Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή ελληνική απάντηση στον Κροάτη Πρόεδρο που βλέπει… «βεντέτα»

Προφυλάκιση 102 Κροατών για τα τραγικά επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια και ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών-Εισαγγελέων Ελλάδας για τη δήλωση του Προέδρου της Κροατίας: «προσβολή των θεσμών της χώρας μας».

Διπλή ελληνική απάντηση στον Κροάτη Πρόεδρο που βλέπει… «βεντέτα»

Την προφυλάκιση των 102 Κροατών που ενεπλάκησαν στα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια επιχείρησε να αποτρέψει ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, κάνοντας λόγο ακόμα και για έναρξη “βεντέτας”, προφανώς ελληνο-κροατικής.

Πλην όμως η παρέμβασή του δεν έπιασε τόπο, καθώς χθες το βράδυ κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οι 105 συλληφθέντες (102 Κροάτες, δύο Έλληνες και ένας αλβανικής καταγωγής) οι οποίοι οδηγήθηκαν σε 16 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Η ελληνική απάντηση, πέραν των προφυλακίσεων, εστάλη και μέσω της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας: “Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας”, τόνισε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της.

Η κυβέρνηση δεν προέβη σε επίσημο σχόλιο, στελέχη της ωστόσο διεμήνυσαν, μέσω διαρροών, πως “η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Μαξίμου δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην “απειλητική” παρέμβαση του Προέδρου της Κροατίας. Αντιθέτως, αναδεικνύει τη θετική στάση του Πρωθυπουργού της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος την επομένη των επεισοδίων επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη και να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν από Κροάτες χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κατά τις ίδιες πηγές, η στάση του Κροάτη Προέδρου σχετίζεται και με εσωτερικές πολιτικές αντιπαλότητες, οι οποίες έπαιξαν ρόλο στη διαφοροποίηση του έναντι του πρωθυπουργού της χώρας.

«Κάποιου είδους βεντέτα»

Στη δήλωση, που προκάλεσε αρνητική αίσθηση, ο Πρόεδρος της Κροατίας κ. Μιλάνοβιτς, σημειώνει πως εάν η ελληνική κυβέρνηση κρατήσει (σ.σ. προφυλακίσει) και τους 100 συλληφθέντες Κροάτες, “θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη”. Υποστηρίζει μάλιστα πως η αστυνομία έχει δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες και “δεν θα έχει λογική η παράταση της κράτησης για όλους”.

Για να καταλήξει, επιχειρώντας κάποιες ισορροπίες: “Ανεξάρτητα από το γιατί πήγαν στην Αθήνα, που πήγαν για να προκαλέσουν επεισόδια κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το υποστηρίξω, η συμπεριφορά της αστυνομίας είναι περίεργη. Δεν παύουν να είναι πολίτες και να έχουν δικαιώματα”.

Ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Στην ανακοίνωση-απάντηση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει: “Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας. Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Σύσκεψη «κορυφής» στο Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν, όπου θα συζητήσουν την κατάσταση στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν κληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v