Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές προσδοκίες για τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Αύριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τα μηνύματα αισιοδοξίας και η θεματολογία στην ατζέντα. Ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών.

Οι ελληνικές προσδοκίες για τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Για την αυριανή, δεύτερη μέσα σε ένα δίμηνο, συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη, όπου το απόγευμα της Τετάρτης θα έχει την ευκαιρία να ξαναβρεθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, σε συνέχεια της συνάντησής τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η κινητικότητα που παρατηρείται στις δύο πλευρές του Αιγαίου, μετά από μια περίοδο μακράς έντασης, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι μέρος του χάσματος ανάμεσά τους μπορεί να καλυφθεί ή έστω ότι θα διατηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι του τελευταίου διαστήματος.

Οι δύο ηγέτες θα επιδιώξουν να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν τον Ιούλιο οι ίδιοι, αλλά και πιο πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, χαράζοντας τον οδικό χάρτη των επόμενων επαφών, στο πλαίσιο των τριών αξόνων «πολιτικός διάλογος - ΜΟΕ - θετική ατζέντα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων -κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει καλέσει την Τουρκία να αναθεωρήσει την επιθετική στάση έναντι της χώρας μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που  θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο, ενώ θα αποφασίσουν τον χρόνο επανεκκίνησης των ΜΟΕ, πιθανότατα το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

Οι διερευνητικές επαφές (πολιτικός διάλογος) θα ξεκινήσουν στις 16 Οκτωβρίου, με επικεφαλής από την ελληνική πλευρά την κ. Παπαδοπούλου, ενώ στις 17 Οκτωβρίου θα συζητηθεί η θετική ατζέντα (οικονομία, πολιτική προστασία κ.α.), με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Ο πρωθυπουργός, κατά την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μέσα από τακτικές συναντήσεις μεταξύ εμού και του Προέδρου Ερντογάν, στο πολιτικό επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών μέσα από μία τακτική επικοινωνία του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, με τους ομολόγους τους», τόνισε, ενώ αναφορικά με την προσφυγή στη Χάγη, εκτίμησε ότι «είναι πολύ μακριά ακόμα».

Υπενθύμισε δε ότι τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και την εθνική ακεραιότητα της χώρας, δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον ίδιο. «Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία», ανέφερε.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα στον «Τουρκικό Οίκο», όπου στεγάζεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη.

Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, δίπλα στον πρωθυπουργό θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη.

Το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale. Το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα τις δραματικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη πραγματικότητα και τις επιπτώσεις της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα  συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ.

Παράλληλα, θα δει επενδυτές και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v