Αίρονται οι περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων

Προς ψήφιση από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Υπερκαλύπτονται οι 200 απαιτούμενοι ψήφοι και θα εφαρμοστεί από τις ευρωεκλογές του 2024. Θετική η στάση του ΠΑΣΟΚ, την τροπολογία του 2021 επανακαταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αίρονται οι περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων

Με την ψήφο των αποδήμων, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και χωρίς τους υπόλοιπους μέχρι τώρα περιορισμούς, αναμένεται να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές του 2024, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, όπως όλα δείχνουν, θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή.

Η σχετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, έστω και με… περιπετειώδη τρόπο, τελικά φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τα απαιτούμενα 2/3 της Βουλής. Έτσι, εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες 200 ψήφοι που χρειάζονται, προκειμένου ο νέος νόμος να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη εκλογική διαδικασία, η οποία αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ένα σχεδόν χρόνο.

Από την αρχή, εκτός της ΝΔ, θετική ήταν η στάση και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, «έριξε το γάντι» στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελληνική Λύση, που είχαν υπερψηφίσει το ίδιο ακριβώς νομοθέτημα το 2021. Τότε, με βάση τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς της περιόδου, τα τρία κόμματα (μαζί με τη ΝΔ) δεν άθροιζαν 200 ψήφους (αλλά 190) και η πρόταση δεν έγινε νόμος του κράτους. Με διαφορετικά τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα, που προέκυψαν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, τώρα έχουν από κοινού 202 βουλευτές, άρα θα αρκούσαν αυτοί, ακόμα και χωρίς τη στήριξη άλλου κόμματος, για να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο νόμου.  

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα νομοθέτημα της κυβέρνησης και εκ των πραγμάτων η συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ -είτε θετική είτε αρνητική- θα ήταν καθοριστική.

Τελικά, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη, αυτό θα υπερψηφίσει, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα κόμματα της Νίκης και των Σπαρτιατών.  

Υψηλό συμβολισμό

Από την άλλη, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει ξανά τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει το 2021, επιμένοντας στην άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλους και όλες. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπάρχει το συνταγματικό πνεύμα για σύνθεση και συναίνεση, παράλληλα όμως θα διεκδικήσει τη διευκόλυνση της πρόσβασης και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους (εποχικοί εργαζόμενοι).

Αρνητική, τέλος, απέναντι στο νομοσχέδιο θα είναι και η στάση του ΚΚΕ.

Στην κυβέρνηση εξαρχής εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η εν λόγω πρόταση στο τέλος θα ψηφιστεί από τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. «Θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να ενώσει τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο. Για να λυθεί αυτή η άδικη εκκρεμότητα πρέπει να ενωθεί, τουλάχιστον στα αυτονόητα, το πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε να λέμε "όχι" σε κάτι το οποίο παρέχει μια διευκόλυνση σε ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου», δήλωσε χθες (στο Action 24) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.  

Το παρόν νομοσχέδιο, σημειώνουν αρμόδιες πηγές, «έχει ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τον απανταχού Ελληνισμό. Θέλουμε η φωνή τους να ακούγεται πιο δυνατά. Αίρουμε τους περιορισμούς που είχαν τεθεί. Δίνουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό. Η όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση θα αποτελούσε μάλιστα σημαντικό μήνυμα της νέας Βουλής, καθότι πρόκειται για ένα θέμα υπερκομματικό. Είναι ζήτημα σεβασμού προς τον απανταχού Ελληνισμό».

Η σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση  ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, στην αρμόδια επιτροπή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v