Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Ποιοι πρώην υπουργοί αξιοποιούνται στη νέα Βουλή

Οι κινήσεις με ορίζοντα τις προγραμματικές δηλώσεις. Συνεχίζονται οι επισκέψεις Μητσοτάκη στα υπουργεία. Το στίγμα της ομιλίας του πριν την ψήφο εμπιστοσύνης.

ΝΔ: Ποιοι πρώην υπουργοί αξιοποιούνται στη νέα Βουλή

Εβδομάδα προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αυτή που ξεκινά σήμερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πυκνώνει τις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και τους υπουργούς, με στόχο την ανακοίνωση και στη συνέχεια την εφαρμογή των προτεραιοτήτων του.

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί σήμερα στην ορκωμοσία της νέας Βουλής, με την οποία θα σηματοδοτηθεί η έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής θητείας, ενώ θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στα υπουργεία. Μετά το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, σειρά αύριο έχει το υπουργείο Υγείας και μέχρι την Παρασκευή θα πάει σε ένα ακόμα υπουργείο με στόχο την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου κύκλου επισκέψεων εντός του Ιουλίου.

Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τη ΝΔ στη νέα Βουλή, πέραν του Κώστα Τασούλα που θα είναι πρόεδρος του Κοινοβουλίου και τη νέα τετραετία, αναμένεται να υπάρχει αξιοποίηση πρώην υπουργών που έμειναν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος. Συγκεκριμένα, για τις θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής που θα προτείνει η κυβερνώσα παράταξη, ακούγονται τα ονόματα του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά και του έμπειρου βουλευτή, Θανάση Μπούρα, διατηρώντας τη θέση του από την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία. Όπερ σημαίνει ότι μάλλον δεν θα ανανεωθεί η θητεία των Νικήτα Κακλαμάνη και Χαράλαμπου Αθανασίου στις θέσεις των αντιπροέδρων.

Όσον αφορά τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, επικρατέστερος είναι ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, χωρίς να αποκλείεται και ο Κώστας Γκιουλέκας.

Για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πιθανότατα θα ανακοινωθούν ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η πρώην υφυπουργός του, Ζωή Ράπτη και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Επενδυτική  βαθμίδα

Η οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί αιχμή του δόρατος για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης, τα στελέχη της οποίας υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα στο πρακτορείο Bloomberg για την επενδυτική βαθμίδα. Όπως είπε, η επίτευξή της είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς μετά τις εκλογές υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό θα επισημάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι μια ομιλία οραματική, ενωτική, με περιγραφή των βασικών αρχών της νέας εποχής μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, καθώς και με προσδιορισμό των προτεραιοτήτων του επόμενου διαστήματος. Ο πρωθυπουργός θα θέσει το συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία, σε μια τοποθέτηση με έντονο ιδεολογικό πρόσημο.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ τις παρακολουθούν με προσοχή. «Μας ενδιαφέρει να έχουμε μία ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά μία αντιπολίτευση πολιτική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Μία αντιπολίτευση που θα μας κάνει σκληρή κριτική, προφανώς, θα λέει τις δικές της προτάσεις, προφανώς δεν θα συμφωνήσουμε πάντα - αυτός είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης - αλλά μία αντιπολίτευση που να μην κάνει αντιπολίτευση στην χώρα, να κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς, κάτι που είδαμε δυστυχώς να γίνεται στα προηγούμενα χρόνια». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v