Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε επισήμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η παρουσίασε έγινε σε χώρο εκδηλώσεων στου Ψυρρή και μετείχαν στελέχοι του κόμματος όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Χάρης Μαμουλάκης, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, η Τζένη Αρσένη κ.α., πολλοί εκ των οποίων πήραν τον λόγο εξηγώντας γιατί στηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε εξαρχής ότι το κόμμα βρίσκεται σε μία δύσκολη στιγμή λόγω της εκλογικής ήττας και παρέπεμψε στο συνέδριο «τέλη Νοεμβρίου-Δεκέμβριο», που θα συζητηθούν όλα.
Σημείωσε πάντως ότι «χάσαμε στις εκλογές επειδή είχαμε θολή ταυτότητα, το στίγμα δεν ήταν ξεκάθαρο» και άρα χρειάζεται συνολικά αναστοχασμός.
Παρουσιάζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλει να κινηθεί ως πρόεδρος, ανέδειξε πολλές φορές τον όρο «αξιοπιστία» αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, «με συλλογικότητα, με λογοδοσία, με τον πρόεδρο να είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους».
Χρησιμοποίησε δε, το δίπτυχο «συνέχεια - τομή», αναφερόμενος ονομαστικά στον Αλέξη Τσίπρα, στις δύσκολες μάχες και νίκες στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Δίνοντας το αριστερό στίγμα που πρέπει να έχει το κόμμα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς, φυσικά με ανοίγματα, δεν μπορώ να διανοηθώ να μην υπάρχουν ανοίγματα. Αλλά είναι άλλο θέμα σε ποιους απευθύνεσαι και άλλο ποιος είσαι εσύ».
«Θέλω να δώσω αυτοπεποίθηση στα μέλη, να μπορούν να έχουν προτάσεις, επιχειρήματα. Θέλω ένα κόμμα που να μη λαϊκίζει, που να είναι αξιόπιστο, που δεν θα ενσωματώνει όλα τα αιτήματα από όπου προέρχονται.
Που να ακούει αλλά να λέει ‘αυτοί είμαστε, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε για σας, σε κάποια μπορεί να διαφωνείτε’, αλλά αυτοί είμαστε. Που εννοούμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που εννοούμε».
Ανέπτυξε την αξία των ομάδων που θα επεξεργάζονται-προωθούν ζητήματα και προτάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «απέδειξα στη διαπραγμάτευση (σ.σ. με τους θεσμούς) ότι ξέρω να δημιουργώ ομάδες».
Ως παράδειγμα ανέφερε πτυχές της πολιτικής που εφήρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησης, με πλέον χαρακτηριστικό τη θέσπιση των σχολικών γευμάτων: «Τα σχολικά γεύματα είναι το ένα βήμα.
Το αμέσως επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι η ‘αλυσίδα’ που θα αρχίζει από την οικολογική παραγωγή και μέσα από μία διαδικασία που θα οργανώσουν οι αρμόδιες ομάδες θα καταλήγει στα σχολικά γεύματα».
Ανέλυσε επί μακρόν την αξία του αναπτυξιακού κράτους καθώς έχουν παρέλθει οι καιροί που «οι αγορές τα λύνουν όλα», ενώ συνέδεσε την πορεία της οικονομίας με τη Δικαιοσύνη:
«Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για αναβάθμιση μέσω της επενδυτικής βαθμίδας. Του θυμίζω ότι τα περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης είναι θεσμικά. Αν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα την πάρουμε με επισφάλεια, διότι η οικονομία δεν θα δουλεύει, λόγω του μη αναπτυξιακού κράτους και της μη λειτουργίας των θεσμών», σημείωσε.
Οι βασικές θέσεις
Μεταξύ άλλων, ο κ.Τσακαλώτος τόνισε:
- Ως κυβέρνηση βγήκαμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Είχαμε και τη συμφωνία των Πρεσπών με τον καθοριστικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. Στην ιστορία αυτό θα μείνει.
- Στη δική μου σύλληψη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς. Δεν μπορώ να φανταστώ μια Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών, από τους διανομείς μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό.
- Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία, όπου το μέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγμή που γεννιούνται. Θέλουμε να απευθυνθούμε και σε έναν νέο με μια μικρή επιχείρηση, και σε έναν νέο επιστήμονα που θέλει ένα αναπτυξιακό κράτος με κανόνες. Να ενδυναμώσουμε ουσιαστικά το γυναικείο φύλο. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους με αναπηρία, σε ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο.
- Στο κόμμα θα δουλέψουν ομάδες πάνω στα σύγχρονα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης, της οικονομίας της φροντίδας και όλα αυτά για να στηρίξουν ένα αναπτυξιακό κράτος, που όχι μόνο έχει άποψη για το που πρέπει να πάει η οικονομία και η κοινωνία, αξιοποιώντας παλιά και νέα εργαλεία, αλλά και που συντονίζει, φτιάχνει συνέργειες, και δίνει χώρο.
- Η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο για να είναι καλύτερη η ζωή του. Και στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είχαμε μια διαπραγματευτική ομάδα που είχε, από τον Αλέξη και μένα - που ήμουνα επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας – μέχρι μια μεγάλη ομάδα νέων, που δούλεψε πολύ σκληρά, έχοντας πάντα, όχι στο πίσω μέρος του μυαλού της, αλλά ως κύρια έγνοια, για ποιον διαπραγματευόμαστε.
Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για το κόμμα που θα οικοδομήσει: ένα κόμμα με λογοδοσία και συλλογικότητα. Ένα κόμμα που ο Πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ένα κόμμα που θα ακούει, που θα ενσωματώνει, που θα έχει και εκπαιδευτικό ρόλο, που θα παρεμβαίνει ιδεολογικά, που θα έρχονται από κάτω ιδέες, προτάσεις, ανησυχίες για το πού πάμε.
“‘Ένα κόμμα που είναι αξιόπιστο, που μιλάει και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα από όπου και αν έρχονται. Γιατί κανένα κόμμα δεν μπορεί να το υπόσχεται αυτό και να το τηρήσει. Θέλουμε ένα κόμμα που ακούει αλλά συγχρόνως λέει αυτά που πιστεύει. Και που πιστεύει αυτά που λέει.
Ένα αξιόπιστο κόμμα, ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, ένα κόμμα που έχει πολιτικό πολιτισμό. Γιατί ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές”