Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Γεραπετρίτης: ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με Τουρκία όπως με Ιταλία και Αίγυπτο

Αυτή είναι η μοναδική διαφορά των δύο χωρών. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι Διεθνής Συνθήκη και δεν μπορεί να αλλάξει. Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 νμ όποτε η χώρα το κρίνει απαραίτητο.

Γ. Γεραπετρίτης: ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με Τουρκία όπως με Ιταλία και Αίγυπτο

“Στόχος μας είναι να χτίσουμε πάνω στην καταλλαγή της τελευταίας περιόδου” δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναπτύσσοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις του υπουργείου του, αναφερόμενος στις ελληνοτουρικές σχέσεις.

Όπως τόνισε, θα κινηθεί στη βάση “του διεθνούς δικαίου με έμπρακτη διάθεση διαλόγου” από την γείτονα, εστιάζοντας στη θετική ατζέντα μέσω της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας.

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, επισήμανε ότι και ο ίδιος θα επιδιώξει “σχέση αμοιβαίου σεβασμού με τον Τούρκο ομόλογο μου”, ενώ έθεσε το πλαίσιο μίας επανέναρξης διαλόγου: επίλυση της μοναδικής διαφοράς των δύο χωρών, δηλαδή οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας “στο πρότυπο των αντίστοιχων συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και, ελπίζουμε, σύντομα με την Αλβανία”.

Για το Κυπριακό, αφού τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μίλησε για εξεύρεση δίκαιης λύσης που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ώστε “Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απαλλαγούν από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του στρατού κατοχής”.

Με την επισήμανση ότι “δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα επί του εδάφους”.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τη σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ, αναφερόμενος και στη συμμετοχή τους στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ). “Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν τη χώρα μας μόνο ως αξιόπιστο εταίρο αλλά ως αναπόσπαστο τμήμα της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, είπε:

  • Η κυριαρχία ορίζεται στα 6 ναυτικά μίλια, η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο και μονομερές δικαίωμα της να τα επεκτείνει στα 12 νμ όποτε το κρίνει σκόπιμο.
  • Δεν τίθεται θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.
  • Δεν θα αλλάξουν οι Συνθήκες στις οποίες στηρίζεται το σημερινό status, δηλαδή Λωζάννης και Μοντρέ.
  • Συμφωνία των Πρεσπών: Είχαμε πει ότι σοβαρές ατέλειες, παρακολουθούμε την εκτέλεση της Συμφωνίας, αλλά δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί Διεθνής Συνθήκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v