Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία και… αρρυθμίες στο στόχαστρο Μητσοτάκη

Η Χάγη και οι «κάποιες υποχωρήσεις» που συζητήθηκαν έντονα. Πού απέδωσε τις πρώτες ενδοκυβερνητικές… παραφωνίες. Το όριο εισόδου στη Βουλή και το ενδεχόμενο νέας… συγγνώμης.

Τουρκία και… αρρυθμίες στο στόχαστρο Μητσοτάκη

Αρκετά μηνύματα εντός και εκτός των συνόρων έκρυβε η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, μία μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν και την κοινή βούληση για επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι η αλλαγή στάσης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής θα έχει συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια και εκτίμησε ότι η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Το μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον βεβαίως είχε η ανάπτυξη του σχεδιασμού του για την προσφυγή με την Άγκυρα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να διευθετηθεί η εκκρεμότητα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

«Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς. Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση, ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη», τόνισε.

Έκανε λόγο για «μεγάλη, τολμηρή ατζέντα, την οποία είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω», υπογράμμισε πως «διερευνούμε το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου βάσει του οποίου μπορούμε να κινηθούμε ώστε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα» και εκτίμησε ότι «είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει τελικά με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, όπως αγωνιζόμαστε να κάνουμε εδώ και δεκαετίες, αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η φράση του πρωθυπουργού ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Στο ερώτημα ποιες υποχωρήσεις μπορεί να είναι αυτές και σε ποια θέματα, στην κυβέρνηση σημειώνουν: «Ξέρουμε ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη και ότι η λύση πρέπει προφανώς να είναι συμβατή με τα εθνικά μας συμφέροντα. Διαφορετικά δεν έχουμε κανένα λόγο να την επιδιώξουμε. Ξέρουμε επίσης ότι σε αυτή τη διαδικασία, δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί το 100% αυτών που επιδιώκουμε. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για μας, αλλά φυσικά και για την άλλη πλευρά, που επίσης δεν μπορεί να προσδοκά το 100% αυτών που επιδιώκει. Άλλωστε, για να φτάσουν δύο μέρη σε μια  αποδεκτή λύση, θα πρέπει να είναι διατεθειμένα για κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις. Φυσικά δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για το ποιες μπορεί να είναι οι “κάποιες υποχωρήσεις” από την αρχική επιδίωξή μας, πριν αρχίσει καν η διαδικασία».

«Μεγεθυντικό φακό»

Όσον αφορά το εσωτερικό και τις πρώτες ενδοκυβερνητικές… παραφωνίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «μπορεί να υπάρχουν και λάθη και κάποιες μικρές αρρυθμίες», που απέδωσε αφενός στον «μεγεθυντικό φακό πάνω στην κυβέρνηση από όλους και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» και αφετέρου στο γεγονός ότι ο κάθε νέος υπουργός αρχίζει τώρα να «βρίσκει τα πατήματά του».

Υπερασπίστηκε ονομαστικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη, τόσο στο θέμα της έφιππης αστυνομίας («ήταν κάτι το οποίο υπήρχε εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου ως μία σκέψη»), όσο και σε αυτό της πανεπιστημιακής αστυνομίας, («δεν είπε ο υπουργός ότι καταργείται»). «Έχω εμπιστοσύνη στους υπουργούς μου. Μιας και με ρωτάτε, ο Νότης Μηταράκης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά στο Υπουργείο το οποίο διαχειρίστηκε πριν και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει εξαιρετική δουλειά τώρα», σημείωσε.

Στη διάρκεια και της νέας τετραετίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν και λάθη. Και αν γίνονται λάθη τα οποία απαιτούν μια συγγνώμη πρωθυπουργική, θα υπάρξει. Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις σκέψεις του να αλλάξει το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή (από 3% σε 5%, σύμφωνα με δημοσιεύματα), ενώ φρόντισε να στείλει και μηνύματα προς την αντιπολίτευση.

Έτσι, χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την παραίτηση Τσίπρα, καθώς «δεν είχε πολλές άλλες επιλογές», ενώ με αφορμή παλαιότερη φράση της υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου ότι «η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά», είπε ότι «ίσως μερικές φορές η κανονικότητα να είναι ευκαιρία για τη χώρα, για κάποιους ενδεχομένως δεν είναι».

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «δεν φαίνεται να είναι πολύ σαφές στο πώς θα πορευτεί. Φαίνεται ότι το μόνο του μέλημα είναι να είναι απέναντι στην κυβέρνηση». Μίλησε εξάλλου και για τον «πατριωτισμό που εξαντλείται σε εύκολες κορώνες», απευθυνόμενος προφανώς στα κοινοβουλευτικά κόμματα δεξιά της ΝΔ.

Ή ορθότερα, της «νέας Νέας Δημοκρατίας», όπως χαρακτηρίζει την παράταξή του, η οποία -κατά τον ίδιο- «εκφράζεται απόλυτα από αυτό το αφήγημα του πολυδύναμου, πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» για το οποίο μίλησε αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v