Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αξιολόγηση βουλευτών, κατάργηση βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας

Θεσμοί αμεσοδημοκρατίας, έλεγχος στη Βουλή και «αγάπη που κινεί βουνά». Τι θα προτείνει στην Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αξιολόγηση βουλευτών, κατάργηση βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας

“Eίμαι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος της Βουλής. Βρίσκομαι ενώπιον σας ως μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος στη Βουλή να αντιπαλέψω κάθε απόφαση που τους αδικεί και να στηρίξω ό,τι τους ωφελεί”.

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ την έκλεισε υπενθυμίζοντας ότι πριν από οκτώ χρόνια, όταν “καταπατήθηκε το δημοψήφισμα”, υποσχέθηκε πως “τα όνειρα θα πάρουν εκδίκηση”.

Πριν μπει στην ουσία της ομιλίας της, επισήμανε ότι το κόμμα της στερείται βουλευτή στη θέση του Προεδρείου της Βουλής επειδή η κυβερνητική πλειοψηφία καταψήφισε τον προτεινόμενο της Πλεύσης, γι' αυτό ζήτησε να από τη ΝΔ “να αναθεωρήσετε και να γίνει άλλη μία ψηφοφορία”.

“Η αγάπη κινεί βουνά”

Παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματος της είπε: “Έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε τους θεσμούς αμεσοδημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να ασκούμε έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο στις πράξεις της κυβέρνησης. Έχουμε επίσης πρόθεση να ζητάμε ακρόαση πολιτών σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Να επιμένουμε σε μία Βουλή ζωντανή με βουλευτές παρόντες διαβασμένους, ενεργούς, που θα γίνεται αξιολόγηση τους, καθώς και του κοινοβουλευτικού έργου. Κάλεσα τους πολίτες να αλλάξουμε τον κόσμο και να το κάνουμε με αγάπη. Από πολλούς λοιδορήθηκε η αγάπη, αλλά η αγάπη κινητοποιεί το σύμπαν και κινεί βουνά…

Θέλουμε να είμαστε η φωνή των φοιτητών, των εργαζόμενων, των ανέργων, των νέων ζευγαριών, των συνταξιούχων, των γυναικών (“θα ζητήσουμε νομική θεσμοθέτηση του όρου ‘γυναικοκτονία’”), των ασθενών, των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους, των κινημάτων που αγωνίζονται για τα δημόσια αγαθά, για το νερό (“χαιρετίζουμε την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ στο Δημόσιο, ελπίζουμε να γίνει το ίδιο και με τη ΔΕΗ), των ανθρώπων που ζητούν καταφυγή από πολέμους και απάνθρωπες συνθήκες.

Θέλουμε να είμαστε η φωνή των δανειοληπτών. Τι θα κάνετε κύριοι της κυβέρνησης, θα καταργήσετε τον νόμο για τα funds; (Λείπει ο κ.Μητσοτάκης, λείπει και ο κ.Τσίπρας που το νομοθέτησε). Αφού είμαστε σε τόσο καλή κατάσταση που αποπληρώνουμε δάνεια, θα απαλλάξετε τους δανειολήπτες που ανυπαίτια δημιουργήθηκαν και συνδέθηκαν με τα πρώτα μνημόνια;”.

Τι θα ζητήσουμε στο νέο Σύνταγμα

Αναφερόμενη στη διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, ανακοίνωσε ότι η Πλεύση θα ζητήσει τρεις αλλαγές: κατάργηση της βουλευτική ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τον μη διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και την απαγόρευση σύμπτωσης υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας.

Σε άλλο σημείο, ανέδειξε τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με αξιοποίηση των πορισμάτων της Βουλής, την τάχιστη άρση ασυλίας της κ.Δούρου για να προχωρήσει τάχιστα η δίκη για το Μάτι και τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη καθώς και των καταστροφικών πυρκαγιών στη βόρεια Εύβοια.

“Θέλουμε να είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση στη Βουλή και να αρθρώνουμε λόγο εναντίον των πάσης φύσεως διακρίσεων”, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v