Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για διευκόλυνση των εποχικά εργαζομένων να ψηφίζουν

"Η ρύθμιση αυτή θεωρείται η πλέον κατάλληλη για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων βάσει των ιδιαιτεροτήτων της κατάστασής τους", αναφέρει η Αιτιολογική Έκθεση.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για διευκόλυνση των εποχικά εργαζομένων να ψηφίζουν

Τροπολογία-προσθήκη κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα τη διευκόλυνση των εποχικά εργαζομένων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, στο σ/ν του Υπ. Εσωτερικών: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Η τροπολογία υπογράφεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Σωκράτη Φάμελλο.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση:

Η εξασφάλιση της πραγματικής και αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πολίτες που ζουν στη χώρα αποτελεί αυτονόητη συνταγματική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, καθώς ο αποκλεισμός τους από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία στη βάση αμιγώς κοινωνικών και οικονομικών λόγων δεν βρίσκει κανένα έρεισμα. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει στο βαθμό που η ελληνική έννομη τάξη, με τον ν. 4648/2019 έχει ήδη ρυθμίσει τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που ζουν και έχουν τα συμφέροντά τους εκτός της ελληνικής επικράτειας (απόδημοι).

Σε μεγάλο βαθμό, η παραπάνω ανάγκη έχει καλυφθεί για τους εντός ελληνικής επικράτειας διαβιούντες εκλογείς μέσω του θεσμού των ετεροδημοτών, που έχει εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη ήδη από το 1998 (ν. 2623/1998). Ωστόσο, λόγω των προθεσμιών που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την επέλευση μεταβολών και την οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων, αλλά και του γεγονότος ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών καθορίζεται (με εξαίρεση τις ευρωεκλογές) συνήθως την ημέρα της προκήρυξής τους, μετά την οποία είναι αδύνατη η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, ένα μεγάλο τμήμα εκλογέων, και συγκεκριμένα οι εποχικά εργαζόμενοι και εργαζόμενες (π.χ. στον τουρισμό, στην εστίαση και στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), αλλά και οι δανειζόμενοι/ες εργαζόμενοι/ες, που από τη φύση της εργασίας τους δεν γνωρίζουν εγκαίρως τον δήμο όπου θα εργάζονται κατά την ημέρα των εκλογών, αποκλείονται εκ των πραγμάτων από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποκαθίσταται η εν λόγω προφανής αδικία. Ως βέλτιστος τρόπος επιλέγεται η θέσπιση μιας ειδικής εξαίρεσης, για τις περιπτώσεις που οι εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές ή εθνικό δημοψήφισμα διεξάγονται μεταξύ 1ης Απριλίου και 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία οι ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων θα μπορούν να ψηφίζουν κατόπιν αίτησής τους στον τόπο εργασίας τους.

Ειδικά δε στην περίπτωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου -τηρουμένων πάντοτε των προϋποθέσεων προστασίας της μυστικότητας της ψήφου- οι εκλογείς αυτοί να επιλέγουν συνδυασμούς και υποψηφίους της βασικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι κανονικά εγγεγραμμένοι/ες.

Η ρύθμιση αυτή θεωρείται η πλέον κατάλληλη για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων βάσει των ιδιαιτεροτήτων της κατάστασής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v