«Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται υπό το πένθος για την απώλεια των δύο πιλότων μας στον πόλεμο με τις φωτιές. Υποκλινόμαστε στην αυτοθυσία του σμηναγού Μουλά και του ανθυποσμηναγού Στεφανίδη που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. «Υπηρετώντας το καθήκον, την πατρίδα και τη αγάπη τους για τους ουρανούς. Από εκεί που μας καλούν τώρα να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να σιωπήσουμε για να τους τιμήσουμε. Με υπευθυνότητα, χωρίς εύκολες απαντήσεις για όλους και για όλα, χωρίς θεωρίες συνωμοσίας και χωρίς ο πόνος να γίνει κομματικό σύνθημα».
Το τραγικό γεγονός, τόνισε ο πρωθυπουργός, «απέδειξε την άνιση μάχη με τη φύση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, αλλά και ότι στη χώρα μας το κράτος είναι στην πρώτη γραμμή, όχι χωρίς αδυναμίες, όμως με καλύτερη οργάνωση και περισσότερα μέσα στη διάθεσή του. Παρούσα και η Πολιτεία για όλες τις επόμενες δύσκολες μέρες, καθώς μετά τον καύσωνα θα ακολουθήσουν ισχυροί άνεμοι. Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει».
Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «σήμερα αποτελεί την υλοποίηση μιας ακόμα δέσμευσής μας. Σηματοδοτεί τη συνέπεια λόγων και έργων, ενσωματώνοντας στο πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ περίπου τις μισές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αποδεικνύεται ότι μένουμε πιστοί στα συνθήματά μας, το λέμε και το κάνουμε. Ο προϋπολογισμός των νέων μέτρων φτάνει στα 4,4 δισ. σε βάθος τετραετίας. Κλείνει οριστικά και κάθε συζήτηση για το ποιος διαθέτει κοστολογημένο σχέδιο δράσης. Στις επόμενες εκλογές πιστεύω ότι τα κόμματα θα καταρτίσουν τα προγράμματά τους με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρεις σαφείς κατευθύνσεις, την ενίσχυση του εισοδήματος, την αντιμετώπιση της διεθνούς ακρίβειας και τη στήριξη των πιο ευάλωτων, καθώς και σε ισάριθμα δεδομένα, την συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης, τη δημοσιονομική ισορροπία και τη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Έμφαση έδωσε στην αύξηση των μισθών του δημοσίου. «Αυξήσεις έρχονται σε όλους είτε ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, σε όσους έχουν οικογένεια και σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης. Οι νέες αυξήσεις σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις προσφέρουν σε κάθε δημόσιο υπάλληλο έναν επιπλέον μισθό το χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν τις πρώτες αυξήσεις που δίνονται σε δημοσίους υπαλλήλους εδώ και 14 χρόνια».
Μόνιμα μέτρα
Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Μητσοτάκης έκανε στα «μόνιμα μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας, των ευάλωτων και των νέων, με αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, το Youth pass, τον διπλασιασμό χρηματοδότησης «Σπίτι μου» κ.α.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην «συνέχιση των αναχωμάτων της πολιτείας στα κύματα του διεθνούς πληθωρισμού και ακρίβειας. Την περασμένη τετραετία μπορέσαμε να ελέγξουμε τα τιμολόγια του ρεύματος. Ειδικά στα τρόφιμα έχουμε επίμονο πληθωρισμό και το κράτος θα συνεχίσει να καλύπτει το 10% των μηνιαίων αγορών. Η παράταση του market pass είναι ένα αντίδοτο στην άνοδο των τιμών. Δεν πρόκειται για μόνιμη λύση, αλλά για μέτρο ανακούφισης που αντισταθμίζει μέρος των απωλειών. Στο μέτωπο κατά της ακρίβειας θα συμμετέχουν και οι έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας. Η εποπτεία της αγοράς είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Η παρακολούθηση των τιμών θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα της αγοράς».
Επί της ουσίας, είπε ο πρωθυπουργός, «όσα περιέχονται στο νομοσχέδιο αποτυπώνονται οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής μας». Απαντώντας στην κριτική «περί δήθεν επιδοματικής πολιτικής», σημείωσε ότι «οι μειώσεις στους φόρους και οι αυξήσεις στα εισοδήματα είναι μόνιμα μέτρα, ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα πέσει. Επιμέρους ενέργειες όπως το market pass έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και σκοπό. Είναι λάθος να συγχέονται διαφορετικές πολιτικές που ασκούνται σε διαφορετικά πεδία και για διαφορετικούς λόγους».
Στόχος της κυβέρνησης, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «παραμένει η μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου, ώστε το μερίδιο σε αυτόν να αποκτούν όλοι και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι. Κάτι που προφανώς θα ευνοήσει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τόσο με την είσοδο ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά όσο και με τη μείωση του κόστους δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε ο κύκλος της ανάπτυξης να είναι βιώσιμος».
Εξέφρασε τη λύπη του «που η αντιπολίτευση επέλεξε τελικά να μην στηρίξει το νομοσχέδιο, αλλά όλοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας. Αυτή η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και σήμερα γράφουμε το πρώτο κεφάλαιο μιας ακόμα επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας, με ή χωρίς την αντιπολίτευση. Όλοι κρίνονται για τις επιλογές τους».