Οι πρώτες υποψηφιότητες για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες, ασχέτως της τελικής απόφασης για τη χρονική στιγμή που θα εκλεγεί, την οποία θα λάβει (οριστικά) η Κεντρική Επιτροπή στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.
Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, όπου το κλίμα δεν ήταν συγκρουσιακό, ενώ, αντιθέτως, επιχειρήθηκε και μία πρώτη συζήτηση για το πώς θα πορευτεί το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Επισήμως, το χρονοδιάγραμμα παραμένει αυτό που ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία στην προηγούμενη συνεδρίασή της, στις 30 Ιουνίου, λίγα 24ωρα μετά το διπλό σοκ της μεγάλης εκλογικής ήττας και της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα.
Οι ημερομηνίες που είχαν εγκριθεί, ήταν: σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου στις 25 Αυγούστου - εσωκομματικές κάλπες για εκλογή προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου εάν οι υποψήφιοι είναι άνω των δύο με δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο πρώτους στις 10 Σεπτεμβρίου - έκτακτο συνέδριο για φυσιογνωμία/στρατηγική κ.λπ. του κόμματος τον Νοέμβριο.
Η αντίθεση που είχαν εκφράσει σε αυτή τη fast track διαδικασία ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Χρήστος Σπίρτζης (ζητώντας εκλογή προέδρου μετά το έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου), βρήκε χθες σύμφωνα και άλλα στελέχη των πρώην “προεδρικών”. Ο Παύλος Πολάκης μάλιστα δήλωσε ευθαρσώς “το ξανασκέφτηκα και άλλαξα άποψη” (σ.σ. αρχικά είχε ταχθεί με τη γρήγορη εξέλιξη).
Η “ομπρέλα” (υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) και η έτερη ομάδα “έξι συν έξι” (Τζανακόπουλος-Ηλιόπουλος κ.α.) δεν δέχονται τη χρονική μετάθεση της διαδικασίας και επιμένουν στην αρχική απόφαση.
Σ΄αυτό το σημείο εμφανίσθηκε ως συμβιβαστική λύση η θέση του Νίκου Παππά “ούτε γρήγορη εκλογή ούτε κωλυσιεργία μέχρι τον Νοέμβριο”, αντιπροτείνοντας να γίνει η προεδρική εκλογή στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο Α. Τσίπρας δεν επιθυμεί… διαιώνιση
Στις τέσσερις ημέρες που μένουν μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα φανεί εάν ο εν λόγω συμβιβασμός θα γίνει αποδεκτός, καθώς, έτσι κι αλλιώς, τα… τείχη μεταξύ των ομάδων έχουν παρουσιάσει ρωγμές, με αποτέλεσμα στελέχη των κάποτε προεδρικών, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, να τάσσονται υπέρ της άμεσης προεδρικής εκλογής.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, πάντως, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί μεν την γρήγορη εκλογή του “διαδόχου” του, αλλά δεν θα ήταν αντίθετος με την ολιγοήμερη μετάθεση, προκειμένου να δοθεί ο στοιχειώδης χρόνος στα μέλη και στα στελέχη να προετοιμαστούν. Κι αυτό διότι η σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου στις 25 Αυγούστου πέφτει πάνω σε θερινές άδειες, ενώ σκοντάφτει και σε πλείστες πρακτικές δυσκολίες οργάνωσης.
Εάν τελικά περάσει η συμβιβαστική θέση, η καθιερωμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ θα γίνει από τον Σωκράτη Φάμελλο, τον μεταβατικό πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας. “Εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή, μπορεί να το εκπροσωπήσει και στη ΔΕΘ”, είναι η τοποθέτηση πολλών στελεχών.
Αυλαία από την Ε. Αχτσιόγλου
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα της η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει ήδη κλείσει ένα πρώτο κύκλο επαφών με στελέχη από όλες τις “ομάδες”. Η επιλογή της αυτή αποτελεί μήνυμα προς όλα τα μέλη και τα στελέχη ότι δεν προωθείται από μία… ή μιάμιση ομάδα, αλλά επιθυμεί “υπερτασική” υποψηφιότητα και, φυσικά, προεδρία “πάνω από τις ομάδες”, εάν εκλεγεί.
Σύμφωνα με γνώστες του “παιχνιδιού”, αυτό ακριβώς το στίγμα θα ενισχυθεί από τυχόν υποψηφιότητες του Ευκλείδη Τσακαλώτου (“ομπρέλα”) και του Νίκου Παππά (“κίνηση μελών”), ενώ και ο Παύλος Πολάκης παραμένει θετικός στην ιδέα να “κατέβει” υποψήφιος.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να το ξανασκεφτεί ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος αρχικά είχε πει ότι δεν ενδιαφέρεται επειδή διαφώνησε με τη fast track διαδικασία. Εάν όμως περάσει η συμβιβαστική πρόταση για τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επαναξετάσει τη στάση του.
Προεργασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη, καθώς, πέραν των εσωκομματικών, “τρέχει” και η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από τη μέχρι τώρα συζήτηση προκύπτει ότι επιχειρείται να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο “στηρίζουμε υποψηφίους άλλων κομμάτων” και “δίνουμε παντού κομματικά χρίσματα”.
Ο προσανατολισμός, επομένως, είναι να επιλεγούν “προσωπικότητες” με σαφές πολιτικό στίγμα για περιφέρειες και μεγάλους δήμους, χωρίς να αποκλείεται εκ των προτέρων η προσπάθεια συνεργασίας με υποψηφίους που προτείνουν άλλα όμορα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ.
Μία πρώτη προεργασία είναι έτοιμη από την ομάδα που είχε ορίσει ο κ.Τσίπρας πριν από τις εθνικές εκλογές (Σπίρτζης-Νοτοπούλου-Ζαχαριάδης), ενώ ο στόχος είναι “να μην χαθεί άλλος χρόνος” για τις αναγκαίες συζητήσεις/ζυμώσεις, δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 31 Αυγούστου.