Μητσοτάκης: Είμαστε σε διαρκή πόλεμο με τα πύρινα μέτωπα

Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν, υπογράμμισε. Πολύτιμο το 112, έχει σώσει χιλιάδες ζωές. Οδέποτε ο Ερντογάν έθεσε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Μητσοτάκης: Είμαστε σε διαρκή πόλεμο με τα πύρινα μέτωπα

«Είναι ώρες μάχης με την κλιματική κρίση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας τα δεκάδες πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα. 

Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ρόδος πληγώθηκε από τις πυρκαγιές, διαχειριζόμαστε σημαντικές αναζωπυρώσεις. Ωστόσο, παρά την επέλαση της φωτιάς, δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή».

«Η Ελλάδα δίνει μάχη με την κλιματική κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Το φετινό καλοκαίρι έχουμε πιο έντονους καύσωνες και ανέμους. Τα δάση μας γίνονται πιο εύκολοι στόχοι. Στη Ρόδο είχαμε αναζωπύρωση ενώ επιχειρούσαν 15 εναέρια μέσα και εκατοντάδες πυροσβέστες», τόνισε.

 Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πολλοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν εγκαίρως και ταυτόχρονα σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την αστυνομία μας, το λιμενικό, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Η αναμέτρηση αυτή ήταν και είναι άνιση και έτσι θα συνεχιστεί με τις καιρικές αυτές συνθήκες. Έχουμε μπροστά μας σίγουρα τρεις μέρες δύσκολες, μετά εκτιμάμε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση του καύσωνα, αλλά είναι βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να είμαστε όλοι σε μόνιμη επιφυλακή».

«Η αναμέτρηση αυτή ήταν και είναι άνιση και έτσι θα συνεχιστεί για όσο διάστημα οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσχερείς. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε πόλεμο», υπογράμμισε.  

«Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν, η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα περίπου στο 10% των κλινών της και είναι σημαντικό να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, ψύχραιμος, την ώρα που πρέπει, όταν κάνουμε συνολικά τον απολογισμό μας για το πώς πήγε η αντιπυρική περίοδος, είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη είτε στις αιτίες και στο ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια», σημείωσε.  

Μέσα σε αυτό το δράμα, είπε, «αναδείχθηκε ο ηρωισμός των Ροδιτών, η αγάπη τους για τον τόπο τους, για τους ανθρώπους που φιλοξενούν. Ακούγεται τουλάχιστον παράδοξο για κάποιους στην Ελλάδα να αμφισβητούν την ετοιμότητα του κράτους όσο κυρίως την αυταπάρνηση των κατοίκων του νησιού».

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχει γίνει, αλλά να προσαρμόζουμε γρήγορα τα σχέδιά μας στις νέες συνθήκες. Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και συμπεριφοράς από όλους, από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. 

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Ήταν παρών, ενισχυμένο όσο ποτέ, με περισσότερα εναέρια, περισσότερους πυροσβέστες. Να αναλογιστούμε πού θα ήμασταν σήμερα, αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές. Θα παρακαλούσα να μην ακουστεί το επιχείρημα που αναπαράγουν κάποιοι από τα ΜΜΕ ότι τάχα αρκούμαστε στις εκκενώσεις. Είναι πολύτιμο το 112, έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αν κάτι μάθαμε από την τραγωδία στο Μάτι είναι ότι έχουμε τον τρόπο να κάνουμε εκκενώσεις με ασφάλεια και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από μια νέα τραγωδία», υπογράμμισε.

«Οι συνθήκες έγιναν ώριμες»

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που «οι συνθήκες έγιναν ώριμες». Έκανε λόγο για ρύθμιση «βαθιά δημοκρατική, που διευρύνει το εκλογικό σώμα με επιλογές ακόμα περισσότερων πολιτών, διορθώνει λάθη και αστοχίες. Απλοποιούνται πλήρως οι διαδικασίες. Η φωνή του ελληνισμού θα ακούγεται απ’ όπου κι αν βρίσκεται, τόσο απλά, τόσο δημοκρατικά. Γίνεται σαφές ότι το θεμέλιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων, η τήρηση της καθολικότητας της ψήφου».

Η κυβερνητική πρωτοβουλία, τόνισε ο πρωθυπουργός, «απαντά σε ένα δημοκρατικό αίτημα της εποχής και σε ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς. Ταυτόχρονα είναι μια πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να έρθουν για να ψηφίσουν. Κανένα κόμμα δεν επιτρέπεται να γυρίσει την πλάτη του σε μια τέτοια θεσμική αλλαγή και υποχρέωση στην ελληνική διασπορά. Ιδανικά θα θέλαμε 300 ψήφους για να στείλουμε ομόθυμο μήνυμα μέσα από αυτή την αίθουσα. Είναι μια αυτονόητη δημοκρατική υπέρβαση που η πατρίδα μας θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και καιρό. Δεν υπάρχουν ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων. Έχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε να ψηφίζουν απρόσκοπτα, αναγνωρίζοντας πλήρη δικαιώματα σε όλους. Θέλουμε την πιο ενεργή συμμετοχή των αποδήμων στην καθημερινή ζωή της χώρας, να εμπλουτίσουμε και την εσωτερική πολιτική ζωή».

