βυθίσουν περαιτέρω το κόμμα.

Όλα από το μηδέν και… φρενίτιδα

Τόσο η ανάγκη ανανέωσης όσο και τα παραπάνω υποχρεώνουν τη νέα ηγεσία να εστιάζει την προσοχή της στη διάρθρωση και λειτουργία του κόμματος, καθώς όλα ξεκινούν από το μηδέν. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ήδη ότι το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό θα είναι στην Κύπρο, αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η στελέχωση του διπλωματικού του γραφείου.

Επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητο το «φάουλ» του τρόπου με τον οποίο αντικαταστάθηκε ο πρώην διευθυντής της Κ.Ο. Θανάσης Θεοχαρόπουλος (από τον Γιώργο Τσίπρα) και του εκπροσώπου του κόμματος Στέργιου Καλπάκη (από την Δώρα Αυγέρη), δηλαδή το γεγονός ότι το έμαθαν από τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως.

Το εν λόγω φάουλ αποδίδεται στη φρενίτιδα των πρώτων μετεκλογικών ωρών, ωστόσο «χτύπησαν καμπανάκια» για καλύτερη ενημέρωση κοινοβουλευτικών «κρίκων» προς τον νέο πρόεδρο. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή παρέμβαση του αρθρογράφου της «Αυγής» Θανάση Καρτερού, ο οποίος θεωρείται «η φωνή του Τσίπρα», καθώς σημείωσε ότι «η εκλογή ήταν το πρώτο βήμα και όχι το πιο δύσκολο» αλλά τα δύσκολα αρχίζουν τώρα, με την επισήμανση: «Η περίοδος χάριτος θα είναι σύντομη. Αν υπάρξει».

Και την προειδοποίηση, «ισχύει το σοφό του λαού: Θεέ μου, φύλαξέ με από τους φίλους μου, γιατί από τους εχθρούς μου φυλάγομαι μόνος μου. Ο νοών νοείτω…».

Πολάκης στη θέση Φλαμπουράρη;

Το βάρος παραμένει στραμμένο στη στελέχωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς επείγει το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων, ώστε να αρχίσει να παίζει τον ρόλο της η αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Ο κ. Κασσελάκης θα βρίσκεται πολύ συχνά στη Βουλή, παράλληλα με τις περιοδείες και «τη δουλειά στην κοινωνία».

Θα του παραχωρηθεί άλλωστε και γραφείο στο κτήριο του Κοινοβουλίου, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την εκλογή του ως προέδρου του κόμματος, πριν αποκτήσει τη βουλευτική ιδιότητα.

Πριν οριστούν οι νέοι τομεάρχες, πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν θα οριστεί η Θεοδώρα Τζάκρη Γραμματέας της Κ.Ο. ή εάν θα παραμείνει ο Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος ανέλαβε ως μεταβατικος (όπως και ο κ. Φάμελλος), όταν ξεκίνησε η διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα και θεωρείται, επίσης, επιτυχημένος.

Ειδικό βάρος προσλαμβάνει η αξιοποίηση του Παύλου Πολάκη. Ορισμένες πληροφορίες τον φέρουν να αναλαμβάνει συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ), στη θέση δηλαδή που ήταν πριν τις εθνικές εκλογές ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Πολάκης θα παρακολουθεί τη δουλειά των βουλευτών του κόμματος, εξέλιξη που σίγουρα δεν… θα χαροποιήσει όσους είναι «απέναντι» στη νέα ηγεσία και σχεδιάζουν «λευκή απεργία» στη Βουλή.

Πολλές από τις εκκρεμότητες θα κλείσουν σήμερα, στη νέα συνάντηση-συνεργασία που θα έχει ο κ. Κασσελάκης με τον κ. Φάμελλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v