«Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Στην αφετηρία της νέας νομοθετικής περιόδου θέλω να εκφράσω την ακλόνητη θέλησή μου η νέα διακυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προσδοκίες των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις.
Τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλές εξωγενείς κρίσεις. Τις αντιμετωπίσαμε και παράλληλα υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτό επιβραβεύτηκε από τους πολίτες, οι οποίες όμως ζήτησαν μεγάλες αλλαγές. Δεν έχω δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους, συμπλήρωσε.
Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας, είπε αν και παραδέχτηκε ότι ο τόπος κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις δεκαετιών.
Στους οικονομικούς στόχους έθεσε:
- Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους
- Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου
- Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας
- Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027
- Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% στην επόμενη τετραετία
- Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ
- Μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και στοχευμένες δράσεις σε έκτακτες συνθήκες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται το market pass για τους επόμενους μήνες. Καθιερώνεται το youth pass από το Σεπτέμβριο. Σε μόνιμη βάση από αρχές 2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις (σ.σ. έμφαση θα δοθεί σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης). Παράλληλα αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα.
Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση να υπάρξει αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά και την μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.
Στο πακέτο περιλαμβάνεται η απαλλαγή από συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με νόμο θα καθιερωθεί η κοστολόγηση από ανεξάρτητο φορέα των προγραμμάτων των κομμάτων.
Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά δήλωσε ότι τέλη του χρόνου θα παίρνουν στήριξη από το πλεόνασμα ανάπτυξης. Οσοι δε συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται δεν θα βλέπουν μείωση σύνταξης κατά 30%. Τέλος σημείωσε ότι η αύξηση των συντάξεων την επόμενη χρονιά θα ξεπερνά το 3%.
Στο πακέτο παροχών προσέθεσε ότι από το 2024 θα μειώνονται σταδιακά τα τεκμήρια, ενώ θα υποχωρήσουν κατά μια μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
«Ισχύει στο ακέραιο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως βασικό προτεραιότητα «να κερδίσουμε επιτέλους τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Το κενό του ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές περιόρισαν τη μικρή φοροδιαφυγή. Προειδοποιώ όλους όσοι έχουν βολευτεί πίσω από μια μακροχρόνια στρεβλή πραγματικότητα που επιμερίζει άδικα τα φορολογικά βάρη, ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση, τεχνογνωσία και βούληση να σας εντοπίσει και να πληρώνετε όσο οφείλετε».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δέσμευσή του για 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ την τετραετία «ισχύει στο ακέραιο», ενώ προανήγγειλε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες συγκροτούμε στην Αττική μια ειδική ομάδα από 250 δικυκλιστές διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων».
Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη, αρκεί να είναι δωρεάν. Δεν είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας μια γυναίκα να πηγαίνει να κάνει μια δωρεάν μαστογραφία σε μια ιδιωτική δομή».
Για την δημόσια παιδεία, τόνισε ότι «προχωρά σε μια νέα εποχή», τόνισε πως τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 σχολεία μέχρι το 2027, ενώ έκανε γνωστό ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων της χώρας.
Με αφορμή τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:
«Κύριε Ανδρουλάκη, ελπίζω να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος με τον Γιώργο Παπανδρέου και μαζί να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει επιτέλους αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για την έκθεση του κράτους δικαίου που δημοσιεύθηκε από Ευρωπαϊκή Επιτροπή «που δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Πρέπει ωστόσο να πάμε πιο γρήγορα», είπε.
Το 2025, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. «Υποχρέωσή μου είναι να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αφήσουν την στείρα άρνηση».
Για την άμυνα της χώρας, τόνισε ότι «θα συνεχίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί. Σύντομα νέες θετικές ειδήσεις στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει. Θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ΕΑΒ, βρισκόμαστε στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή».
Σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, ανέφερε και πάλι πως «ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025» και μίλησε για «προπαγάνδα που κάποιοι διακινούν σε βάρος του Λιμενικού», με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
«EΥΔΑΠ και EΥΑΘ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «η EΥΔΑΠ και η EΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο στο οποίο τις είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Στα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε ότι μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, εμφανιζόμενος ξανά υπέρ της διευθέτησης του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Επισήμανε την ανάγκη «να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα με τα αδέλφια τους στο μουσείο της Ακρόπολης», ενώ για τη Θράκη σημείωσε την ανάγκη «οι Έλληνες μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να αισθάνονται στην πράξη ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους χριστιανούς συμπολίτες τους. Να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζονται ξένους προστάτες που με τις παρεμβάσεις τους θέλουν να διχάσουν και όχι να ενώσουν».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Μεγαλύτερη σημασία αποκτά και το πολιτικό υπόδειγμα που θα εκπέμπουν τα κόμματα, προτεραιότητα η συνέπεια λόγων και πράξεων, στο ίδιο παρελθόν ανήκουν και οι τεχνητοί διαχωρισμοί που γκρέμισε η εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας. Παλαιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει, στη θέση τους υπάρχουν διλήμματα όπως πρόοδος ή οπισθοχώρηση. Πιστεύουμε σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και ανοιχτή οικονομία, σε ένα δίκαιο κράτος, που θα συστρατεύονται δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις. Στην αρχή της νέας θητείας δεν θα υποσχεθώ θαύματα, μόνο επιμονή, σκληρή δουλειά, διάθεση να μάθουμε από τα λάθη μας. Θα συνεχίσουμε με οδηγό τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό που θα σφραγίζει κάθε πεδίο της ζωή. Στόχος στο τέλος της τετραετίας, στηριγμένοι στα σημερινά ισχυρά θεμέλια, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα που οι ατομικές φιλοδοξίες να συμβαδίζουν με τη συλλογική πρόοδο».
Για την πολυκομματική Βουλή, είπε ότι «το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και εδώ στη Βουλή. Η εποχή ακρότητας και χυδαιότητας ανήκει στο χθες. Αν κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να φτάσουμε σε αυτή την προσπάθεια, τους ζητώ να μην την εμποδίσουν. Η ευθύνη να ανταποκριθούμε σε μια λαϊκή εντολή είναι βαριά, χωρίς ακρότητες, με θετικό λόγο ώστε η στείρος κομματισμός να πάψει να υψώνει εμπόδια στον διάλογο και τον ορθολογισμό. Είμαστε αντίπαλοι, όχι εχθροί, αυτή είναι η μεγάλη κατάκτηση της δημοκρατίας».