Πολιτικές κόντρες… άναψαν οι πυρκαγιές

Η κυβερνητική προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή, το εγχείρημα της εκκένωσης και το 112. «Όχι ξανά στις μαύρες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος», το μήνυμα του Μαξίμου. Έντονη η κριτική της αντιπολίτευσης.

Πολιτικές κόντρες… άναψαν οι πυρκαγιές

Σε διαρκή κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Κυβέρνηση αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο -και όχι μόνο εκεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται καθημερινά στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την αρχική στάση αναμονής, ξεκίνησαν την έντονη κριτική προς την Κυβέρνηση για τη στάση και τις ευθύνες της σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι στην κορυφή της ιεραρχίας την οποία θέτουν βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος.

Και αυτό, όπως λένε, εφάρμοσαν και στη Ρόδο, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα λόγω και των χιλιάδων τουριστών που έπρεπε να απεγκλωβιστούν από τα πύρινα μέτωπα και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα», σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές, καθώς -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας- πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων.

Η εκκένωση, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «είναι μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, που απαιτεί υψηλό επίπεδο συντονισμού και τη διάθεση των κατάλληλων μέσων (πλοίων, μεταφορικών μέσων κ.λπ.). Όλες οι δυνάμεις, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα συνεργάστηκαν άψογα και αποφεύχθηκε η ανθρώπινη απώλεια σε μία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση». Ιδιαίτερη αναφορά στην Κυβέρνηση κάνουν στο «112», το οποίο -όπως λένε- «ακόμα λοιδορείται από μερικούς, η ενεργοποίηση και η υλοποίηση του συνόλου του μηχανισμού εκκενώσεων λειτούργησε συντονισμένα. Δεν θέλουμε να ζήσουμε τις μαύρες στιγμές και την τραυματική εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος. Και πράττουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι τουλάχιστον ντροπή να μας κατηγορούν ότι το μόνο που κάνουμε είναι εκκενώσεις, οι οποίες και λειτουργούν ως βασικό προληπτικό μέσο άμυνας και ασπίδας και αποδίδουν συμβάλλοντας στον απόλυτο στόχο που δεν είναι άλλος από το να μη χαθεί κανείς συνάνθρωπός μας».

«Μεγάλες οι ευθύνες»

Από την άλλη, διαφορετική είναι η οπτική γωνία που βλέπουν το ζήτημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η Ρόδος φλέγεται για έκτη ημέρα. Εικόνες καταστροφής που μας συγκλονίζουν όλους. Οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει», κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε την ανάγκη «να στηθεί άμεσα με συνεργασία της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, ένας μηχανισμός αλληλεγγύης με κεντρικό συντονισμό, καταγραφή και δικτύωση για τους άστεγους και τους εκτοπισμένους κατοίκους και τουρίστες… Να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «από το "όλα είναι υπό έλεγχο", φτάσαμε στο σημείο να χάνονται περιουσίες, χιλιάδες τουρίστες να απομακρύνονται από ξενοδοχειακές μονάδες και κάτοικοι να εκκενώνουν τους οικισμούς τους. Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και επιτέλους να ελεγχθούν πλήρως τα πύρινα μέτωπα. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν».

Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε το Σάββατο ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο. Του ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα και να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όπως επίσης και για την ασφαλή μετακίνηση και φιλοξενία τόσο των κατοίκων και των εργαζομένων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού.

«Αναζητείται ανάληψη ευθύνης σε μια ανεύθυνη κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. «Ένα επιτελικό κράτος ξέρει να ζητά μόνο "συγγνώμη" χωρίς να την εννοεί. Η πύρινη λαίλαπα μπορεί να ανακοπεί μόνο με πρόληψη, πτητικά μέσα και δρακόντεια νομοθεσία. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουμε στην πρόταση νόμου την οποία καταθέσαμε και απαγορεύει ρητά, χωρίς τα υφιστάμενα "παραθυράκια", την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στις καμένες εκτάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v