DBRS: Η νίκη της ΝΔ διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα

Τα εκλογικά αποτελέσματα πιθανότατα θα φέρουν μια νέα περίοδο πολιτικής σταθερότητας και θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια της πολιτικής, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

DBRS: Η νίκη της ΝΔ διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, τονίζει σε έκθεσή της η DBRS. 

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το ισχυρό της προβάδισμα και εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκλέγοντας τον ίδιο αριθμό βουλευτών με τις εκλογές του Ιουλίου του 2019

Ο Σύριζα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υφίσταται μεγάλες απώλειες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, με το ποσοστό του να μειώνεται από το 31,53% των ψήφων στο 17,84%.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα εκλογικά αποτελέσματα πιθανότατα θα φέρουν μια νέα περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια της πολιτικής, επιτρέποντας στη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει επενδύσεις.

Η κυβέρνηση πλειοψηφίας θα παράσχει νομοθετική σταθερότητα σε μια εποχή που η Ελλάδα ελπίζει να διαχειριστεί τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενισχύσει τις οικονομικές της προοπτικές. Επιπλέον, φαίνεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας και δικαιοσύνης, η μείωση της ανισότητας και ο καθορισμός νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας - συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός νέου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αφιερωμένου στο δημογραφικό ζήτημα.

Ωστόσο, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι αντιμέτωπη με προβλήματα του παρελθόντος που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Επιπλέον, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο διευρύνθηκε περαιτέρω και θα απαιτήσει πρόσθετες βελτιώσεις σε παράγοντες όπως η ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να μετριαστεί.

Μετά από χρόνια υψηλών δαπανών λόγω της πανδημίας COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης, η πιθανή επαναφορά των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων το 2024 θα απαιτήσει δημοσιονομική πειθαρχία σε μια εποχή πιο σφιχτών χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Θεωρούμε ότι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των φιλικών στην ανάπτυξη επενδύσεων, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, καταλήγει η DBRS. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v