Η στρατηγική Μητσοτάκη για τον… εγκλωβισμό της αντιπολίτευσης

Κόντρα στη Βουλή για την ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ. Πώς ερμηνεύουν στην κυβέρνηση το «όχι» των δύο κομμάτων επί της αρχής. Σε σκληρή γλώσσα η απάντηση Φάμελλου και Ανδρουλάκη.

Η στρατηγική Μητσοτάκη για τον… εγκλωβισμό της αντιπολίτευσης

Ένας από τους στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν κατέθετε, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο για τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών ως υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, ήταν να… στριμώξει πολιτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, σύμφωνα με τη σχετική επιχειρηματολογία, θα επιτυγχανόταν είτε ψήφιζαν τα μέτρα -άρα θα… σύρονταν πίσω από την κυβερνητική πρόταση- είτε δεν τα ψήφιζαν, όπως και συνέβη επί της αρχής του νομοσχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, η καταγγελία του Μεγάρου Μαξίμου προς τα δύο κόμματα εστιάζει στην άρνησή τους να συναινέσουν στην ανακούφιση της κοινωνίας, με την εφαρμογή των εν λόγω προτάσεων, όπως οι αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο, στις οποίες επένδυσε πολύ κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Δίνουμε έναν μισθό επιπλέον για κάθε δημόσιο υπάλληλο και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ολομέλειας και επανήλθε με αντίστοιχη ρητορική λίγα λεπτά αργότερα, κλείνοντας την ομιλία του: «Λυπάμαι που η αντιπολίτευση επέλεξε να μη στηρίξει το νομοσχέδιο. Κρινόμαστε από τις επιλογές μας. Η κυβέρνηση παραμένει συνεπής, γράφεται το πρώτο κεφάλαιο επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας με ή χωρίς την αντιπολίτευση. Κρίνονται όλοι για τις επιλογές τους», σημείωσε.

Με τη στάση τους αυτή, λένε στην Κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτίθενται απέναντι στους πολίτες, επιλέγοντας να πουν «όχι» στα -έστω λιγότερα απ’ όσο θα ήθελαν- μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων και κυρίως των πιο ευάλωτων.

Μάλιστα, δεν θεωρούν τυχαίο το «βραχυκύκλωμα» -όπως το ονομάζουν- που παρατηρήθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς, σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η αρχική θέση να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο -όπως είχε κάνει γνωστό ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης- στην πορεία άλλαξε και έγινε «όχι».

Παράλληλα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαπιστώνουν έναν «άτυπο ανταγωνισμό» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της κεντροαριστεράς, με την τράπουλα να ανακατεύεται εκ των πραγμάτων μετά και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σκληρή κριτική

Από την πλευρά τους, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν με σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, διαχωρίζοντας την αρνητική ψήφο τους επί της αρχής από τη θετική ψήφο τους στα άρθρα με τα οποία συμφωνούσαν.  

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τον πολυδιαφημισμένο εκσυγχρονισμό του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για αποσπασματικές ρυθμίσεις. Μία κλασική πολιτική επιδομάτων -το είπαν και οι φορείς- που προκαλεί μία μικρή ελάφρυνση, πολύ μικρότερη από το βάρος των φορολογικών εσόδων, σε κάποιες κοινωνικές ομάδες».

Τόνισε δε ότι «προφανώς και θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία. Θα ξεκαθαρίσουμε όμως -και στην κοινωνία ειδικότερα- ότι είναι πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χάνουν και δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Όχι, πασαλείμματα είναι».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, που χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωταθλητή της παραπληροφόρησης. Είπε ψέματα. Υπερψηφίζουμε τις διατάξεις, που αφορούν τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους. Γιατί καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο; Διότι διαφωνούμε σε πάρα πολλά σημεία», ανέφερε. Και πέρα από τους δημόσιους υπαλλήλους, υπογράμμισε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει «ό,τι αφορά τους ασθενέστερους συμπολίτες μας και βρίσκεται σε αυτό το νομοσχέδιο. Είναι μια στάση ευθύνης, είναι μια πολιτική στάση. Με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και πάρα πολλά που εμπεριέχει όμως, είμαστε αρνητικοί και γι’ αυτό επί της αρχής καταψηφίζουμε», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v