Επίθεση στους απεργούς για το εργασιακό νομοσχέδιο εξαπέλυσαν σήμερα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Εργασίας.
«Οι εποχές που το κράτος κοιτά με απάθεια κάποιους να ταλαιπωρούν τους πολίτες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί... Συνδικαλιστές του δημοσίου απεργούν για νόμο που αφορά τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε μεταξύ άλλων στο briefing ο Παύλος Μαρινάκης.
«Η σημερινή απεργία απέτυχε, γιατί οι εργαζόμενοι στηρίζουν τις αλλαγές... Δείξτε μου ένα εργοστάσιο της Coca Cola που δεν δούλεψε σήμερα, μόνο οι επαγγελματίες απεργοί δεν δούλεψαν», τόνισε από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής.
Καμία διάθεση συζήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων με Τουρκία
«Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, «προσερχόμαστε στον διάλογο με την Τουρκία καλόπιστα. Η βασική διαφορά μας είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα είμαστε γείτονες που μπορούν να συμβιώνουν χωρίς εντάσεις, με αμοιβαίο σεβασμό και να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης».
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν έχει καμία διάθεση συζήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι γνωστές οι διαχρονικές κόκκινες γραμμές μας. Το τι συζητείται έχει γίνει σαφές. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της Κύπρου, επανέλαβε την εθνική θέση ότι δεν δέχεται η χώρα μας καμία λύση δύο κρατών. Είμαστε ένα με τον κυπριακό λαό και την κυπριακή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία διάθεση να πάμε πίσω τις διεκδικήσεις μας. Πιστεύουμε στον διάλογο, είμαστε καλόπιστοι, αλλά δεν είμαστε αφελείς και όλα αξιολογούνται διαρκώς».
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Το κράτος σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Οι εποχές που το κράτος θα κοιτά με απάθεια κάποιους που θέλουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε απεργίες που θεωρούμε παράνομες και καταχρηστικές, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη και αυτή να εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να μη σημειώσω, για παράδειγμα, ότι έχουμε μια απεργία των συνδικαλιστών στον δημόσιο τομέα για έναν νόμο που αφορά τον ιδιωτικό τομέα».
Σχετικά με τη βούληση του Αστεροσκοπείου να επιμείνει στην αυτονομία του και να μην υπαχθεί στην Πολιτική Προστασία, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε την ανάγκη «να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην κατάρτιση και επιστημονική γνώση. Δεν υπάρχει καμία διάθεση φίμωσης, περιορισμού ή παρέμβασης στη λειτουργία ενός Οργανισμού, αντίθετα δίνεται μεγαλύτερη αξία και δύναμη στην επιστημονική γνώση».
Γεωργιάδης: Μόνο οι επαγγελματίες απεργοί δεν δούλεψαν σήμερα
«Η σημερινή απεργία απέτυχε όπως και η ‘μεγαλειώδης συγκέντρωση’ στο Σύνταγμα, διότι οι εργαζόμενοι στηρίζουν τις αλλαγές που φέραμε», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Επικαλούμενος προς τούτο τα στοιχεία της ΟΙΕΛΕ, τόνισε ότι σε σύνολο 9.000 ιδιωτικών εκπαιδευτικών απέργησαν από 12 έως 30 και επομένως λειτούργησαν κανονικά όλα τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας.
«Δείξτε μου ένα εργοστάσιο της Coca Cola που δεν δούλεψε σήμερα, μόνο οι επαγγελματίες απεργοί δεν δούλεψαν», απάντησε (με θυμό) στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο.
«Οι συνδικαλιστές κάνουν απεργία για ψύλλου πήδημα, χωρίς να συμφωνούν αυτοί που εκπροσωπούν», πρόσθεσε.
Ανέφερε δε, ότι στη σημερινή απεργία μετέχει η ΑΔΕΔΥ παρότι το νομοσχέδιο δεν αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους.
Βεβαίως, υπεράσπισε το νομοσχέδιό του λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως δεν καταργείται ούτε το οκτάωρο ούτε η πενθήμερη εργασία. Ενώ επανέλαβε ότι η δυνατότητα νόμιμης εργασίας «σε δεύτερο εργοδότη» αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία.
«Στην έξτρα εργασία του Σαββάτου βάζουμε αμοιβή συν 40% και της Κυριακής συν 40% στο συν 75% που ισχύει σήμερα», είπε.
Ως προς το άρθρο περί «διευθέτησης του χρόνου εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου», υποστήριξε πως ορίζει σαφώς ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση, αν δεν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές».