Για ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, διαδεχόμενος τον πρωθυπουργό στο βήμα της Βουλής.
«Ακούμε τον φόβο της επιστημονικής κοινότητας, των κατοίκων, των φορέων ότι δεν θα ξαναϋπάρξει το δάσος της Δαδιάς όπως το ξέραμε», τόνισε, ενώ ανέφερε τα μέχρι τώρα στοιχεία Copernicus & EEFIS, σύμφωνα με τα οποία έχουν καταγραφεί 1,6 εκατομμύρια στρέμματα καμένων εκτάσεων.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση δε ότι μέσω δηλώσεων του ΥΠΕΝ και της Σοφίας Βούλτεψη, αμφισβητεί την επιστήμη και τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων.
«Συντασσόμαστε με κάθε λέξη από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο», τόνισε.
Υπενθυμίζοντας δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης «κατέβηκε» υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο για να συμβολίσει την ασφάλεια στην περιοχή, σημείωσε: «Τώρα οι Εβρίτες ζουν τις επιπτώσεις των λόγων της υποψηφιότητάς σας και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους εκμετάλλευσης από τη ΝΔ. Κι εσείς δεν έχετε πάει ακόμα εκεί που καίει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της 20ετίας στην Ευρώπη».
Στοιχεία και ερωτήματα
Επισημαίνοντας ότι «σαφώς υπάρχει κλιματική κρίση αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης στην πρόληψη και στην πυρόσβεση», ο κ.Φάμελλος έθεσε στον πρωθυπουργό τα κάτωθι στοιχεία και ερωτήματα:
1. Δεν είναι προτεραιότητά σας η ενίσχυση και στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Το οργανόγραμμα έχει 3.600 κενές θέσεις και 2.500 συμβασιούχους που απολύονται κάθε Οκτώβριο, αυτούς που είχατε αντιμετωπίσει με ΜΑΤ και αύρες έξω από το Υπουργείο.
Ναι, υπήρξε αύξηση των εναέριων μέσων, προφανώς όμως δεν επαρκούν, αφού όλοι ξέρουν ότι χωρίς επίγειες δυνάμεις δεν σβήνονται πυρκαγιές. Και μη συγκρίνετε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που γίνεται επένδυση στην πρόληψη.
Έχουμε φτάσει στο σημείο η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου να κάνει λόγο για «εξόντωση» πυροσβεστών. Γιατί εδώ και δέκα ημέρες, 10 πυροσβέστες καλούνται καθημερινά να καλύψουν αποστάσεις άνω των 1.200 χλμ., καθώς πηγαίνουν από τα Ιωάννινα στον Έβρο για να δώσουν τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς και έπειτα να επιστρέψουν πίσω στην Ήπειρο.
2. Αφήσατε χωρίς οργανόγραμμα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που ιδρύσατε το 2021 για να καλύψετε την ανεπάρκεια πάλι έναντι των πυρκαγιών του 2021.
Και μάλιστα διασπάσατε την πολιτική για το κλίμα, αφαιρώντας αρμοδιότητες από το ΥΠΕΝ.
3. Κρατήσατε ανενεργό το Νόμο για την Πολιτική Προστασία του 2020 που ψηφίσατε εσείς.
4. Δεν προχωρήσατε τα έργα για την πολιτική προστασία του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε ελάχιστη απορρόφηση στον τομέα αυτό, μόλις 0,5%, και αποδείχθηκε και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
5. Από το 2019 έως το 2021 δεν προχώρησε η πρόληψη πυρκαγιών. Το πόρισμα Goldammer προχωράει α λα καρτ και με πολλά προβλήματα.
Ποιος είναι τελικά ο απολογισμός του προγράμματος Antinero, ειδικά όταν βλέπουμε την κατάσταση στη Δαδιά;
Ξέρετε γιατί; Διότι δεν προχωρά ο καθαρισμός και η διαχείριση παρά μόνο σε μικρή απόσταση από τους δρόμους. Όσο πιάνει το μάτι. Αλλά σταματήσατε το 2019 τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Πυρκαγιών με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ
6. Δεν ενισχύσατε τις Δασικές Υπηρεσίες. Γιατί πάγωσαν οι 550 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων το 2019; Μόνο συνταξιοδοτήσεις γίνονται.
Κάνατε με χίλια προβλήματα την πρόχειρη μεταφορά από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ, για να υλοποιήσετε την κάθετη δομή. Αλλά χωρίς διοικητικό προσωπικό, χωρίς στελέχη για την οικονομική διαχείριση.
Ακόμα εκκρεμούν τα δεδουλευμένα υπαλλήλων από υπερωρίες και αποζημιώσεις και τα εκτός έδρας των ετών 2021 και 2022.
7. Πού πήγαν οι 5.000 εργαζόμενοι στη δασοπροστασία; Τους σταμάτησε η κυβέρνηση το 2019.
8. Παγώσατε για δύο χρόνια τους δασικούς χάρτες, τους μπλέξατε στη συνέχεια σε κυκεώνες λαθών και γραφειοκρατίας και αφήσατε σε εκκρεμότητα τις οικιστικές πυκνώσεις.
9. Πού βρίσκονται ο συνολικός σχεδιασμός και η πολιτική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση;
Εχουμε Εθνική Στρατηγική από το 2016, η οποία προέκυψε από επιστημονική δουλειά πολλών φορέων, μεταξύ των οποίων η Ακαδημία Αθηνών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε θεσπίστηκε και η υποχρέωση των Περιφερειών για σχεδιασμό που κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται και εάν έχουν εγκριθεί.
Αλλά και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που διεκδίκησε και κέρδισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να επικαιροποιηθούν όλα αυτά στη βάση επιστημονικής δουλειάς και νέων δεδομένων με το πιλοτικό πρόγραμμα ADAPT. Όλα αυτά όμως πάγωσαν.