Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις προγραμματικές δηλώσεις

Οι τελευταίες κινήσεις ενόψει της ομιλίας του. Η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και η οικονομία. Γιατί η ΝΔ είπε «όχι» σε ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες για τις αντιπροεδρίες της Βουλής.

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις προγραμματικές δηλώσεις

Τις τελευταίες λεπτομέρειες του κειμένου της αυριανής ομιλίας του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης οριστικοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενόψει των τριήμερων κοινοβουλευτικών εργασιών που ουσιαστικά θα εγκαινιάσουν τη νέα κυβερνητική θητεία, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς, για την τελική μορφή που θα έχουν οι δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία.

Με την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει τις γενικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνησή του, τις οποίες θα εξειδικεύσει ο κάθε υπουργός στο θέμα της αρμοδιότητάς του, με στόχο να γίνουν πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, όπως οι καλύτεροι μισθοί, η βελτίωση της δημόσιας υγείας, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του κράτους και η αντιμετώπιση των παθογενειών του.

«Κάποια πράγματα μπορεί να λυθούν λίγο πιο γρήγορα, κάποια θα θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά τίποτα δεν θα μείνει πίσω», δήλωσε χθες (στον Real fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εξηγώντας ότι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που θα έρθει στη Βουλή από την Κυβέρνηση είναι ένα οικονομικό φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει όλη την πολιτική της κυβέρνησης για το 2024.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν μεγάλη σημασία στην υλοποίηση των οικονομικών εξαγγελιών, καθώς μέσα από αυτές αποτυπώνεται -όπως λένε- η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μία από αυτές τις εξαγγελίες, όπως την επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και στη χθεσινή συνέντευξή του στο Bloomberg, δεσμευόμενος παράλληλα για την πρόωρη εξόφληση διετών υποχρεώσεων, που απορρέουν από τα διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου.

Το μήνυμα της αξιοπιστίας που εκπέμπεται προς τους δανειστές και τις αγορές είναι μείζον για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Και σίγουρα δεν είναι ανεξάρτητο από την πρόθεση δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης, στην οποία συμφώνησαν στη χθεσινή συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.  

Δεν υπερψήφισε

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η ΝΔ κατά τη χθεσινή ψηφοφορία δεν υπερψήφισε τους υποψήφιους αντιπροέδρους της Βουλής από τη ΝΙΚΗ, την Πλεύση Ελευθερίας και τους Σπαρτιάτες.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η κυβερνώσα παράταξη ψήφισε «παρών» στους προτεινόμενους υποψήφιους αντιπροέδρους από τη ΝΙΚΗ και την Πλεύση Ελευθερίας, επειδή και τα δύο κόμματα «αρνήθηκαν τις αρχές προσήλωσης στην εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τη συναίνεση στην εκλογή του προτεινόμενου προέδρου από τη ΝΔ. Έτσι, καταψήφισαν όλους τους υποψήφιους, πρότειναν όμως δικό τους υποψήφιο προκειμένου να υπερψηφιστεί από τους άλλους. Η τυφλή άρνηση και ο μηδενισμός δεν μπορούν να επιβραβευθούν από εμάς».

Από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το «παρών» στον προτεινόμενο αντιπρόεδρο του κόμματος Σπαρτιάτες αποτελεί «έμπρακτη αποδοκιμασία και υψώνει ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι σε ένα ακραίο μόρφωμα που βρέθηκε στη Βουλή με τη στήριξη καταδικασμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Έχουμε δηλώσει ότι η αντιμετώπισή του θα γίνει με πολιτικούς όρους κι αυτό κάνουμε», αναφέρουν.

Ειδικά για τους Σπαρτιάτες, όπως λένε στην κυβέρνηση, εξάντλησαν τους προηγούμενους μήνες, αλλά και συνολικά μέσα στην τετραετία, κάθε δυνατότητα που έδιναν το Σύνταγμα και οι νόμοι, ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα νομικά σε εγκληματικές οργανώσεις ή σε κάποιον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να ηγείται ενός πολιτικού κόμματος ή να είναι, με βάση και τις τελευταίες του απολογίες, ο κρυπτόμενος αρχηγός.

Πάνω σε αυτές τις διατάξεις, λένε, βασίστηκαν και οι σχετικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης και αυτό είναι το σημείο στο οποίο -κατά τις ίδιες πηγές- «μπορεί να φτάσει ένα κόμμα, το οποίο έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα, η όποια στήριξη υπήρξε εκ των υστέρων, μετά την ανακήρυξη από τον Άρειο Πάγο του συγκεκριμένου κόμματος, η όποια προσφυγή γινόταν, για να είχε αποτέλεσμα, θα έπρεπε να αποδειχθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ότι ο Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός αρχηγός. Αυτό που μπορούμε να πούμε από πλευράς κυβέρνησης είναι ότι θα αντιμετωπιστούν στη Βουλή, κοινοβουλευτικά και πολιτικά», καταλήγουν στην Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v