Τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Νέα Υόρκη

«Μας συνδέει συναντίληψη των διεθνών πραγμάτων και κοινά συμφέροντα, με στόχο την εδραίωση περιφερειακών συμμαχιών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ενόψει της αυριανής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Νέα Υόρκη

Προπαρασκευαστική συνάντηση είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στον ΟΗΕ το πρωί της Τρίτης. Το τετ α τετ των δύο υπουργών έγινε ενόψει της αυριανής συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε στην 78η Συνέλευση του ΟΗΕ για μια σειρά από σημαντικές επαφές, καθώς και για να εκπροσωπήσει την ελληνική διπλωματία και τα εθνικά μας συμφέροντα στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε στον γενικότερο κύκλο των επαφών που πραγματοποιεί η ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά και στην συνάντηση που είχε με τον Χακάν Φιντάν.

«Την εβδομάδα που θα βρισκόμαστε στη Γενική Συνέλευση θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια σειρά από αντιπροσωπείες κρίσιμων για την ελληνική διπλωματία κρατών-μελών, με σημαντική διεθνή θέση. Μεταξύ αυτών, είδα και σήμερα το πρωί τον Τούρκο ομόλογό μου για την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης και των χρονοδιαγραμμάτων της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών εδώ στη Νέα Υόρκη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη στην Άγκυρα σε δύο εβδομάδες.

«Είχα την ευκαιρία, επίσης, να ολοκληρώσω την τριμερή μας συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου. Μια συνεργασία την οποία η ελληνική διπλωματία θεωρεί πάρα πολύ σημαντική. Όχι μόνο διότι βρισκόμαστε μαζί με χώρες με τις οποίες έχουμε μια συναντίληψη των διεθνών πραγμάτων και κοινά συμφέροντα τα οποία μας συνδέουν, αλλά και επειδή θεωρούμε ότι στον μεταβαλλόμενο κόσμο είναι πάρα πολύ σημαντικό να εδραιώσουμε περιφερειακές συμμαχίες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη υπεραξία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτική προστασία, αλλά και άλλοι τομείς, οικονομικοί, όπως είναι ο τουρισμός. Θέλω να τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θα είναι παρούσα, ενεργή, πολυμερής. Προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα στο εξωτερικό. Και σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκεται πάντοτε παρούσα σε διεθνείς οργανισμούς και fora για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v