Το χρέος μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «αφορά και τους νέους που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Τους λέμε ότι θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά της Ελλάδος, όπου κι αν ζουν. Όχι μόνο γιατί το δικαιούνται, αλλά γιατί τους θεωρούμε ελπίδα για το αύριο με ανοιχτή την πόρτα επιστροφής στη χώρα».

Συνεχάρη τα κόμματα που στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ στηλίτευσε «τις τρεις αρνήσεις που ακόμα διαφαίνονται για να πετύχουμε μια ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία. Το ΚΚΕ επιλέγει να ακολουθεί τον δικό του δρόμο του μοναχικού αναχρονισμού. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετη με τις μετεκλογικές δεσμεύσεις περί υπεύθυνης αντιπολίτευσης, παραμένει η παράταξη αδιόρθωτη και όμηρος ενός κακού παρελθόντος. Ενώ μεσολάβησαν τόσα και τόσα, ανασύρετε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα , καταθέτοντας παλιές πρωτοβουλίες που έχουν καταψηφιστεί με μια ισχυρή επιχειρηματολογία. Αναρωτιέμαι αν είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις των υποψηφίων προέδρων, αν ενστερνίζονται τις θέσεις του κ. Τσίπρα. Να αφουγκραστείτε αυτή τη φωνή των Ελλήνων του εξωτερικών και να μην κρύβεστε πίσω από φτηνές πρωτοβουλίες. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε η κυρία Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Αναφορικά με την Ελληνική Λύση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η ιστορία θα κρίνει και τον κύριο Βελόπουλο. Την ίδια ακριβώς ρύθμιση την ψηφίσατε πριν από ένα χρόνο, τώρα ψηφίζετε παρών. Μάλλον έφταιξε για εσάς τους πατριώτες, έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε στις εκλογές από τους Έλληνες του εξωτερικού. Αμάν πια με τους πατριώτες της φακής!»

Για την επιστολική ψήφο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «όταν είμαστε τεχνικά έτοιμοι, είμαστε διαθέσιμοι να κάνουμε αυτή τη συζήτηση». 

Μητσοτάκης: Ουδέποτε ο Ερντογάν έθεσε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

«Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν στη συνάντηση που είχαμε, μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου τα έθετε, η απάντηση θα ήταν η γνωστή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με το Κυπριακό, τόνισε ότι «η χώρα μας παραμένει αταλάντευτη στην αναζήτηση δικαίωσης που θα τερματίζει την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, στην λογική της δικοινοτικής και διζωνικής λύσης. Λύση δύο κρατών απορρίπτεται».  Με αφορμή δε προηγούμενη αναφορά στον Χρήστο Στυλιανίδη, είπε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τον κ. Στυλιανίδη να εκπροσωπεί τον Κυπριακό Ελληνισμό στα έδρανα της ελληνικής Βουλής».

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς και για «οποιαδήποτε πολιτικό αρχηγό για κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Και τώρα σας καλώ κ. Ανδρουλάκη -βεβαίως ισχύει αυτό για όλους- να κάνουμε αυτή τη συνάντηση που τόσο πολύ έχει αργήσει».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «με το νομοσχέδιο που συζητάμε πετυχαίνουμε κάτι πολύ σημαντικό, καταφέρνουμε να κάνουμε πράξη τον διακαή πόθο των Ελλήνων του εξωτερικού που αναζητούν έναν τρόπο συμμετοχής στα κοινά μας, να μπορούν να ψηφίσουν για κυβέρνηση και για βουλευτές επικρατείας».

Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προτείνει 4 βουλευτές Επικρατείας από ενιαίο ψηφοδέλτιο, όμως αυτός που θα ψηφίσει στο εξωτερικό δεν ψηφίζει για πρωθυπουργό. Δεν θα προσμετράται, τι ψήφος είναι αυτή; Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο. Κουτσουρεμένο και αντισυνταγματικό το δικαίωμα που δίνετε στους αποδήμους».

Για τις πυρκαγιές και ειδικά τον καθαρισμό των δασών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «όντως, τα δάση σε μεγάλο βαθμό είναι παραμελημένα, κυρίως γιατί δασώθηκαν οι εγκαταλελειμμένοι αγροί. Να βρούμε τρόπο ώστε να κάνουμε τα δάση μας πιο παραγωγικά. Είναι μύθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα δάση. Τρέξαμε προγράμματα 150 εκατομμυρίων ευρώ για καθαρισμό δασών. Η έμφαση θα δοθεί στα περιαστικά δάση της Αττικής και σε αυτά με ευρύτερη οικολογική σημασία».

Η ευθύνη, όπως είπε, «επιμερίζεται σήμερα, κάποια στιγμή θα κάνουμε το ταμείο και θα γνωρίζουν κάποιοι δήμαρχοι ότι δεν θα δίνουμε εμείς λεφτά σε κάποιους που δεν θα κάνουν τη δουλειά για την οποία πήραν τα χρήματα αυτά. Λογοδοσία παντού».  

Χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη οποιαδήποτε κριτική, αλλά να συνδυάζεται με προτάσεις έμπρακτης βελτίωσης». Διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση για το που θα πάνε τα εναέρια, «είναι θέμα επιχειρησιακό, θα γίνει με κριτήρια». Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο, χωρίς να τον κατονομάσει, ζήτησε «να σπάσουμε το μύθο ότι βάζουμε φωτιές για να γίνουν ανεμογεννήτριες. Είναι η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ακουστεί ποτέ».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v